Д-р Захаринка Гочева, педиатър и общопрактикуващ лекар

Здравословната храна и добрите грижи са от изключителна важност за нормалното развитие на детето. Растежът на детския организъм е особено добре изразен в първите 12 години от живота. Непрекъснатото развитие на костите, мускулите, кръвта и мозъка, изисква допълнително количество витамини и микроелементи. Когато се добави понякога непълноценното хранене, включително дължащо се и на някои предпочитания на подрастващите деца, липсата на апетит след заболяване и др., витаминните добавки, обогатени с микроелементи, могат да подпомогнат пълноценния хранителен прием и допринесат за нормалното нервно-психическо и физическо развитие на детето в периода на бърз растеж.(1)

Нуждаещи се от витаминна подкрепа са често боледуващи от вирусни и бактериални инфекции деца; с бронхиална астма; заболявания на храносмилателната система, довеждащи до малнутриция; с хронична бъбречна недостатъчност; деца със слаб тегловен прираст; с имунен дефицит; страдащи от анемии.

Дъвчащите таблетки Wellkid Имун са произведени, за да посрещнат специфичните нужди на децата от 4 до 12 годишна възраст и са съобразени със специфичните дневни нужди на бързо растящия детски организъм. Wellkid Имун осигурява пълноценна гама от 24 витамини и микроелементи. Продуктът е обогатен и с фитокомпоненти: цитрусови биофлавоноиди, естествени каротеноиди и ленено масло.

Wellkid Имун съдържа витамините: А,С,D,Е, фолиева киселина, пантотенова киселина, биотин,вит. В1, В2, В3, В6, В12.

 • Витамин А е необходим за поддържане на нормално зрение, за растежа на костите, за строежа и функциите на епителните тъкани, участва в генната експресия и имунните реакции на организма. Недоимъкът му може да причини чести инфекции.

 • Витамин С е част от антиоксидантната защитна система на клетките и има съществена роля за поддържане на имунитета

 • Витамин D3 участва в регулацията на калциево-фосфорната обмяна, в абсорбцията на калций в червата, в минерализацията на на зъбите, костите и в техния растеж. Той е необходим за нормалния растеж и развитие на костите при малчуганите. Витаминът допринася за поддръжката на оптималната функция на имунната система.

 • Витамин Е предпазва клетъчните мембрани от окислителните продукти в организма и е необходим за поддържане на всички растящи тъкани.

 • Витамините В1, В2, В3, В6, В12, фолиева киселина, пантотенова киселина, биотин, съдържащи се в продукта, в голямата си част са коензими и активно участват в обмяната на веществата и в освобождаването на енергия. Техните дефицити се срещат обикновено заедно и се проявяват с обща слабост, уморяемост.

Формулата на Wellkid Имун е обогатена с йод и желязо:

 • йодът допринася за нормалния растеж при децата. Той влиза в състава на щитовидните хормони – тироксин и трийодтиронин. Дефицитът му причинява гуша /със или без хипотиреоидизъм/ и нарушения на физическото и нервнопсихическото развитие.

 • желязо, един особено важен микроелемент. Влиза в състава на хемоглобина, миоглобина, редица ензими, участващи в доставката на енергия за клетките и във фагоцитозата, за нормалното когнитивно развитие на децата. Дефицитът на желязо причинява жлязодефицитна анемия, нарушава растежа и понижава имунитета.

В съставът му се съдържат още важни микроелементи като – Цинк, Селен, Хром, Магнезий, Мед и Манган.Цинкът и Селенът осъществява мощна антиоксидантна защита на клетките. Недостигът на цинк по време на критичния период на мозъчно развитие на кърмачета и децата води до нарушена работоспособност в училище и в по-късния живот като възрастни.(2) За да бъде ефективна добавката на селен, тя трябва да се дава в комбинация с витамин Е.

Витамините C, D, E, цинк и селен, както и тяхното оптимално съдържание в продукта, са с установен имуномодулиращ ефект върху остри вирусни заболявания при подрастващите деца.(3)

Предимства от приема на Wellkid Имун:

 • осигурява силна подкрепа на имунната система,
 • формула, базирана на най-новите научни изследвания, с внимателно оптимизирани за специфичните нужди на растящите деца нива на витамини, микро и макрoелементи;

 • с апетитен и естествен вкус на портокал и лимон;
 • с ниско съдържание на захар, обогатен с естествена сукралоза и ксилитол;

 • не съдържа изкуствени овкусители, оцветители, консерванти, лактоза.

 

Wellkid Имун е така формулиран, че осигурява оптимално съдържание на витамини и минерали, необходими за поддържането на добър имунитет, осигуряване на растежа и нервно-психическото развитие на подрастващия детски организъм и може да се препоръча за рутинна употреба в лекарската практика.

Библиография

1. Beluska-Turkan, Korczak R, Hartel B. et al.Nutritional Gaps and Supplementation in the First 1000 Days Nutrients 2019, 11, 2891

2.Nutrition Reviews 42 (5) 1985 129 H. Sandstead, Tufts Univ. Boston

3.Shakoor H, Feehan J, Al Dhaheri AS, et al. Immune-boosting role of vitamins D, C, E, zinc, selenium and omega-3 fatty acids: Could they help against COVID-19? Maturitas. 2021 Jan;143:1-9. doi: 10.1016/j.maturitas.2020.08.003