1. Маг-фарм. Луис, какво представлява анемията?

Анемията представлява недостиг на червени кръвни телца (еритроцити) и/или хемоглобин в кръвта. Хемоглобинът по своята същност е протеин, съдържащ желязо. Той е един от основните компоненти на кръвта (еритроцитите) и се грижи за транспортирането на кислорода от червените кръвни клетки до останалите органи.

Формирането на хемоглобина необходим за червените кръвни клетки изисква наличието на съответно количество желязо и определени ко-фактори, които да се приемат. Тези ко-фактори са Цинк, Мед /микроелемент/, Манган. Хемоглобинът пренася кислорода до мозъка, сърцето, мускулите и тъканите в целия организма, а добавените микроелементи подпомагат абсорбирането, транспортирането и вграждането му в белтъчните молекули, каквато е молекулата на хемоглобина.

Фeроглобин Сироп съдържа желязо, което подпомага нормалното формиране на червените кръвни клетки и хемоглобина и нормалното пренасяне на кислорода в организма.

Специалната комбинация съдържа витамин С, който повишава абсорбцията на желязото, витамин В6 и В12, които подпомагат отделянето на енергия плюс желязо и фолат, които водят до намаляване на умората и отпадналостта.

 

  1. Какви трябва да са стойностите на дневен прием на желязо?

Дневният прием на желязо за мъжете е поне 8 mg . За жените е по-висок – около 18 mg. Различията в количествата се дължат на разликата във физиологията на двата пола. Жените се нуждаят от повече желязо и заради месечния цикъл. Активният начин на живот допълнително повишава тези нужди с още няколко милиграма дневно. Дори редовния прием на храни, богати на желязо не може да гарантира защита срещу дефицит на желязо, тъй като то се абсорбира много слабо в храносмилателния тракт.

За гарантиране на ежедневните нужди от желязо, особено при железен дефицит и развитие на анемия, разчитайте на Фероглобин сироп- помага при поддържане жизнеността на организма на всеки член от семейството и с чудесен вкус на мед и швейцарски малц или Фероглобин капсули с бавно освобождаване за ежедневно оптимално поддържане и допълване на дневните нужди от желязо.

 

  1. Защо спортуващите и активно живеещите хора са по-застрашени от дефицит на желязо?

За трениращите това е изключително важно, тъй като високо интензивните тренировки водят до увеличаване на червените кръвни клетки, което означава, че имате нужда от желязо, за да ги изградите. Това просто казано значи, че ако имате липси на желязо в организма си, тялото няма да може да навакса дефицита и да изгради нужните му червени кръвни клетки, защото с тренировките ще загубите голяма част от този минерал. По време на всяка високо интензивна тренировка, било то кардио или силова, голяма част от желязото се „изхвърля“ чрез потта, затова е нужно да балансираме нивата му с правилно хранене.

Трениращите жени трябва да са особено бдителни по отношение на нивата на желязо в кръвта си, тъй като чисто физиологично се нуждаят от повече, а това ги прави по-податливи към развитието на желязодефицитна анемия.

В повечето фитнес клубове освен за тренировъчната си програма, ще можете да консултирате и хранителния си режим със специалист в конкретната област.

  1. За кои групи хора е подходящ Фeроглобин Сироп?

Железният дефицит засяга 50% от хората и това е най-често срещаният дефицит в света. Това прави Фeроглобин подходящ за хора от всички възрастови групи. Особено силна е нуждата от прием на допълнително желязо при жени в месечен цикъл, бременни, кърмещи жени, подрастващи деца и юноши, атлети, хора претърпели оперативно лечение, възрастни хора.

  1. Подходящ ли е за вегетарианци? 

Да, Фероглобин е одобрен за използване от Съюза на вегетарианците във Великобритания. Нуждата от допълнителен прием на желязо при вегетарианци и вегани е голяма поради липсата на месо в тяхната диета.

  1. Защо е важно желязото за развитието на децата?

