Менопаузата – гореща и тревожна или усмихната, спокойна и под контрол?

Менопаузата е естествен период в живота на всяка жена. Тя започва, когато яйчниците спират производството на яйцеклетки и организмът се настройва на нови обороти.

Справянето със симптомите на менопаузата вече е лесно и постижимо, ако приемете спокойно спада в производството на естроген и прегърнете настъпващата промяна и изберете активен начин на живот,  така че да облекчите неразположенията, с които този период ви предизвиква. Или както гласи известната фраза, „Когато животът ти дава лимони, направи си лимонада“.

Но какво точно се случва с тялото през менопаузата?

Средната възраст на жените влизащи в менопауза е 51 години, като симптомите на перименопауза често започват на 45 години. Менопаузата е потвърдена при липсата на менструален цикъл в продължение на 12 последователни месеца.
Нивата на естроген и прогестерон намаляват. Тези хормони обичайно регулират менструалния цикъл и производството на яйцеклетки.

Естрогенът влияе и върху различни системи в тялото:

• мозък        • кожа     • кости      • сърце     • вагина

Около 80% от жените, преминаващи през менопауза, изпитват някакви симптоми*, като симптомите на менопауза обикновено продължават около 4 години, а 10% от жените изпитват симптоми в продължение на 12 години.** Дано не попаднете в тази група, нали?

Менопаузата може да доведе до физически промени, които да окажат негативен ефект върху общото здравословно състояние:

Класификация на менопаузалните симптоми

Вазомоторни

горещи вълни  нощно изпотяване   чувство за тръпки по тялото„мравучкане“ безсъние  замайване  сърцебиене  главоболие

Психологични

депресия  раздразнителност  чувство за неразбиране от околните и самота тревожност  промяна в настроението  необичайна умора забавено и объркано мислене  загуба на памет

Двигателни/Кожни

болки в гърба болки в ставите мускулни болки суха кожа/състаряване на кожата окосмяване на лицето

Урогенитални

вагинална сухота дискомфорт при сексуалния акт  почесто уриниране спешни позиви за уриниране намаляване на либидото

Остеопороза

По време на менопаузата разграждането на костите става по-бързо от изграждането им, което води до постепенна загуба на костна маса.

• Намаленото производство на естрогени води до увеличаване в загубата на костна маса, като това прави костите по-слаби, изтънели и чупливи.

• Около 10% от костната маса се губи през първите пет години на менопаузата.

• Всичко това води до увеличен риск от развитие на остеопороза.

Сърдечносъдови заболявания

Естрогените са особено важни за здравето на кръвоносните съдове. Ниските нива на естрогени увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания.

Увеличаване на теглото

Естрогените влияят върху тялото: къде то складира телесните мазнини и как те се изгарят. Менопаузата може да доведе до забавяне на телесния метаболизъм, което може да допринесе за увеличаване на теглото и промяна на фигурата – натрупване на мазнини около корема.

Когато естрогенът намалява е особено важно да осигурим подходящи нутриенти, които да поддържат костите здрави и нивата на холестерол ниски.

Менопаузата – време на промяна

Ще ви дадем няколко ключа за справяне със симптомите на менопаузата.

• Промяна в начина на живот – хранене, физически упражнения, намаляване на консумацията на алкохол.

Добре е да консумирате  по-леки храни, повече соеви продукти, ленено семе, да избягвате мазното месо, пикантните подправки. Заложете на свежите и разхлаждащи храни.

Един фреш, плодов шейк, чай с много лед или студена диня са идеални, за да преборите горещите вълни, които ви обливат. Намалете кофеина, сладкото и хапвайте предимно черен шоколад.

По отношение на подуването на корема, намалете солта, тъй като тя води до задържане на течности, и консумирайте повече пълнозърнести храни.

Намалете консумацията на алкохол, който води до разширяване на кръвоносните съдове, повишава притока на кръв, което пък причинява топли вълни. Спирането на алкохола и цигарите намалява риска и от сърдечно-съдови заболявания.

• Опитайте алтернативни терапевтични практики, напр. ароматерапия, акупунктура.

• Пробвайте нутриентни добавки с натурални фитоестрогени.

Има и специални диети, които ще ви помогнат да се чувствате добре в кожата си. След навлизане в период на менопауза е добре да приемате по-малко калории на ден и да увеличите физическите упражнения.

Правете упражнения за тазовото дъно, за да се справите с неволното изпускане на урина, от което страдат някои жени в период на менопауза.

За подкрепа и облекчаване на симптомите в този период е Менопейс МАКС

Meнопейс Maкс е най-пълноценната добавка в гамата Meнопейс.

Формулата включва нутриенти за пълноценна, балансирана хранителна подкрепа плюс добавен калций в нива за превенция на загубата на костна маса, допълнителни соеви изофлавони  и Менофлавон- стандартизиран екстракт от червена детелина и екстракт от зелен чай. Съставките са разпределени в две таблети и една капсула на ден.

