Всички хора и особено тези с повишен риск към диабет и предиабет могат да намалят риска, да се предпазят или поне да забавят развитието му като повлияят рисковите фактори, подлежащи на промяна – тези, свързани с начина на живот. Важни са:

 • здравословно хранене
 • физическа активност
 • поддържане на нормално телесно тегло или редукция на телесното тегло
 • прием на нужните витамини и минерали

Цинафен и Диабетон са две от най-ефективните природни добавки за съпътстваща терапия към основното лечение за контрол върху глюкозата, които са полезни за хората с предиабет и диабет. Витамините и минералите, съдържащи се в тях, участват в поддържането на кръвната захар в нормални граници. Те  помагат за справяне с усложненията на диабета и забавят тяхното развитие.

Захарният диабет е хронично заболяване, което се развива, когато панкреасът (задстомашната жлеза) не е в състояние да произвежда инсулин, или когато тялото не може да използва произведения от панкреаса инсулин.

А какво е инсулиновата резистентност?

Инсулиновата резистентност е състояние, свързано с предиабет и диабет тип 2. Този вид резистентност означава, че тялото ви не е в състояние да реагира на количеството от хормона инсулин, което произвежда.

Инсулинът е хормон, който се произвежда от панкреаса. Той помага на тялото да се защити от прекомерно количество захар (глюкоза). Действа като ключ и позволява на глюкозата от приетата храна да премине от кръвта в клетките на тялото, за да се произведе енергия. Глюкозата е основен източник на енергия, но твърде високите количества захар са вредни за здравето. Тези високи нива на глюкозата в кръвта за продължителен период от време могат да доведат до увреждане на различни органи.

Когато кръвната захар е по-висока от нормалното, но по-ниска от границите на захарния диабет, имаме предиабет. Предиабетът не е заболяване, а състояние на по-висок риск за развитие както на захарен диабет, така и на сърдечно-съдови заболявания.

Преддиабетът е обратим. При спазване на подходящ хранителен режим, повишаване на двигателната активност, намаляване на телесното тегло, а в някои случаи и с допълнителна помощ чрез медикаменти, преддиабетът може да не прогресира в захарен диабет и дори да се възстановят напълно нормалните стойности на кръвната захар.

Контролът на кръвната захар при захарен диабет се оценява чрез изследване на нивото на гликиран хемоглобин (HbA1c) и на нивото на кръвната захар като отделно изследване или в рамките на кръвно-захарен профил (включващ измерване на кръвната захар на гладно и 2 часа след всяко хранене).

При захарен диабет е необходимо да се контролира не само нивото на кръвната захар, но и редица други показатели – ниво на мазнините (холестерол, LDL-холестерол, HDL-холестерол, триглицериди) в кръвта, чернодробни показатели, креатинин, кръвно налягане, телесно тегло.

При повечето хора с диабет за добър контрол се приема ниво на HbA1c < 7.0%. При хора със съпътстващи заболявания (например сърдечносъдови) за добър контрол се приема HbA1c 7.5-8.0%.

 

Защо е нужен приемът на хранителни добавки при диабет?

Повечето хора, страдащи от диабет, имат дефицит на важни микроелементи. Това прави специализираните хранителните добавки при диабет толкова нужни за тях. Друга полза от тази суплементация е, че тези мултивитамини подсилват имунната система.

Приемането на хранителни добавки при  предиабет и диабет помага на тялото да функционира правилно.

Цинафен  Канела и Сминдух съдържа уникална патентована комбинация от екстракт от канела и чист екстракт от сминдух (екстрактов еквивалент на 3 g канела и 2 g сминдух (чимел) в една таблетка). За повишаване на ефективността на продукта са добавени витамин В1 и Хром, които са с доказани ползи за енергийния метаболизъм и поддържане на нормално ниво на кръвната захар.

