За важността от приема на витамини

разговаряме с Д-р Станислава Хитрова,

неонатолог и главен асистент в

Клиниката по Неонатология към СБАЛАГ “ Майчин Дом“

 

 

      Д-р Хитрова, какво е важно да знаят родителите за пълноценното отглеждане на децата, така че те да се развиват правилно – физически и нервно – психически?

Детството е най-уникалният период от човешкото развитие. Здравето, пълноценното хранене, грижите и физическата  активност на детето са отговорни за растежа и развитието му. Профилактиката, закаляването, двигателната активност, спортуването и игрите на открито са изключително важни за пълноценното отглеждане. За съжаление те понякога остават на втори план, особено през настоящата година. Утежнената епидемиологична обстановка в страната сякаш измести акцента на здравословния начин на живот за децата и техните родители. Но всички ние-лекари, родители трябва да се стремим ежедневно към възможно най-пълноценен модел на живот за тях.

Витамините и минералите са от съществено значение за растежа и поддържането на здраво тяло и имат роля във функционирането на почти всички органи и процеси в човек. Първите 1000 дни от човешкото развитие са  уникален период за изграждане на по-здравословно бъдеще, с голям потенциал върху развитието на имунитета и чревния микробиом. Това е периодът от концепция до двегодишна възраст, който рефлектира върху цялото детство.

     Какво означава за Вас, като специалист пълноценно хранене на детето?

То се залага още по време на бременността на жената. Храненето в този период е важен фактор свързан както с майчиното, така и с детското здраве. Хранителният статус има сигнификантно влияние върху изхода на бременността, развитието на плода, новороденото и кърмачето. Трансплацентарният транспорт и акумулирането на витамини и минерали в плода се осъществява през цялата бременност. Някои аспекти на майчиния хранителен статус, които се отразяват са именно витамини от група В  (конкретно фолиевата киселина), витамин Д, желязо, омега-3 мастни киселини, йод. Смята се, че адекватният майчин внос на цинк и витамин А действат оптимално върху майчиното и детско здраве. Вносът на витамин Д и омега-3 мастни киселини  е важен, защото трябва да посрещнат повишените нужди на майчиния организъм и развиващия се фетус. ДНА се натрупва във феталния мозък и ретина в последния триместър, тя стимулира неврологичното развитие, зрението и когнитивните функции през ранното детство.

Най-доброто хранене в кърмаческия период е кърменето. Периодът на захранване трябва да бъде навременен, с последователно въвеждане на немлечните храни, да се избягва добавяне на захар, да се стимулира приема на плодове и зеленчуци. Здравословният модел на хранене се изгражда още в периода на захранването между 4 и 6 тия месец.

Оптималният прием на хранителни вещества и витамини трябва да е възможен чрез здравословна балансирана диета. Детският организъм има повишени изисквания за своя растеж, затова храненето е от изключително значение.

Съществуват научни дебати дали вегетарианския и веганския модел на хранене са подходящи за децата, тъй като по време на растежа нуждите от енергия и хранителни вещества са по-високи, отколкото при възрастните отнесени спрямо телесното им тегло.

Липсват достатъчно медицински проучвания върху здравето, растежа и развитието на децата с този хранителен модел.

Но има категорично мнения за прием на допълнителни хранителни съставки при кърмачета и малки деца с вегетариански модел на хранене. Несуплементираната веганска диета увеличава риска от хранителни дефицити и може да доведе до  сериозни здравни последици.  ESPRHAN има специално становище за допълнителен прием на витамин В 12, калций, цинк, протеини, витамин Д при децата. Като възможни здравни ефекти се посочват ниска костна плътност, неврологични и хематологични нарушения. Изводът, който  можем да направим е, че несуплементираната веганска диета увеличава риска от хранителен дефицит и може да доведе до сериозни здравни последици.

    3ащо е важен допълнителният прием на поливитаминни продукти?

Детският организъм има специфични физиологични и метаболитни особености в различните периоди на детството. Новородените акумулират витамини изцяло от майчиния организъм. През първите месеци витамините К и Д например изискват допълнителен внос при кърмачето. Доносените бебета имат достатъчно количество витамин Д от майката само до втората седмица. След този период се започва ежедневния внос на витамин Д, който осигурява оптималните серумни нива на витамин Д, този прием продължава през цялата първа годинка.

Тази профилактика е необходима, независимо от начина на хранене- изключително кърмене, смесено или изкуствено хранене. Кърмаческият период се характеризира с най-интензивно физическо и нервно психическо развитие. Годишният прираст през първата година е 24-25 см, а през втората година се прибавят още 12 см, което говори за значителна скорост и промени в организма. Теглото на кърмачето в края на първата годи се утроява спрямо рожденното, последвано от средно 2 кг/годишно наддаване.

При налични рискови фактори за недостиг на витамини през ранното детство е препоръчителен вноса им до 4-годишна възраст.

Балансираното хранене и приемът на витамини играят критична роля и в прехода от юношеството към здравия възрастен. В периода 10-18 години също се среща малнутрицията, водеща до нарушения в растежа, конгитивните функции, по-ниски интелектуални резултати- IQ, различни поведенчески проблеми. От друга страна затлъстяването, липсата на спорт и физическа активност, повишаване на артериалното налягане, повишен риск за захарен диабет зачестяват при подрастващите и продължават при възрастните.

