С тази статия Витабиотикс България отбелязва 1 декември – световният ден за борба с HIV/СПИН и подкрепя усилията на всички специалисти в превенцията и лечението на заболяването.

Проф. ДМН Радка Младенова Аргирова,  вирусолог към клинична Лаборатория в Аджъбадем Сити Клиник, Болница и ДКЦ Токуда, Председател на Българското Дружество по вирусология (БДВ) към Съюза на Българските  медицински специалисти (СБМС)

Да се съблюдава диетата и храненето  е особено важно при всяко заболяване, особено при тези, свързани с храносмилателната система. Недостатъчно пълноценното хранене /недохранване/ води до намалено адсорбиране на хранителните съставки и лекарства, повишена микробна транслокация и системно възпаление. От своя страна, хроничното имунно възпаление води до супресиран имунен отговор към редица патогени – бактерии и вируси, вкл. намалена имуногенност на някои ваксини (напр. Ротавирусните ваксини, които са за орално приложение). Казаното дотук се отнася изключително за заболявания, свързани с възпаление на тънките черва, при които са нарушени абсорбирането на храни, минерали и витамини. За разлика от тях, възпалителните процеси в дебелото черво причиняват проблеми главно с абсорбирането на водата и електролитите.

Все пак добре е да се знае, че съществуват храни, а и вещества, които могат директно да подсилят работата на имунната система и да я поддържат в постоянно добра форма.

Неотдавна представихме медицинска информация относно многогодишните усилия на научния колектив  от английската фирма Vitabiotics, съставител и производител на специална витаминна добавка ИМУНЕЙС, доказано ефективна в забавянето на прогресията  на HIV- инфекцията към смърт сред лицата, живеещи с HIV(Jiamton,S. et al., 2003).

Патентованата формула на ИМУНЕЙС съдържа витамини A, D, E, C, K и В комплекс заедно с естествени каротеноиди, аминокиселини и минерали, включващи мед, желязо, цинк, манган и селен. Както се вижда от състава на формулировката, а и проведените клинични изпитания, основните и преимущества конкретно се заключават в:

–        Повишаване броя и възстановяване функционалната способност на  Т-клетките, за които е известно, че са основните увредени при инфекция с HIV. Отчасти този ефект се осъществява чрез възпрепятстване на унищожаването им от вируса благодарение на бързия регенератор L-карнитин и витамините D3, B6, B12, B9, но и чрез намаляване токсичността на някои анти- HIV медикаменти, (напр. AZT) върху редица високо специализираните клетки, напр. тези  на костния мозък ( Tang,A., N.Graham, A.Saah, 1996);

–        Осигуряване на защита срещу свободните радикали, което се осъществява от пълния комплект от антиоксиданти (витамините А, С, Е и минералите селен и цинк). L- цистеинът е особено полезен при производството на глутатион, тъй като е доказано, че при лицата, живеещи с HIV, нивото на глутатиона и цистеина са трайно понижени, което се асоциира с ускорена прогресия към СПИН и последващ фатален изход (Friis, H., Coma E., Michaelson, 2002). Освен това, ИМУНЕЙС подпомага функционирането на естествените антиоксидантни ензими като Superoxide Dismutase (SOD), Catalase и  Glutathione Peroxidase (GShPx). Така се елиминират свободните радикали и пероксиди, което помага на имунната система да функционира правилно, както и да протектира ДНК и клетките отвътре.

–        Регулиране на някои елементи на имунния отговор – например от ретиноидите (Semba,R.,1998), докато витамин Е подобрява функционално клетъчно-свързания имунитет, без да повишава броя на CD4+ клетките. Същият витамин заедно с антиоксидантите намалява възпалителните реакции чрез намаляване на цитокиновата продукция и тъканните увреждания.

Това е първото рандомизирано изследване, показващо клинична полза – редуциране на смъртността, в резултат на прием на мултинутриентна витаминна добавка и показва, че лесно достъпни хранителни вещества могат да изиграят важна роля в глобалната борба срещу HIV/СПИН.

Изводите от цитираната статия са изключително важни, особено за страни, където HIV/СПИН е много разпространен, а достъпът до съвременната терапия е ограничен. В такива страни хранителната добавка ИМУНЕЙС вече действа и като лекарствено средство. И не случайно, ИМУНЕЙС е официално одобрен като незаменима част от антиретровирусната терапия и реимбурсиран в редица африкански страни.

Интересът ни към HIV – инфекцията и резултатите от цитираното изследване ни провокира да потърсим данни за по-широко приложение на ИМУНЕЙС и при други болестни състояния и усложнения.