Двойната сила на Цинафен:

 • Допринася за поддържане на нормална концентрация на глюкоза в кръвта и съответно нормални нива на кръвната захар
 • Стимулира инсулиновите рецептори и помага за повишаване на способността на клетките да оползотворяват глюкозата
 • Помага за нормален метаболизъм на макро хранителните вещества. Подкрепя доброто храносмилане.
 • Намалява чувството на отпадналост и умора.
 • Може да се приема продължително време

Да разгледаме съставките:

Канела

Канелата може да помогне на клетките на тялото да реагират по-добре на инсулина. Приемът сутрин на гладно може да доведе до трайно понижаване на кръвната захар с 11% до 14%.

Канелата има доказани антиоксидантни и антихиперлипидемични свойства. Също съдейства за:

 • поддържане нормални нива на кръвната глюкоза
 • намаляване на гликемичните показатели при хора с диабет тип 2
 • понижаване на кръвното налягане.

Сминдух

Сминдухът се използва често в традиционната медицина, за да се:

 • поддържат нивата на кръвната захар
 • намали инсулиновата резистентност
 • подобри серумния липиден профил
 • въздейства благоприятно върху функцията на черния дроб и бъбреците
 • подобри храносмилането и улесняване движението на червата. Семената от сминдух също предотвратяват констипацията и появата на стомашни язви.

Изследване, публикувано в European Journal of Clinical Nutrition, показва, че при употреба на сминдух значително се понижава нивото на захар в кръвта.

Както посочили изследователите, включването на сминдух в менюто подобрява резултатите от глюкозотолерантния тест. При участниците в изследването равнището на глюкоза в денонощната урина се понижило с 54%. Нивата на липопротеините с ниска плътност в кръвния серум и триглицеридите също значително се понижили.

Но обемът на липопротеините с висока плътност останал непроменен. Тези резултати демонстрират ползата от сминдуха в лечението на диабета.

Учените обяснили този ефект със съдържанието в подправката на разтворими фибри, които помагат да се понижи нивото на кръвната захар и да се ограничи усвояването на въглехидратите.

В рамките на изследването в продължение на осем седмици било оценявано нивото на захарта и холестерола. На пациенти с диабет ежедневно предлагали 10 грама стрити семена от сминдух, смесени с кисело мляко или накиснати в гореща вода.

Резултатите показали, че нивото на захар на гладно, триглицеридите и холестеролът се понижавало с 25, 30 и 30,6% съответно след употребата на семена от сминдух, накиснати в гореща вода. При тези, които ги смесвали с кисело мляко, нямало значителни изменения.

Роля на витамините

Липса на витамини като вит. C, E и D е открито при хора с диабет, като повишаването им води до цялостни подобрения. Витамини като А и B са отговорни за ефективността на различни процеси на метаболизма, които са ключови при справяне с нивата на кръвната захар.1

Наличието на минерали в диетата като селен, магнезий и цинк подпомага правилните функции в тялото и също така може да намали някои от негативните ефекти на диабет.2

Витамин B1 (тиамин)

Витамин B1 е известен още и като тиамин. Много хора с диабет страдат и от дефицит на този микроелемент, което може да допринесе за усложнениe на състоянието. Ниските нива на витамин B1 са свързани също и със сърдечни заболявания и увреждане на кръвоносните съдове.

Витамин B12

Витамин B12 също помага за лечение на диабетна невропатия. Причината за това често срещано усложнение при хората с диабет в повечето случаи е дефицит на витамин B12.

Добавянето на витамин B6 в комбинация с витамин B12 може да помогне за подобряване на глюкозния толеранс.

Витамин D

В едно проучване 72% от участниците с диабет тип 2 са имали недостиг на витамин D. След двумесечен прием на витамина, 48% от участниците са имали значително подобрение на състоянието си.

Оказва се, че Витамин D може да подпомогне функцията на клетките на панкреаса, които произвеждат инсулин и да подобри реакцията на тялото към инсулина.

Важни са и минералите като:

Хром

Дефицитът на този микроелемент увеличава нуждата от инсулин и намалява способността на тялото да преработва правилно въглехидратите и да ги използва за енергия.

