Менопаузата е естествен период в живота на всяка жена. Тя започва, когато яйчниците спират производството на яйцеклетки и организмът се настройва на нови обороти.

Справянето със симптомите на менопаузата вече е лесно и постижимо, ако приемете спокойно спада в производството на естроген и прегърнете настъпващата промяна и изберете активен начин на живот, така че да облекчите неразположенията, с които този период ви предизвиква.

Кои обаче са най-често срещаните симптоми?

1. Горещи вълни

Между 75-85% от жените получават топли вълни по време на менопаузата. Те са нормална реакция на организма срещу редуцирането на нивата на естроген.

2. Нощни/дневни изпотявания

Най-честата причина са нивата на хормоните. Намаляването на нивата на естроген по време на менопаузата води до нощно изпотяване.

3. Намалено либидо и вагинална сухота

Всеки може да усети промени в либидото на всяка възраст, но в менопаузата те са хормонално обусловени.

Вагиналната сухота е често срещано, макар и скрито последствие по време на менопаузата. При това в някои случаи оплакванията могат да бъдат толкова силно изразени, че дори носенето на тесни дрехи да е неприятно или да пострада сексуалният живот. Достатъчно основания, за да разгледате още веднъж причините и възможностите за облекчаване симптомите на вагинална сухота.

4. Честа промяна на настроението

Честата промяна в настроението е нещо типично за жените в менопауза. Макар понякога да са психически проблем, обикновено периодите на смяна на настроението се обуславят от физическите фактори, каквито са нивата на хормоните.

5. Усещането за отпадналост

Лесното изморяване и усещането за отпадналост са често срещан симптом в менопаузата. Повечето жени отчитат спад в тонуса и енергията.

6. Намаляване или изтъняване на косата

Заради естрогена, който намалява в женския организъм по време на менопаузата, косата може да се изтъни, а косопадът да се увеличи. Обикновено намаляват космите по тялото и главата, но космите по лицето се сгъстяват и стават по-видими. Това се отнася основно за горната устна и брадата.

7. Проблеми със съня

При жените преминаващи през менопауза проблемите със съня са често срещани. Всъщност около 61% от жените в менопауза изпитват проблеми със съня. Когато тялото се сблъска с тези хормонални промени вие започвате да изпитвате затруднения при заспиване и се будите често през нощта.

8. Замаяност, мигрени, загуба на равновесие

Може да ви се вие свят, да се чувствате замаяни, да имате главоболие.

9. Проблеми с теглото и храносмилането

 Много жени от началото на климакса започват да пълнеят. Метаболитният синдром се свърза с редица проблеми – нарушаване на обмяната на веществата, в частност на въглехидратния обмен. В последствие може да се намали чувствителността към инсулина, а след време се развива захарен диабет.

Другият проблем е, че допълнителните килограми се натрупват предимно на  талията и корема, ръцете, краката и бедрата почти не се променят. Излишното количество мастни тъкани води до повишаване на нивото на холестерола и възможно развитие на атеросклероза. Повишава се кръвното налягане.

Промяната във функцията на гастроентерологичния тракт, което може да обособи газове, болки, запек, прилошаване, особено ако имате проблеми със стомаха и червата.

10. Ускорен пулс и сърцебиене

При менопаузата сърцето може да ускори ритъма си с 8 до 16 удара в минута.

Сърцебиенето е директен резултат от по-ниските нива на женския хормон естроген, което води до свръхстимулация на сърцето. Такъв спад в производството на хормоните може да се свърже както с ускорения ритъм на сърцето и честотата на сърцебиенията, както и с незастрашаващи здравето на жената аритмии. Макар че тези сърцебиения често са безопасни, те не трябва да се пренебрегват.  Добре е всяка жена, която усети някаква аритмия, да се консултира с лекар, който да й постави диагноза и да изключи други заболявания. Ускоряването на ударите на сърцето може да се редуцира чрез дълбоки вдишвания и смяна на позата.

11. Болки в гърдите

Изпитването на болки в гърдите преди менопауза е често срещано неразположение, с което дамите се сблъскват. Болката в гърдите преди менопауза се различава от тази през месечния цикъл. Вместо тъпа болка, много дами изпитват пареща или пулсираща болка. Обикновено тя затихва при окончателно навлизане в климакс. Болка може да продължи да се усеща като страничен ефект при хормоно-заместителна терапия.Колкото и дискомфортни да са тези симптоми, те отшумяват с времето и с подходяща хранителна подкрепа, активен живот изпълнен с разходки, леки физически натоварвания и добри приятели, животът в менопауза е спокоен, пълноценен и вълнуващ.

Но нещо, на което трябва да обърнете внимание е костното здраве по време на менопаузата и възможната поява на остеопения и остеопороза.

 

 Дефицитът на естроген през менопаузата води до намаляване на костната плътност и повишен риск от остеопороза. Загубата на костно вещество засяга всяка кост на скелета, включително т.нар. алвеоларна кост, която придържа зъбите захванати за челюстта. Стопяването (резорбцията) на алвеоларната кост е основна причина за влошаване на денталното здраве през менопаузата.

Най-честите проблеми с венците, провокирани от ускорената резорбция на алвеоларната кост през менопаузата, са гингивит и пародонтоза. Много често те водят до допълнителни дентални проблеми като загуба на зъби и сериозни възпаления в устната кухина.

Проблеми с венците и зъбите през менопаузата може да се появят и вследствие намалената секреция на слюнка в този период. Причина за това състояние също е естрогенният дефицит, водещ до намалена функция на слюнчените жлези.

Остеопороза и менопауза

Когато количеството на естрогени намалява, разграждането се ускорява, костната плътност намалява и се развива остеопения, която по-късно може да се превърне в остеопороза. Нормално, жената по време на менопаузата губи около 2-3% от костната си плътност, докато при някои това може да бъде 6-7% годишно.

Когато костната загуба е в нормални граници, достатъчно е да се приемат фитоестрогени, калций, витамини D и Е, да има физическа активност и излагане на слънце.

Ако обаче темпът на костно разграждане е много ускорен, то тогава остеопорозата трябва да се лекува своевременно и задължително се обърнете към лекар.

Затова жените в менопауза трябва да следят състоянието на костната си структура.

Една качествена и доказала ефективността си хранителна добавка за облекчаване на симптомите в този период е Менопейс МАКС  на Витабиотикс.

Формулата включва нутриенти за пълноценна, балансирана хранителна подкре-па плюс добавен калций в нива за превенция на загубата на костна маса, соеви изофлавони и Менофлавон – стандартизиран екстракт от червена детелина и екстракт от зелен чай. Съставките са разпределени в две таблети и една капсула на ден.

Meнопейс Maкс включва важните витамини В6 и В12 в помощ на регулирането на хормоналната активност, нутриенти подпомагащи освобождаването на енергия, здравето на сърцето и преодоляване на дискомфорта на горещите вълни.

Пълният състав на продукта може да разледате  тук.

Особено преимущество на Менопейс Макс е това, че в него са съчетани изофлавони от два пълноценни източника – соя и червена детелина. Изофлавоните от червена детелина в продукта са защитени с патент и са познати с името Менофлавон®. Прибавени са и 25 мг полифеноли от зелен чайпризнат антиоксидант и помощник в регулиране на теглото.

Менопейс МАКС е пълноценен мултивитамин с експертна насоченост за справяне с дискомфорта на симптомите на менопаузата на МАКС!