Meнопейс Maкс включва важния витамин В6 в помощ на регулирането на хормоналната активност.

Пълният състав на продукта може да видите тук.

Особено преимущество на Менопейс Макс е това, че в него са съчетани изофлавони от два пълноценни източника-соя и червена детелина.

Повече информация за тях може да прочетете по-долу или тук

Изофлавоните от червена детелина в продукта са защитени с патент и са познати с името  Менофлавон®.

Менофлавонът  е стандартизиран ботаничен екстракт, който доставя 40 мг изофлавони. Преминал е през множество изследвания и е с най-високи качества съгласно стандартите на Фармакопеята на САЩ. Към него в специалната подходяща за вегетарианци фитинутриентна капсула е прибавен и  екстракт от Зелен чай, който доставя 25 мг полифеноли.

Менофлавонът осигурява изключително важните за жената изофлавони:

Биоканин А 19 мг-антиоксидант, който има противовъзпалителен и антиканцерогенен ефект,

Формононетин 19 мг-флавоноид подобряващ микроциркулацията на кръвта;

Генестеин 0,7 мг – стимулира производството на колаген. Ниските нива на колагена по  време на менопаузата ускоряват изчерпването на наличния колаген и еластин в кожата. Генистеинът  има естрогеноподобен ефект- блокира ензима, причиняващ изчерпването на колаген, и стимулира производството на нов;

Дайдзеин 0,4 мг – за облекчаване симптомите на менопаузата, остеопорозата, намалява холестерола в кръвта, намаляване риска от някои заболявания, като рак и сърдечни заболявания.

Полифенолите от Зеления чай предпазват   клетките от оксидативен стрес и неутрализират  действието на свободните радикали. По този начин се защитава кожата, подържат се балaнсирани нива на кръвните липиди и се грижим за  здравето на сърдечно-съдовата система по време на менопауза.

Менопейс МАКС  съдържа екстракт от соеви изофлавони (средно 100 мг в две таблетки). Но какво представляват изофлафоните и как действат те?

Доказано е, че соевите изофлавони са едно от най-добрите средства срещу симптомите на менопаузата. Те имат благоприятен ефект не само при горещи вълни, нощно изпотяване и нервно напрежение, но помагат и за заздравяване на костната система.

Изофлавоните са съединения в растенията, чиято химическа структура много наподобява човешкия естроген, но действието им е малко по-различно.


Предимства на гамата Менопейс, дължащи се на активната съставка соеви изофлавони:

• Изофлавоните се свързват с естрогенните рецептори бета и така повишават ползите при кръвните клетки на костите, тимуса, белите дробове.

• Изофлавоните се свързват с естрогенните рецептори алфа, които се намират в тъканите на гърдата, матката, яйчниците. На тези места изофлавоните помагат за намаляване на склонността към образуване на тумори.

• При прием на 40-50 мг изофлавони интензитетът на симптомите на менопауза може да намалее 2-3 пъти.

Изофлавоните и фитоестрогените може да имат благотворно влияние и за намаляване на риска от хормоно-свързани тумори, остеопороза и атеросклероза.

Редица проучвания показват че:

• соевите изофлавони значително подобряват състоянието на лумбалните прешлени, бедрото и бедрената шийка. Приемът за 6 месеца се оказва достатъчен, за да се окаже благоприятен ефект върху лумбалните прешлени,

• соевите изофлавони могат да подобрят остеопорозата след менопауза и да подобрят здравината на костите, което ще доводе до намален риск от фрактури; данните за естествено срещащите се изофлавони показват, че включването им в диетата води до намаляване на костната резорбция, причинена от дефицита на естроген;

• соевите изофлавони инхибират растежа на клетки, които образуват плаки по артериите и могат да доведат до сърдечен пристъп. Соевите изофлавони са ефективни при подобряване на холестеролния профил;


• суплементацията със соя може да се препоръча като алтернатива терапия на ХЗТ за контролиране на постменопаузалните симптоми;

• добавките с изофлавони значително облекчават горещите вълни, като доставят достатъчно количество от преобладаващия в соята изофлавон Генистеин;

• фитоестрогените водят до значително по-голямо намаляване на честотата на горещите вълни в сравнение с плацебото при проучвания;

• соевите продукти съдържат високи нива на изофлавоните Генистеин и Дайдзеин и техните глюкозиди и биха могли да спомогнат да се намали риска от сърдечно-съдови заболявания, остеопороза и рак.

Всичко за продуктите от серията Менопейс ще откриете тук

Използвани източници:
* NICE. National Institute for Health and Care Excellence
** Taylor M. Comp. Ther. 23: 514-532, 1997 Menopacе