Разработени от експертите на Витабиотикс, гамата продукти Имунейс подпомагат нормалната функция на имунната система като осигуряват екстра високо ниво на хранителна подкрепа на имунитета само в една таблетка.

Кои са ключовите витамини, съдържащи се в Имунейс и какво е тяхното действие ?

Витамин D e от ключово значение за здравето на човека. Той насърчава абсорбцията на калций в червата, има ефект върху калциевата хомеостаза и костната плътност, предпазвайки от остеопороза, рахит и костни фрактури. В допълнение към това витамин D има много механизми, чрез които намалява риска от микробна инфекция, като може да модулира вродения и адаптивния имунен отговор. Известно е, че витамин D подобрява функцията на имунните клетки, включително Т-клетките и макрофагите, които защитават тялото от патогени. Ниските нива и дефицитът на витамин D са свързани с повишена чувствителност към инфекция, болести и редица автоимунни заболявания, както и с повишен риск от респираторни заболявания, включително туберкулоза, астма и хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), както и вирусни и бактериални респираторни инфекции.

Въпреки, че повечето хора започват да осъзнават невероятните ползи, които дава витамин D и го приемат малцина знаят, че оптималните нива на витамин D в организма изискват повече от здравословна диета и прием на добавки.

В сложната мрежа от биологични процеси, които управляват здравето ни, малко хранителни вещества действат изолирано. Един от най-пренебрегваните елементи при стартиране на терапия с витамин D е наличието на адекватни количества от кофакторите, без които синтезът на витамин D би бил невъзможен.

Магнезият е основен кофактор за синтеза на витамин D. Той позволява усвояването на витамин D като активира дейността на клетъчните ензими. При магнезиев дефицит обмяната на витамин D не протича по правилния начин, витамин D остава неактивен в организма и не може да окаже благотворното си действие. Неправилно усвоеният вит. D може да бъде опасен и да повиши нивата на калций, вместо да ги регулира, каквато е една от основните му функции. Проблемът се състои в това, че вместо в костите, калцият започва да се отлага в кръвоносните съдове и в меките тъканите, което може да е причина за образуване на атеросклеротични плаки, камъни в бъбреците и др., ако нивата на магнезий не са достатъчно високи, за да предотвратят тези усложнения.

Ресвератролът помага на организма да постигне дълголетие, има противовъзпалителни и противоракови свойства, намира приложение и при сърдечносъдови заболявания.

Има го в изобилие в ципата на червеното грозде, фъстъците и шам фъстъка, в плодове като сини и червени боровинки, малини и черници, какаови зърна и червеното вино.

Ресвератролът помага на тялото да неутрализира молекулите, които окисляват другите молекули и тъкани. На база на редица изследвания се приема, че ресвератролът има следните предимства:

  • Противовъзпалително действие

  • Антиоксидантен ефект

  • Предотвратява атеросклероза чрез няколко механизма: предотвратява окисляването на LDL холестерола; потиска агрегацията на тромбоцитите и образуването на съсиреци; потиска специфични клетъчни адхезионни молекули, които са необходими за натрупване на атеросклеротична плака; стимулира работата на ензима eNOS, който произвежда азотен оксид – мощен вазодилататор, който спомага за подобряване на хипертонията

  • Предотвратява узряването на раковите клетки и деленето им, спомага за програмираната клетъчна смърт на раковите клетки

  • Намалява риска от алцхаймер чрез предотвратяване на образуването на плаки

  • Повишава чувствителността на клетките към инсулина

  • Предпазва от вредното въздействие на затлъстяване и стареене

Ликопенът е каротиноиден пигмент, който придава цвета на редица оцветени в червено плодове като доматите, динята, розовата гуава, папаята, годжи бери и шипката. Маслините също са богати на ликопен. Основната причина за прием на ликопен е неговата антиоксидантна дейност. Смята се, че червената му молекула има 100 пъти по-силна активност да улавя кислорода в сравнение с витамин Е.

Астаксантинът (или астазантинът) е каротиноид, принадлежащ към същия клас вещества (терпени), към който приравняваме и бета-каротина, лутеина, ликопена. Както и другите каротиноиди, астаксантинът е цветен, липидоразтворим пигмент. За разлика от повечето каротиноиди, астаксантинът не се конвертира до витамин A (ретинол) в човешкото тяло. Прекомерните количества витамин А са токсични за човек, но астаксантинът има по-ниска токсичност.

Алфа липоевата киселина (АЛК) е вещество, което притежава силна антиоксидантна защита. Приета перорално АЛК се превръща в редуцираната си форма дихидролипоева киселина (DHLA) и достига бързо до повечето тъкани в тялото. Това е ключова характеристика, благодарение на която АЛК се доставя бързо до тъканите, на които е необходима.

АЛК осигурява антиоксидантни ползи по два различни начина: директно и индиректно.
– Директни ползи – алфа липоевата киселина може директно да неутрализира свободните радикали, които са отговорни за множество здравни проблеми и участват във физическия процес на стареене. Това води до намалени нива на оксидативен стрес, причинен от множество окислителни фактори.
– Индиректни ползи – АЛК засилва и удължава действието на други антиоксиданти, едни от тях са витамините С и Е. АЛК може да регенерира витамин С (аскорбинова киселина) от неговата окислена форма (дехидроаскорбинова киселина) и по този начин увеличава нивата на витамин С в организма. По подобен начин АЛК регенерира и витамин Е, глутатиона и коензим Q10 като ги регенерира от окислените им форми.
Тези антиоксидантни ползи са съпроводени и от противовъзпалителен ефект.

Витамин С е мощен антиоксидант, водно-разтворим витамин, който допринася за функцията на имунната система, като подпомага различни клетъчни функции както на вродения, така и на придобития имунитет. Поддържа защитната бариера на организма срещу проникването на вируси и бактерии през телесните отвори, както и поддържа механизмите за вътрешна защита. Витамин С подпомага разпространението на Т & В-клетки, които синтезират антитела срещу антигените. В допълнение, Витамин С има благоприятен ефект при профилактиката и за облекчаването на обикновената настинка, като спомага за намаляване на тежестта и продължителността на симптомите по време на инфекцията.

 

Цинкът е съществен и незаменим микроелемент, който поддържа нормалната функция на имунната система чрез регулиране на вътреклетъчните сигнални пътища, както във вродените, така и в придобитите имунни клетки. Цинкът влиза в състава на ензимите, които укрепват лигавиците. Ако на организма не достига цинк, защитните сили отслабват. Появява се проблем с лигавиците, а това от своя страна води до лесно възпаляване на устата, носа, бронхите. Цинкът подпомага образуването на имуноглобулините – белтъците, които се грижат за изграждането на имунни антитела.

Селенът е основен микроелемент, който допринася за нормалната функция на имунната система, като влияе върху огромното разнообразие от тъкани и клетъчни типове, участващи във вродените и адаптивните имунни отговори. Подпомага имунните ни клетки в борбата им с болестотворните причинители. Той помага при блокирането на свободните радикали в организма – причинители на възпалителни процеси.

Всичко за продуктите от гамата Имунейс ще откриете тук: https://vitabiotics.bg/immunace/