През 2014 г. бе публикувано двойно сляпо, плацебо-контролирано  клинично изпитание в паралелни групи относно ефекта на мултинутриентната хранителна добавка ИМУНЕЙС върху вродения имунен отговор към орални ваксини у възрастни лица, живеещи в Лусака, Замбия.  В тази част на Африка заболяването екологична ентеропатия – environmental enteropathy (EE) е универсално (Louis-Auguste, J. et al.,2014). То е безсимптомно протичаща аномалия на тънките черва, масово се открива в развиващите се страни, счита се, че е резултат от перманентна инфекция с гастроентеритни патогени или недоимъчно хранене. Характеризира се с малабсорбция, както и с намалена ефективност при ваксиниране с орални ваксини (ротавирусни). Често се открива у  HIV-заразени пациенти, но съществува и в HIV-незаразени. В цитираното клинично изпитание лицата са приемали ежедневно ИМУНЕЙС или плацебо в течение на 6 седмици. Резултатът е бил подобрение на  височината на чревните власинки – вилите с 24%, увеличение на площта, заета от вили с 27%, подобрение на  абсорбционната способност с 27%. Заключението на авторите е, че ИМУНЕЙС може да подобри чревното здраве чрез укрепване на чревните вили. Ефектът на добавката е и върху имунната система, чрез засилено и подобрено усвояване на хранителни вещества.

Туберкулозата (ТБ)  е сериозна и възраждаща се инфекция главно на белия дроб. Тя често е свързана с недохранване, което от своя страна може да забави оздравителния процес чрез нарушаване функциите на имунната система.  Следователно, хранителните добавки могат да ускорят възстановяването на здравето на лица, лекувани с антиТБ средства. На 3393 участници в клиничното изпитание, лекувани за активна ТБ,  са били давани  различни диети – с високо съдържание на холестерол, както и хранителни добавки, включващи витамините А, Д, цинк, аргинин, ИМУНЕЙС в различни комбинации (Abba, K. et al.,2009). Заключенията на авторите са, че някои високо-енергийни добавки и комбинации на цинк и други микронутриенти  помагат за подобряване на теглото на пациентите. Друго изследване показва, че 2-месечно приемане на добавка, съдържаща витамин E и селен редуцира оксидативния стрес и значително подобрява състоянието на пациенти с белодробна ТБ на стандартна химиотерапия (Seyedrezazadeh, E. et al.,2008).

Процесът на биологичното стареене освен със спонтанни биохимични и физиологични промени се характеризира и с повишена възприемчивост към инфекции. Някои хранителни фактори (цинк, селен) допринасят за избягване от инфекции, а следователно – и за здравословно остаряване, защото се подобряват имунните функции, метаболитната хомеостаза и антиоксидантната защита.

Анемия и недоимъчно хранене, особено липсата на витамини C, D, B-6, B-12 и фолиева киселина и цинк се срещат често. Нивото на плазмения витамин C се свързва с interferon-gamma (IFNgamma), а това на цинка – с IFNgamma и interleukin-2 при всички видове възпаления на респираторния тракт във възрастно население на Еквадор, което се обяснява с негативното влияние на недоимъка върху функциите на имунната система.

Витамин D е често предписван от ревматолозите и ендокринолозите за предпазване и третиране на остеопороза. Доказано е обаче, че витамин D инхибира проинфламаторните процеси чрез потискане на повишената активност на имунните клетки, участващи в автоимунни реакции. Нещо повече, има изследвания, показващи, че  добавянето на витамин D може да има лечебен ефект, по-специално за Th1-медиираните автоимунни заболявания. Има публикации, че витамин D показва превантивен ефект върху някои смущения при мултиплена склероза и диабет тип 1. Като че ли витамин D е прескочил границата на калциевия метаболизъм и е вече фактор за осъществяване на редица физиологични функции, по-специално – действа като биологичен инхибитор на инфламаторната хиперактивност (Arnson Y, H.Amital , Y.Shoenfeld , 2007).

Изследвано е и значението на храненето в етиологията на рака на ендометриума (Xu WH et al.,2007). Диетичен ретинол, бета-каротен, витамини С и Е и богата на фибри диета  са показали обратно-пропорционална връзка с риска за възникване на рака на ендометриума.  Подобна връзка не е намерена относно витамините В1 и В2. Приемането на описаните съставки като хранителна добавка намаляват риска от рак на ендометриума.

Специално изследване е посветено на въздействието на комбинирана антиоксидантна добавка (beta-carotene, alpha-tocopherol и ascorbic acid) върху антиоксидантния капацитет, счупвания в ДНК-веригата и нивото на insulin-like growth factor-1/IGF-binding protein 3 на модел рак на белия дроб на сиветки (Kim Y, et al.,2007).  Интересно е, че комбинираната антиоксидантна добавка протектира срещу оксидативни промени в ДНК, причинени от тютюнев дим, без да повлиява  IGF-1/IGFBP-3. Различната експресия на IGFBP-3 в различните тъкани подсказва, че е необходимо заострено внимание, когато се използва плазмения   IGFBP-3 като биомаркер за тъканния статус.

Wintergerst ES.et al. (2007) предлагат задълбочено изследване на отношението на редица хранителни добавки към функциите на имунната система. Антиоксидантните витамини и елементи, намиращи се в следови количества в организма (витамини C, E, селен, мед и цинк) противостоят на потенциалните повреди, причинени от реактивния кислород върху клетките и тъканите, модулират клетъчния имунитет и повлияват продукцията на цитокините и простагландините. Адекватното приемане на витамините B6, фолат, B12, C, E, и селен, цинк, мед и желязо подкрепят Th1цитокин-медиирания отговор с достатъчна продукция на проинфламаторни цитокини, което поддържа ефективен имунен отговор и избягва превключването към анти-инфламаторния Th2  клетъчно-медииран имунен отговор и повишен риск от извънклетъчни инфекции. Добавянето на горните елементи „обръща“ Th2 клетъчно-медиирания имунен отговор в проинфламаторен Th1 цитокин-регулиран отговор с повишен вроден имунитет. Витамините A и D играят важна роля както в клетъчно-медиирания, така и в хуморалния имунен отговор и подкрепят Th2-медиирания анти-инфламаторен цитокинов профил. Недостигът на витамин A повлиява и вродения, и адаптивния имунитет към инфекции, като по този начин организмът не може да се противопостави на извънклетъчни патогени. Недостигът на витамин D корелира с по-изразена възприемчивост към инфекции, което се обяснява с нарушен локален вроден имунитет и дефекти в антиген-специфичния клетъчен имунен отговор. Обобщено, неадекватното приемане на витамини и минерали може да доведе до потискане на имунитета, което предразполага към инфекции и неправилно хранене.

Всичко казано дотук ни убеждава, че ИМУНЕЙС на Витабиотикс – патентована комбинация от микронутриенти – витамини, минерали и антиоксиданти, е разработена специално, за да поддържа в организма устойчивост на инфекции и оптимална дългосрочна имунна защита на клетъчно ниво.

 

Литература

Jiamton, S., J.Pepin, R. Suttent ,et al., A randomized trial of the impact of multiple micronutrient supplementation on mortality among HIV-infected individuals living in Bangkok. AIDS, 2003, 17:2461-2469.
Tang,A., N.Graham, A.Saah. Effects of micronutrient intake on survival in human immunodeficiency virus type 1 infection. Am.J.Epidemiol., 1996, 143:1244-1256.
Friis, H., Coma E., Michaelson. Micronutrient interventions and the HIV pandemic. In: Micronutrients and HIV infection. Edited by Friis, H.,London; CRC Press; 2002: 219-246.
Semba,R. The role of vitamin A and related retinoids in immune functions.  Nutr. Rev., 1998, 56: S38-48.
Louis-Auguste, J., G. Stephen, Simuyandi, M. et al., High dose multiple micronutrient supplementation improves villous morphology in environmental enteropathy without HIV enteropathy: results from a double-blind randomized placebocontrolled trial in Zambian adults. BMC Gastroenterology, 2014, 14: 15.
Abba, K., Sudarsanam,T., Grobler,L. et al., Nutritional supplements for people being treated for active tuberculosis (Review), Copyright © 2009 The Cochrane Collaboration. Published by John Wiley & Sons, 2009
Seyedrezazadeh E, Ostadrahimi A, Mahboob S., et al., Effect of vitamin E and selenium supplementation on oxidative stress status in pulmonary tuberculosis patients, Respirology. 2008 Mar;13(2):294-8.
Arnson Y, H.Amital , Y.Shoenfeld , Vitamin D and autoimmunity: new aetiological and therapeutic considerations, Ann Rheum Dis. 2007, 66(9):1137-42.
Xu WH, Dai Q, Xiang YB et al. Nutritional factors in relation to endometrial cancer: A report from a population-based case-control study in Shanghai, China, Int J Cancer. 2007 Jan 17; [Epub ahead of print]
Kim Y, Lian F, Yeum KJ et al., The effects of combined antioxidant (beta-carotene, alpha-tocopherol and ascorbic acid) supplementation on antioxidant capacity, DNA single-strand breaks and levels of insulin-like growth factor-1/IGF-binding protein 3 in the ferret model of lung cancer, Int J Cance,2007, 1;120(9):1847-54.
Wintergerst ES, Maggini S, Hornig DH., Contribution of selected vitamins and trace elements to immune function. Ann Nutr Metab. 2007; 51(4):301-23.