1. Маг-фарм. Йотов защо е важно мъжете да приемат витамини?

Независимо от това колко добре се хранят и колко често спортуват, мъжете със сигурност са подложени ежедневно на стрес и това в един момент, особено с напредването на възрастта, започва да оказва значително влияние върху тяхното здраве. Проявленията могат да бъдат доста различни – от забавяне на естествените биохимични процеси, протичащи в тялото, до безсъние. Трябва да приемат факта, че не са супермени и в определен момент трябва да започнат да допълват диета си с ключови хранителни вещества, които ще им помогнат да се преборят с процеса на стареене.

    2. За какво биха помогнали витамините?

Правилната комбинация от добавки може наистина да  помогне:

  • да подсилят имунната си система,
  • да попълнят хранителните липси в диетата си;
  • да бъдат по-енергични и подобрят общото си здравословно състояние;
  • да поддържат здравословен сексуален живот;
  • да подкрепят здравето на сърцето си и сърдечно-съдовата си система;
  • да се преборят със здравословните проблеми, които съпътстват мъжете в зряла възраст.

     3. Кои витамини и минерали са особено важни за мъжете и защо?

На първо място Магнезий

Това е може би най-важният минерал, който участва в повече от 350 биохимични процеси в тялото. Магнезият помага да се регулира всичко – от метаболизма до кръвното налягане. Макар че той по принцип може да се открие естествено в редица пресни продукти, те за съжаление се отглеждат често в почви, които са изчерпани откъм хранителни вещества. Това от своя страна намалява количеството на магнезий в храните. Яжте повече листни зеленчуци, ядки и боб, но помислете и за ежедневно добавяне на магнезий в диетата си.

На второ място Витамин D

Не е изненадващо, че т. нар „слънчев витамин” присъства в този списък. Той трябва да фигурира във всека приемана добавка. Изследванията продължават да разкриват неговата огромна важност за човешкото здраве. Стареещото човешко тяло не може да го синтезира пълноценно от слънцето, така че добавянето на Витамин D с напредването на възрастта се превръща в първостепенна нужда за здравето.

Витамин В12

С напредването на възрастта тялото бавно започва да губи пълната си способност да абсорбира и използва ключови хранителни вещества. Витамините от група В са особено засегнати от този естествен упадък. От тях, обаче, може би B12 е най-критичен. Вероятно се приема някакво количество с храната, но тялото не може да го абсорбира, което определено намалява количеството вв организма. Така че помислете за добавка с В12.

Аргинин, орнитин и глутамин

Ако ги взимате точно преди лягане, тези три ключови аминокиселини могат да спомогнат за поддържането на естественото производство на растежен хормон в организма ви, което, както вероятно сте предположили, намалява с възрастта. Растежният хормон, освободен от хипофизната жлеза, е важен за възстановяването на тъканите в човешкото тяло. Освен това растежният хормон е пряко свързан с нормалните нива на тестостерона, който отговаря за пълноценния сън и нормално възстановяване от стреса.

CoQ10

Тялото произвежда коензима Q10 (CoQ10) съвсем естествено, но неговите нива намаляват с възрастта. CoQ10 е важно хранително вещество за клетъчната енергия … а има ли човешки орган, който постоянно се нуждае от енергия, за да функционира? Точно така – това е сърцето. Ето защо CoQ10 е една от най-популярните добавки за мъжете и жените над 50-годишна възраст. Защото CoQ10 защитава сърцето.

Сибирски Женшен

Сибирският Женшен спомага за преодоляване на умората, стреса и безпокойството. Приложим при състояния на простуда и грип. Допринася за подсилване на съпротивителните способности на организма – имунитета. Подпомага функциите на надбъбречните жлези, нормализирането на нивата на кръвното налягане, холестерола и кръвната захар.

Рибено масло

Със сигурност ще срещнете някои статии и заглавия против употребата на рибено масло. Въпреки това в научните среди обратното твърдение остава непроменено – омега-3 мастните киселини, които се откриват в рибеното масло, подпомагат здравето на сърцето и цялостното здраве на сърдечно-съдовата система. С други думи, не позволявайте да изпаднете в заблуждение. Ако мазните риби – като скумрия и сьомга, не присъстват редовно във менюто, една добавка с омега-3 мастни киселини със сигурност ще ви бъде полезна.

Витамин С

Като мощен антиоксидант витамин С, също има важна роля за плодовитостта на мъжа – неутрализирането на свободните радикали намалява риска от клетъчни увреждания на предшествениците на зрелите сперматозоиди в процеса на сперматогенеза. Освен това витамин С повлиява и подвижността на сперматозоидите. Доказано е, че с редовен прием на витамин С само в рамките на 2 месеца може да се постигне сериозен напредък при мъже, при които безплодието се дължи на влошена подвижност на половите клетки.

Клинични проучвания, проведени обаче засега само в лабораторни условия, показват, че редовният прием на витамин С може да повлияе добре и на секрецията на тестостерон, допълнително стимулирайки мъжката фертилност.

Витамин Е

Това е най-често асоциираният с мъжката плодовитост витамин. В над 65% от случаите на безплодие при мъже се установява хроничен дефицит на витамин Е. Той изпълнява важна роля при зреенето на сперматозоидите и при оформянето на морфологичните особености, подсигуряващи тяхната подвижност. Доказано е, че при оптимален прием на витамин Е може да се повиши подвижността на сперматозиидите с 5% и да се постигне 10% по-висок шанс за успешно зачеване.