Хромът може да засили ефекта на инсулина и да подпомогне активността на панкреатичните клетки, които произвеждат инсулин.

Тук трябва да обърнем внимание, че: някои лекарства, включително антиациди и други, използвани за намаляване на стомашните киселини, могат да попречат на абсорбцията на хром.

Магнезий

Магнезият е важен микроелемент за хора с преддиабетно състояние и за диабетици. Помага за регулирането на кръвното налягане и намалява инсулиновата чувствителност. Подобрява действието на хормона инсулин в организма.

Цинк, манган и калий

Цинкът е важен в защитата на организма ни от вируси, но освен това той активно участва в метаболизма на инсулина и регулирането на диабета. Приемането на по-големи количества цинк може да предотврати развитието на диабет.

Манганът е микроелемент, чийто дефицит също се свързва с развитие на диабет. Ензимите в човешкото тяло се повлияват положително при достатъчен прием на манган. Освен това се подобрява и метаболизма на глюкозата.

При дефицит на калий инсулинът има по-ниска ефективност, което прави микроелемента необходим за подобряване на инсулиновата чувствителност при хора с диабет.

Мултивитамини

Специализираните мултивитамини, предназначени за хора с диабет и преддиабет са важна част от цялостната грижа за здравето.

Необходими са за преодоляване на умората, която е често срещана у диабетиците, за поддържане на имунната функция, намаляване на риска от зрителни увреждания и други проблеми, провокирани от дисбаланса в кръвно-захарните нива.

Хранителна защита с Диабетон в една таблетка дневно

Защо да изберете Диабетон като съпътстваща грижа и справяне с усложненията от заболяването?

 • Разработен от експерти, университетски специалисти в областта на храненето на базата на множество изследвания.
 • Създаден да осигури пълния спектър от витамини и минерали, необходими за защита на хранителните нужди на диабетиците.
 • Съдържа вит. В1, В6 и С, които са важни фактори за глюкозния метаболизъм.
 • С Цинк, който играе важна роля при производството на Инсулин.
 • Диабетон е напълно без захар и също така без изкуствени оцветители, глутен, консерванти, мазнина, сол и мая.
 • Без лекарства, 100% мултинутриентна формула. Няма известни странични ефекти. Няма ограничения в продължителността на приема.
 • С Хром за подпомогане активността на панкреатичните клетки, които произвеждат Инсулин.
 • УСПЕШНО ТЕСТВАН за поддържането на доброто здравословно състояние на диабетици в клинични условия.3
 • Без нужда от допълнителен прием на хранителни добавки.

Повече за продуктите може да прочетете тук: https://vitabiotics.bg/diabetone/   и  https://vitabiotics.bg/cinafen/

Използвана литература:

 1. A pioneering, evidence-based formula supported by original published research (Marakis G et al, Integrative Medicine Insights 2007; 2:7-14)
 2. Dubey, P., V. Thakur, and M. Chattopadhyay, Role of Minerals and Trace Elements in Diabetes and Insulin Resistance. Nutrients, 2020. 12(6) Magnesium is a cofactor for the downstream actions of the insulin cascade. Decreased intracellular magnesium damages tyrosine kinase activity and blocks insulin action within the cell, resulting in growing insulin tolerance. Se supplementation is considered to be preventative due to its counteractive oxidative properties for the onset of metabolic diseases, such as T2DM. T2DM patients are prone to microangiopathic complications such as diabetic nephropathy and diabetic retinopathy. Serum zinc concentration was significantly lower in patients with at least two microangiopathic complications (p < 0.05).
 3. George Marakis, Ann F. Walker, Hugh C.R. Simpson, Martyn Byng and Paul A. Robinson Integrative Medicine Insights 2007: 2 7–14 Подобрено благосъстояние на възрастни с диабет тип 2 след прием на добавка с мултивитамини и минерали за три месеца в рандомизирано, двойно-сляпо, кръстосано пилотно проучване
 4. Материали от сайта: salvia.bg

 

Статията има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар.