1. Д-р Баева, вече споменахте в първия ни разговор най-често срещата анемия. Кажете ни, обаче какво трябва да знаем за възрастовите особености на анемията?

Новородените бебетата се раждат с достатъчно желязо, но някои деца започват да страдат от липсата му между 7-12 месечна възраст. След шестия месец, бебетата трябва да получават желязо чрез разнообразна и здравословна храна.

Бебетата, които са кърмени, са изложени на риск от ниско съдържание на желязо. Малки деца, спазващи диета в голяма степен на растителна основа. В ранна детска възраст (1-3 години) желязодефицитна анемия се развива при недобре балансиран   хранителен режим.

  1. Какви видове анемии се наблюдават при децата?
  • Както вече говорихме Желязодефицитната анемия е най-често срещаният вид. Характеризира се с липса на достатъчно желязо в организма и невъзможност за производство на хемоглобин. Ниските нива на важния елемент желязо могат да се дължат на непълноценна диета, недобро усвояване на елемента от организма или загуба на кръв.

Доказана е ползата при тези състояния и от новата гама продукти на Витабиотикс- Peppa Pig Мултивитамини висококачествени меки желирани таблетки, за деца от 3 до 7 години, подходящи и за вегетарианци и вегани.

  • Укрепват имунната система.
  • Поддържат естествената устойчивост на детския организъм.
  • С включен Витамин D – за нормалното състояние на костите и зъбите. Витамин D е включен в предпочитаната форма D3 (като веган холекалциферол).

Съдържат Инулин – вид разтворима фибра, която се открива в състава на много растения. При прием на инулин чревните бактерии в нашия организъм го превръщат в късоверижни мастни киселини, които осигуряват редица ползи за нашето здраве.

Инулинът е пребиотик, който увеличава добрите бактерии. Предотвратява запека. Също така подобрява абсорбацията на магнезий и калций.

За деца (3-7 години)  препоръчвам да се приемат по 1 или 2 желирани таблети на ден.

 

Други видове анемии са:

  • Мегалобластната анемия

Това състояние се обяснява с нарушение на кръвта, при което червените кръвни клетки са с големи размери, но са много малко на брой. За това не успяват да транспортират достатъчно кислород до важните тъкани и органи в тялото. Разпространен тип  мегалобластна анемия е анемията с дефицит на витамин B12. Както се подразбира от названието ѝ, причината за развитието се крие в недостатъчното набавяне и усвояване на важния за организма витамин.

  • Хемолитична анемия

Този вид анемия се развива в резултат на бързото разрушаване на червените кръвни телца и неспособността на детския организъм да произведе бързо нови такива.

Причините за хемолитична анемия могат да бъдат сериозни инфекции, заболявания и/или прием на определени медикаменти. Делят се на вродени и придобити. Най-тежката форма на хемолитична анемия е анемията на Coley – Таласемия майор.

  • Сърповидно-клетъчна анемия – сред най-опасните видове анемия при деца

Този специфичен вид анемия се обяснява в абнормално производство на хемоглобин. Обикновено червените кръвни клетки са кръгли и гъвкави. В случай на сърповидно-клетъчна анемия те са извити във формата на сърп, лепкави, твърди и лесно чупливи. Те запушват кръвоносните съдове и възпрепятстват правилния поток на кислорода. Резултатът може да бъде особено болезнен и опасен, да предизвика инфекции, симптоми, подобни на пневмония, и усложнения.

И отново да напомним, какво трябва да направи майката при съмнение, че детето ѝ има анемия?

При съмнение, че детето може да има анемия, запишете час при Вашия педиатър. След разговор с него относно симптомите, семейната здравна история, диетата на детето и приеманите медикаменти (ако има такива), педиатърът ще насрочи кръвен тест. Чрез него ще се установи дали детето страда от анемия. След разкриване на причините за развитието ѝ лекарят ще насрочи най-подходящата терапия. Обикновено тя включва мерки за повишаване нивата на хемоглобина и компенсиране на дефицита на важни витамини. Най-удачно е това да бъде извършено чрез пълноценен режим на хранене и прием на продукт срещу анемия.

Тук за по-големите деца от 4 12 години, при които има някакви дефицити, но които не се нуждаят от лекарствен препарат, аз препоръчвам, Wellkid ИМУН, който гарантира пълноценен хранителен прием на 24 нутриенти, витамини и минерали, само с една таблетка на ден.

Витамин D за регулацията на калциево- фосфорната обмяна; регулира имунната система; абсорбцията на калций в червата; минерализацията на зъбите, костите и техния растеж.  

Йодът   допринася за нормалния растеж при децата. Той влиза в състава на щитовидните хормони – тироксин и трийодтиронин.

Лененото масло доставя Omega 3 мастни киселини. Страхотен източник на протеини и диетични фибри.

Желязото допринася за нормалното когнитивно развитие на децата. Това е особено важно за вегетарианците, тъй като желязото от немесните източници може да не се усвоява толкова лесно от организма.

Цитрусовите биофлавоноиди са получени от плодове с високо съдържание на витамин С и съответно имат синергично действие с този витамин. Счита се, че антиоксидантните свойства на биофлавоноидите са особено полезни за кръвоносните съдове, особено капилярите.