1. Маг-фарм. Димитрова, кога е необходимо детето да приема витамини?

В нашето съвремие все повече се говори и се правят редица изследвания за значението на витамините, минералите и микроелементите.

Едва ли има човек, който да не знае, че витамините са жизненоважни органични съединения, необходими за правилния растеж и развитие на детето. Те трябва да се набавят чрез храната или чрез хранителни добавки, тъй като не могат да бъдат синтезирани или пък синтезът им в организма е ограничен и недостатъчен.

 

Според мен има няколко ситуации, в които е проперъчително да се приемат витамини и минерали:

  • при недостатъчен внос с храната- небалансирано и еднообразно хранене,
  • при нарушено усвояване от страна на стомашно-чревния тракт;
  • при повишени нужди на организма;
  • при повишено елиминиране на витамините от организма  ̶  при някои заболявания (напр. при захарен диабет), при обилно изпотяване (за водоразтворимите витамини), при употреба на лекарствени продукти срещу киселини и др.
  1. Вярно ли е, че децата се нуждаят от 7 пъти повече Витамин D в сравнение с възрастните?

Да, според последните публикации на ЕPSA.

Витамин D е необходим за нормално развитие на костите и зъбите и за подсилване на имунната система, която до третата година, все още не е напълно развита. В допълнение към витамин D, витамините A и C също подпомагат имунитета.

Тялото ни може и само да генерира витамин D, например чрез излагане на слънце. Това обаче не винаги е възможно, особено през зимните месеци. Ето защо е важно да има други източници на витамин D. Има само няколко храни, които могат да снабдят организма ни с достатъчни количества от този важен витамин. Теоретично, ако децата не могат да бъдат изложени на слънце, трябва да ядат 10-12 яйца, 1 кг гъби, 1.5 кг сирене и повече от 125 г сьомга, което дори възрастен не би могъл да изяде.

  1. Защо е важна профилактиката с допълнителен прием на витамини през пролетта?

Пролетта се характеризира с рязка смяна на температурите, което често води до повишаване  честотата на заболяванията при децата. Витамините С, D, Е, цинк, селен и Омега-3 мастни киселини имат установен имуномодулаторен ефект върху острите вирусни заболявания.

За да повишим съпротивителните сили и имунитета на детския организъм, в този период се препоръчва прием на мултивитаминни препарати, така се осигуряват напълно дневните нужди от тези малки, есенциални вещества.

  1. Какви са предимствата на Wellbaby капки и сироп? Кои са най- ценните съставки?

Мултивитамините Wellbaby съдържат 14 есенциални витамини и  минерали за подкрепа на здравето, растежа и развитието. Те са специално формулирани да подпомагат хранителния внос при бебета и малки деца.

Уелбейби доставя дневните нужди от витамини при здравите кърмачета и малки деца, както и нуждите на деца, родени с ниско тегло, при нарушение в хранене и апетита, интеркурентни или хронични заболявания.

Капките са за бебета до 1 година, а сиропът е за възраст 6 месеца до 4 навършени години. Wellbaby за бебета и деца е създаден имайки предвид нуждите на подрастващия организъм, когато бебетата и децата имат завишени потребности от нутриенти, за да подпомогнат бързия растеж на организма и изграждането на костната система, мускулите, кръвта и мозъка.

Предимството на Уелбейби капки е, че се прилагат по лекарско предписание и наблюдение при кърмачета още от 1 месец до края на първата годинка. Формулата включва освен основните витамини като A, C и D, фолиева киселина, витамин В12 и желязо, за предотвратяване на анемия и цинк за стимулиране на имунната функция, и нормалното когнитивно развитие на децата. Те са източник на витамин А особено ценен за недоносените.

Уелбейби Капки съдържа и L-лизин, една от деветте основни (незаменими) аминокиселини, от които нашето тяло се нуждае, за да може да функционира пълноценно. Той е градивен елемент на всички белтъци и е необходим за растежа, за възстановяването на тъканите, за производството на хормони и антитела, за възстановяването на мускулите, за костното израстване и др. Интересното е, че L-лизинът  не може да се синтезира по естествен начин в организма ни. И това наличие на тази аминокиселина е едно голямо предимство на препарата. За улеснение на родителите капките идват със специална спринцовка за прецизно и лесно измерване на необходимото количество, така че да сте сигурни в дозата, която давате на малчуганите. Това може да става директно- направо в устата или в сок (вода), която бебето приема. Сиропът е придружен с мерителна лъжичка, но той също може да следва този начин на прием.

  1. Възможно ли е да има нежелани реакции след прием на витамини? Възможни странични ефекти?

 Предозирането с мултивитамини е нежелателно и не бива да се допуска. Водоразтворимите витамини от група В и витамин С се отделят през бъбреците. Високите дози витамин С приемани продължително време (над 1g дневно) биха могли да причинят преципитация и образуване на камъни в бъбреците.

Мастноразтворимите витамини A, D, E и K се натрупват при повишени нива в черния дроб и водят до нежелани странични ефекти. Особено това се отнася до витамин A и D.

Предозиране с витамин D се среща рядко, симптомите са гадене, повръщане, загуба на апетит, прекомерно уриниране, слабост, нервност, сърбеж.

Разбира се, че не се препоръчва ежедневен прием на високи дози витамини. Но приемът на витамин D, С, цинк в по-високи дози е част от протоколите за лечение на инфекция с Ковид-19, като това става след лекарско предписание при лица засегнати от това заболяване.

Съобразно препоръките на ESPGHAN, ААР, и както и националните такива, Wellbaby капки и  сироп съдържат витамин D₃ в доза от 400 IU. Тази доза покрива изцяло необходимия внос за адекватен костен растеж до 12 месечна възраст.

Мултивитамините Wellbaby капки и сироп са внимателно формулирани с балансирани, безопасни нива на нутриенти, така че да задоволят изцяло необходимия дневен прием на витамини, минерали и микроелементи, като същевременно по никакъв начин да не застрашават здравето на бебетата и децата.