През периода на пубертета суплементацията с желязо с или без фолиева киселина биха подобрили концентрацията на хемоглобина. Приемът на витамин Д и калций да оптимизират костната плътност, узряването на костите и посрещнат пубертетния растежен скок. В периода на пубертета растежът на височина средно годишно при момчетата е 10-15 см, а при момичетата 8-10 см.

Антропометричните измервания, които трябва да се осъществяват през определени интервали предоставят важна информация за растежа и състоянието на хранене на детето.

     При кои случаи бихте препоръчали допълнителен прием на поливитаминни продукти?

Мултивитаминните препарати съдържат всички витамини, минерали и микроелементи в оптимални дози за детския организъм. Те не заменят здравословното хранене на детето, а са допълнителна подкрепа на растящия детски организъм.

Съществуват рискови групи деца нуждаещи се от витаминна подкрепа. Това са всички преждевременно родени деца. Особено тези от тях, които имат хронични заболявания като БПД, ретинопатия, остеопения, недоносени прекарали оперативно лечение на храносмилателната система поради НЕК или аномалии.

Подходящи за витаминна подкрепа са често боледуващите кърмачета, деца със слаб тегловен прираст, малнутриция, с различни хронични заболявания на храносмилателната система, с хронична бъбречна недостатъчност.

Децата с хронични заболявания са най-уязвими към проблеми, свързани с храненето, което може да повлияе отрицателно на дългосрочния им растеж и развитие.

Отново се припомня, че децата в пубертетната възраст ( от 8-16 при момичетата до 10-18 години при момчетата) също имат нужда от прием на мултивитаминни препарати.

Приемът на витамини при по-големите деца и подрастващи обикновено остава на заден план, а витамин Д дефицита при тях е не рядък. Често храненето при тинейджърите има нездравословен модел, те прекарват повече време в затворени помещения, пред компютъра, често са с намалена двигателна активност, липса на спорт и тенденция към наднормено тегло. Можем да обобщим, че от първите седмици на живота до 18 годишна възраст витамините са в подкрепа на здравето и растежа на детето

     Какви нежелани лекарствени реакции, би могло да има след прием на витаминни комплекси? Възможни странични ефекти? Препоръчвате ли прием на добавки с мега дози на витамините?

Предозирането с мултивитамини е нежелателно и не бива да се допуска. Водоразтворимите витамини от група В и витамин С се отделят през бъбреците. Високите дози витамин С приемани продължително време (над 1 гр.дневно) биха могли да причинят преципитация и образуване на камъни в бъбреците (оксалатни, цистеинови, уратни), на практика обаче токсични нива в серума не се достигат.

Мастноразтворимите витамини A, D, E и K се натрупват при повишени нива в черния дроб и водят до нежелани странични ефекти. Особено това се отнася до витамин A и Д.

Предозиране с витамин D се среща рядко, симптомите са гадене, повръщане, загуба на апетит, прекомерно уриниране, слабост, нервност, сърбеж.

Разбира се, че не се препоръчва ежедневен прием на високи дози витамини. Но приемът на витамин Д, С, цинк в по-високи дози е част от протоколите за лечение на инфекция с Ковид-19, като това става след лекарско предписание при лица засегнати от това заболяване.

Съобразно препоръките на ESPGHAN, ААР, и както и националните такива, Wellbaby капки и сироп съдържат витамин Д₃ в доза от 400 IU. Тази доза покрива изцяло необходимия внос за адекватен костен растеж до 12 месечна възраст.

wellbaby-drops

      Какви са предимствата на Wellbaby капки/сироп? Кои са най- ценните съставки?

Мултивитамините Wellbaby® съдържат 14 есенциални витамини и  минерала за подкрепа на здравето, растежа и развитието. Те са специално формулирани да подпомагат хранителния внос при бебета и малки деца.

Уелбейби доставя дневните нужди от витамини при здравите кърмачета и малки деца, както и нуждите на деца, родени с ниско тегло, при нарушение в хранене и апетита, интеркурентни или хронични заболявания.

Предимството на Уелбейби капки е, че се прилагат по лекарско предписание и наблюдение при кърмачета от 1 месец до края на първата годинка. Формулата включва освен основните витамини като A, C и D, фолиева киселина, витамин В12 и желязо, за предотвратяване на анемия и цинк за стимулиране на имунната функция, и нормалното когнитивно развитие на децата. Те са източник на витамин А особено ценен за недоносените.

     Необходима ли е профилактика в зимните месеци?

Есенно-зимните месеци се характеризират с липса на достатъчно слънце, игрите и разходките на децата навън също намаляват, повишава се честотата на остри вирусни заболявания-това са фактори, които повлияват на детското здраве. Витамините С, D, Е, цинк, селен и омега 3 мастните киселини имат установен имуномодулаторен ефект върху острите вирусни заболявания.

За да повишим съпротивителните сили и имунитета на детския организъм се препоръчва през зимния период прием на мултивитаминни препарати, така се осигуряват напълно дневните нужди от тези малки, есенциални вещества.

wellbaby-сироп

 

Всичко за гамата продукти може да откриете тук: https://vitabiotics.bg/wellbaby/