Желязото помага за подобряване на способността за концентрация и дава на детето енергията, от която се нуждае за ежедневните дейности.

Също така допринася за:

– нормалното образуване на хемоглобин в червените кръвни телца,

– нормалното функциониране на имунната система;

– нормалния енергиен метаболизъм;

– развитието на нервната система.

При недостиг на елемента когнитивните функции се нарушават. Желязото е необходимо за доброто функциониране на мозъчните клетки. От проведени изследвания е известно, че то е важно не само за физическите функции, но и за умствените.

Фeроглобин Сироп има превъзходен вкус на мед и портокал и представлява формула на течно желязо със съставки подпомагащи здравето и жизнеността, включва фолиева киселина, която съдейства за намаляване на умората и отпадналостта. Доставя органична форма на желязо- железен цитрат за подпомагане на абсорбцията и е нежен към стомаха. В допълнение съдържа витамини от групата В и съпътстващи минерали и микроелементи и обогатен с мед и швейцарски алпийски малц.

  1. Какви са симптомите  ако нивото на желязото в организма ми е ниско?

Ако нивото на желязото Ви е ниско, може да имате нисък хемоглобин.

Най-общи признаци:

– имате бледа кожа,

– чувствайте се по-уморени или слаби;

– депресия;

– имате задух при активност;

– имате болки в гърдите;

– чувствате се замаяни;

– усещате изтръпване или студенина в ръцете и краката;

– имате по-бърз пулс.

  1. Ако имам бъбречни заболявания, какво е лечението на ниско желязо?

Ако имате ниско желязо и нисък хемоглобин, Вашият лекар ще разработи план за лечение, който е подходящ за Вас. Също така бихте могли да се спазвате някои от следните общи правила като напр. хранителен режим, богат на желязо, който да включва червено месо, боб и зелени зеленчуци. Въпреки това, консумирането на храни, богати на желязо, може да се окаже трудно поради хранителния Ви режим съобразен с Вашето здравословно състояние. Препоръчително е включването на витаминни и минерални добавки с желязо, витамин В12 и фолиева киселина – Фероглобин е много подходящ в този случай.

9. Нужен ли е допълнителен прием на желязо по време на менструация?

Менструацията е нормален физиологичен процес със строго определена цикличност. Нормално е при всяко момиче да има относителни разлики в започването и протичането на менструацията.

Нормално е през първите години да има по-големи вариации в цикъла и обилността на менструалното кървене, докато се регулират ендокринните процеси в организма.

Анемията е състояние, което лесно се установява с изследване на определени кръвни показатели. Ако момичето няма анемия, не е нужно да приема препарати с желязо. Достатъчно е пълноценното хранене: редовната консумация на месо – поне 3 пъти седмично, на зеленчуци и плодове. Организмът успява да компенсира кръвозагубата от нормална менструация. Пубертетът не е момент за провеждането на диети за отслабване.

Ако момичето има анемия, изисква се консултация със специалист, за да се установи какъв вид е анемията.

Ако не се установи друга причина за анемия освен обилна менструация, Вашият лекар ще ви назначи препарат с желязо – аз лично препоръчвам Фероглобин.

10. Какви са причините за поява на анемия по време на бременност?

Най-честата форма на анемия по време на бременност е желязо-дефицитната. Като най-честите причини за появата на анемия по време на бременност са лошата абсорбция на хранителни вещества в червата, повишените загуби на хранителни вещества (напр. хронична диария) и повишените нужди от хранителни вещества за развитието на бебето.

11. Какви са ефектитите, които анемията оказва върху организма на майката?

Сериозни последствия за организма на майката рядко се срещат при нива на хемоглобина над 60 g/L. Може да се наблюдават главоболие, ускорен пулс, отпадналост, мравучкане в крайниците, ускорена дихателна честота, бледа кожа, промени в усещането за допир, възпаление на езика и устните. При по-тежките случаи може да се стигне до сърдечна недостатъчност и намалена доставка на кислород до периферните тъкани, включително сърцето.