Милиони британци рискуват трайно да увредят косата си, поради излагане на слънце, ядене на вредна или без хранителна стойност или с ограничена хранителна стойност храни и носенето на шапки.

Проучване, поръчано от #Perfectil установява, че само 14% от жените са уверени, че знаят какво е полезно или вредно за косата им.

Направете теста на Vitabiotics, за да видите дали се грижите правилно за косата си: https://bit.ly/3yNj7Df  (֍тестът е на английски език)

Ако ви е интерсено, ето някои изводи от проучването и съвети от модния коафьор Сара Хамид

Четирима от 10 признават, че енергично и даже „грубо“ подсушават косата си с кърпа, когато излязат от душа, докато повече от една трета (35 %) често извиват или играят с кичурите си.

Стилистката-фризьор на много известни и популярни лица Сара Хамид, споделя с Vitabiotics във видеоклип неочакваните неща, които жените правят с косата си.

Тя изтъква: „За много от нас косата играе огромна роля във външния ни вид и за това колко уверени се чувстваме.

Често се чувстваме добре, когато знаем, че косата ни изглежда по най-добрия начин – помислете за момента, в който излезете от салона с прясно боядисана или подстригана коса.

Но макар да си мислим, че правим всичко възможно, за да поддържаме косата си в отлично състояние, има толкова много неща, които всички правим всеки ден, без дори да осъзнаваме кои биха могли да окажат някакво въздействие върху нейния вид и жизненост.“

Проучването също така установява, че пропускането на подстригване е вредно за косата ви, тъй като редовното подстригване на всеки 6-8 седмици е добро за растежа.

Въпреки това, средностатистическата жена оставя 11 седмици между посещенията в салона.

Изследване на 2000 жени разкрива, че 46% от тях смятат, че косата им е много важна за външния вид, а 84% са по-уверени, когато кичурите им изглеждат добре.

Повече от четири на всеки 10 се чувстват по-щастливи, когато косата им е в отлично състояние, а 23% споделят, са по-енергични и уверени.

71 процента признават, че косата им може да окаже реално влияние върху настроението им.

Ако една жена има средно 104 дни с лоша прическа за една година, то 18% носят шапка, за да я прикрият, докато почти всеки десети участник в проучването споделя, че  държи камерата изключена при видео разговори в тези дни.

Даже един на всеки двайсет участника признават, че отменят насрочена среща или не отиват на работа под претекст, че са болни.

Проучването, проведено чрез OnePoll, също установява, че 16% смятат, че косата им е по-добре в резултат на локдауните през изминалите години.

25% са оформяли косата си по-рядко ползвайки преса или маша за къдрене, докато 23% са използвали по-малко стилизиращи продукти.

Други мият косата си по-рядко (34%) и прекарват по-малко време на слънце (34%), тъй като са нямали възможност за лятна почивка в чужбина.

 

 

Грешките, които жените правят всеки ден, според Сара Хамид

 • Прекомерно или грубо сушене с кърпи

Сушенето с кърпа може да загруби краищата на косата и да доведе до още повече счупване на разделящите се краища.

 • Твърде много докосване / игра с косата

Толкова много мои приятели правят това и аз винаги им казвам да престанат. Това води до омазняване, прехвърляне на мръсотия и може да причини изтъняване на косата.

 • Носенето на шапки

Прекомерното носене на шапки е лошо. Шапките могат да бъдат полезни за косата ви, особено когато сте на слънце, тъй като я предпазват от пряка слънчева светлина, но постоянното използване на шапки може да намали хидратацията в косата ви, оставяйки краищата сухи и повредени. Те също задържат потта в косата, което не е препоръчително, особено ако имате удължаване (екстеншъни).

 • Стегнати опашки или кокове

Конските опашки или кокове може да са лесни и практични, но когато ги имате, имате и  напрежение върху косата си, причинявайки стрес на определени места – особено при постоянно носене, което може да причини дори оплешивяване. Ако обичате косата си вързана назад, опитайте да замените еластичните ластици за коса с кръгло копринено скрънчи/фишу или лента като по-добра и щадяща алтернатива.

 • Да не се мие четката за коса

Почистването на четката за коса е толкова важно и е хигиенично. Всички накъсани косми, уловени в четките ви, могат да причинят повече щети на разцепените краища, преди дори да сте използвали четката.

 • Слънчеви бани / седене на слънце

Слънцето не е вредно за косата ви, но може да я изсуши. UV лъчите също разграждат вътрешните връзки в косъма, като правят косата безжизнена и суха на вид коса. Винаги препоръчвам на клиентите си да използват масла или маски за коса, докато са изложени на слънце, особено по време на летните почивки.Но слънцето също има и много предимства, може естествено да олекоти косата ви, помага при косопад.

 • Домашни прически и цветове

Действайте много внимателно! Домашните комплекти за боядисване не са предназначени специално за вашата коса, така че е малко вероятно да се получи точно като цвета на кутията. Уверете се, че сте тествали на малък участък, преди да използвате какъвто и да е цвят в домашни условия. А домашните прически е най-добре да се избягват. Оставете косата си да расте, ще оцените професионалното подстригване много повече. И не докосвайте бретона си!

 • Лоша нездравосовна хранителна диета – като пиенето на повече алкохол, като повече джънк храна

Косата ни е първата, която страда, заедно с кожата ни. Лошата диета може да отслаби косата ви. Ако се притеснявате, че липсват определени хранителни вещества във вашата диета, помислете за ежедневна добавка, за да подкрепите хранителния си прием. Потърсете продукти, съдържащи биотин и цинк, които допринасят за поддържането на нормалната коса.

 • Стилизиране с преси / маши за къдрене

Най-малкото количество топлина винаги е най-полезно за косата, защото ѝ позволява да расте. Постоянната топлина върху косата причинява накъсване. Ако не можете да не използвате преса или маша, защитете косата си с топлинен спрей, преди да ги използвате.

 • Прекалено често миене на косата

Никога не е добре да миете прекалено косата си, два пъти седмично е най-доброто за мен. В крайна сметка косата ви ще се почисти и можете да привикне на по-рядко миене, разбира се без да прекаляваме.

 • Пропускане на оформянето на крайчетата

Редовното подрязване на 6-8 седмици винаги е добро, за да се избегне начупването и „цъфтящите“ крайчета. Редовното подстригване всъщност е добро за растежа.“