Цинк

Wellman съдържа цинк, който е важен за репродуктивното здраве на мъжа (при всяка еякулация се губи около 5  mg цинк) и поддържане нормални нива на тестостерон в кръвта. Дефицитът на определен витамин е сред най-честите и най-лесни за неутрализиране причини за безплодие при мъжете. Затова редовното набавяне на витамини В, С и Е се препоръчва като първостепенна превантивна мярка при мъже, които искат да поддържат плодовитостта си с годините.

 

Wellman Оригинал се базира на задълбочени международни научни изследвания и се отличава от обикновените мултивитамини, тъй като неговата формула е оптимизирана за мъжкото здраве. Поради това някои съставки са с нива над ежедневно препоръчваните. Освен основните витамини и минерали необходими на мъжкия организъм, Wellman Оригинал набавя и определени нутриенти като Сибирски Жен Шен, Ко-ензим Q10 и аминокиселини.

Обогатената и иновативна формула на Wellman Плюс Омега 3-6-9 осигурява повече от 30 нутриенти, като включва пълноценните хранителни ползи на Wellman Оригинал, плюс добавена капсула Омега 3-6-9. Тази хранителна добавка от бранд No 1 във Великобритания е насочена към мъже, които имат натоварено ежедневие, работа, спорт и социални ангажименти, но искат да поддържат здравето си в отлична форма.

Всяка 3-в-1 капсула осигурява масла, подбрани специално за мъже:

  • Омега-3: от рибено масло с висока чистота;
  • Омега-6: от масла от касис и тиквено семе;
  • Омега-9: от маслиново масло (качество съгласно Европейската фармакопея).

Wellman Плюс Омега 3-6-9 съдържа висококачествено рибено масло, което съответства на най-добрите стандарти за качество и чистота. Маслата Омега-3 използвани в Wellman Плюс са богат източник на DHA (Докозахексаенова киселина) и EPA (Ейкозапентоенова киселина) – незаменими мастни киселини, които не се образуват в организма и трябва да се набавят чрез храната.

     4. Какъв вид Женшен се съдържа в Wellman?

Wellman съдържа сибирски женшен, който е одобрен за прием от професионални спортисти.

     5. Колко време е необходимо, за да се видят ползите от продукта?

Резултатите са строго индивидуални, но обикновено ползите на продукта се появяват след няколко седмици, с видими резултати от един до три месеца след началото на приема. Редовният прием е препоръчителен. Няма ограничения в продължителността на употребата на Wellman Оригинал.

     6. Професионални спортисти приемат ли Wellman?

Wellman използват много професионални спортисти, като например английските атлети – петкратният световен шампион по плуване Марк Фостър и играчът на крикет Джеймс Андерсън.

    7. Може ли Wellman да подпомогне репродуктивното здраве на мъжа?

Wellman съдържа цинк и други минерали, които са особено необходими за репродуктивното здраве на мъжете и може да допринесат за поддържането на нормални нива на тестостерон в кръвта. Формулата също включва и селен за подпомагане на нормална сперматогенеза. Тъй като мъжете губят около 5 mg цинк при всяка еякулация е жизненоважно да се осигури допълнителен прием на цинк.

Когато двойката реши да прави опити за бебе, не само жената трябва да следи за своята хранителна диета и начин на живот, за да поддържа здравето си и да подпомогне зачеването.

Wellman Зачеване е част от гамата Wellman на Витабиотикс, компания номер 1 за хранителни добавки във Великобритания. Много мъже в наши дни разбират важността да „влязат във форма“ и да подобрят начина си на живот, когато правят опити за бебе с партньорката си. Wellman Зачеване показва, че репродуктивното здраве на мъжете има свои специфични нужди.

Wellman Зачеване e разработен така, че да достави пълноценна комбинация от витамини, минерали и биоактивни нутриенти за цялостна подкрепа на здравето и виталността, включвайки и специфични съставки за репродуктивната дейност и фертилността. Приемът е една таблетка дневно като неразделна част от здравословния начин на живот, като е препоръчително да започне три месеца преди опитите за бебе. Съответстващата добавката от гамата за жени Pregnacare Зачеване е специално създадена за дамите и включва Витамин В12, Витамин D и 400mcg Фолиева киселина (Витамин В9).

Витамините имат ключова роля не само за поддържане на виталността, но и за създаването на нов живот. Можем да откроим няколко ключови витамина с незаменимо значение за плодовитостта при мъжете, чийто дефицит доказано може да допринесе за  безплодие.

Витамин В9

Известен и като фолиева киселина, витамин В9 е най-важният витамин за мъжката плодовитост. Малко известен факт е, че след постъпването й в организма фолиевата киселина се трансформира във фолат – много по-удобната за усвояване от клетките форма на витамин В9.

Хронично ниските нива на витамин В9 повлияват негативно плодовитостта на мъжа в 2 аспекта. От една страна недостигът на витамин В9 води до намаляване количеството на жизнеспособните сперматозоиди в семенната течност. От друга страна, е налице повишен риск от увреждане на генетичния материал на половите клетки. И в двата случая дефицитът на фолиева киселина влошава качеството на спермата и повишава риска от безплодие при мъжа.

Като допълнително средство за повишаване на позитивния ефект се препоръчва и редовният прием на коензим Q10 и на микроелементите с ключово значение за мъжката фертилност – селен, цинк, желязо, калций.