Вие сте жена на 40 или 50 години и понякога ви се случва да стоите в стая и да се чудите защо сте там, или забравяте внезапно имената на хора, които познавате добре, или започвате изречение и забравяте какво е това, което трябваше да кажете. Бъдете спокойни- има просто и лесно обяснение на това състояние и то е свързано с „мозъчната мъгла“ по време на менопауза.

Много жени се притесняват, че това неприятно разсейване и загуба на памет са ранни признаци на деменция. Но ако тези преживявания съвпадат с промени в нивата на хормоните ви и може би няколко (или много) горещи вълни, е много по-вероятно те да са признаци на менопауза, отколкото на начало на деменция.

Какво е всъщност „мозъчната мъгла“, която е свързана с хормоните

Има много спекулации защо някои жени страдат повече от „мозъчната мъгла“ на менопаузата, отколкото други. Може да е свързано с нивата на естроген или с взаимодействието между нивата на хормоните и невротрансмитерите в мозъка.

В перименопаузата и ранните етапи на менопаузата жените споделят, че забелязват промени в способността си да мислят ясно, да вземат решения и да функционират добре психически. Някои описват това като „мозъчна мъгла“. Могат да се изпитват затруднения при усвояването и използването на нова информация.

Вече е известно, че тази форма на мозъчна мъгла засяга около две трети от жените в менопауза и перименопауза. Промяната на нивата на хормоните оказва влияние върху женския мозък. Обикновено, първият с намалени нива е  хормонът прогестерон и това може да доведе до раздразнителност, промени в настроението и мозъчна мъгла, а също и нарушения на съня. Последното само по себе си може да повлияе на способността на мозъка да функционира оптимално.

Съществува връзка между загубата на умения свързани с вербалната памет (или да ти се „губят думи“) и силата и честотата на горещите вълни. Проучване показва, че жените, които са имали най-много горещи вълни в рамките на един ден, имат и най-лошите резултати в работата на вербалната памет. Дори и да няма други симптоми на менопауза, паметта все пак може да бъде засегната от спада в нивата на хормоните.

За огромно облекчение на много жени проблемите с мозъчната функция най-вероятно са причинени от нивата на хормоните, като това е временно състояние и не е свързано с някакъв повишен риск от деменция или болест на Алцхаймер.

Университетът Рочестър в Ню Йорк провежда набор от невропсихологични тестове за диагностика на когнитивния дефицит сред 117 жени на средна възраст.

Изследователите оценяват техните менопаузални симптоми, измерват нивата на хормоните им и установяват, че намалението на вниманието/работната памет, вербалното учене, вербалната памет и фината двигателна скорост може да е най-очевидно през първата година след последния менструален период.

Доказано е, че жените с хистеректомия и яйчниците им са отстранени хирургично в по-млада възраст, са по-податливи на ефектите от липсата на хормони, произвеждани от яйчниците върху мозъка. Жените с  отстранени матка и яйчници и след това са приемали хормонална заместителна терапия, са с по-бавен когнитивен спад в сравнение с жените, които не са приемали хормони.

Първата година от менопаузата вероятно ще бъде най-тежка за мозъчната дейност, а паметта и способността за учене обикновено се връщат към нормалното след завършване на процеса на менопауза.

Как може да помогнете на мозъка си по време на  менопауза?

Докато сте в менопауза, има неща, които можете да направите, за да управлявате успешно ситуацията.

 • Общ преглед на здравословното състояние. Посетете личния си лекар, за да се уверите, че симптомите ви са свързани с менопаузата, а не с някаква друга причина. Проверявайте редовно кръвното си налягане. Хипертонията (високо кръвно налягане) може да причини горещи вълни и също да увеличи риска от когнитивно увреждане, съдова деменция и болест на Алцхаймер. Доказано е, че жените с много високо кръвно налягане имат 30% повишен риск от развитие на когнитивно увреждане.
 • Физически упражнения, тренировки и фитнес. Упражненията са от съществено значение за предотвратяване на хронични заболявания и са полезни и за преодоляване на раздразнителността, помагат ви да спите, както и да поддържате здравословно тегло, здрави кости и мускули.
 • Упражнявайте ума си. Правете списъци, които да ви помогнат да останете организирани. Предизвикайте ума си всеки ден с мозъчни стимули като решаване на кръстословици, четене, изучаване на нещо ново- умение, език или музикален инструмент. Срещайте се редовно с приятели, участвайте в социални и благотворителни инициативи.
 • Сънят. Нарушеният сън или липсата на качествен сън нарушава нормалната мозъчна функция и допринася за мозъчната мъгла. Дайте си време да заспите. Уверете се, че леглото и възглавниците ви са удобни и спалнята е тиха и тъмна. Електронни устройства, които излъчват светлина или вдигат шум нямат място в леглото.
 • Хранене. Погрижете се за ежедневното си меню. Яжте много зеленчуци и плодове и други непреработени пълноценни храни. Избягвайте да ядете животински мазнини и трансмазнини.
 • Диетични напитки. В сравнение с хората, които твърдят, че не консумират диетични напитки, хората, които пият поне една на ден, имат три пъти по-голям риск от инсулт и са три пъти по-склонни да развият деменция. Избягвайте изкуствените подсладители като аспартам и пийте водата за утоляване на жаждата.
 • Алкохол. Много жени откриват, че когато пият алкохол по време на менопаузата, това влошава горещите вълни, нощното изпотяване и безсънието.
 • Здравословно тегло. Постигнете и поддържайте идеалното си тегло. Проучване от 2013 г. показва, че паметта след менопауза се подобрява при жени с наднормено тегло, след като са отслабнали чрез диета.
 • Тютюнопушене. Пушенето на тютюн засяга мозъчния кръвоток, което има неблагоприятен ефект върху мозъчната функция. Пушенето може също да влоши горещите вълни на менопаузата и да увеличи риска от заболявания на сърцето и кръвоносните съдове и някои видове рак.
 • Медитация. Практиките за релаксация като медитация, тай чи, йога и дихателни техники могат да помогнат при тревожност, раздразнителност и проблеми със съня.
 • Преглед на лекарствата. С напредване на възрастта може да е по-вероятно да ви предписват лекарства за хронични здравословни състояния. Някои от тях – хапчета за сън, лекарства за високо кръвно налягане, антидепресанти и статини – може да имат ефект върху паметта и мозъчната функция. Ако забележите, че мозъчната ви функция се е влошила след започване на едно от тези лекарства, помолете Вашия лекар или фармацевт да прегледа лекарството, което приемате.
 • Билки и добавки. Някои от билките и добавките, които използваме за лечение на горещи вълни и промени в настроението при менопаузата, могат също да помогнат при „мозъчната мъгла“ и проблеми с паметта. Потърсете съвет от медицински специалист, ако проучвате тази опция. Някои често срещани примери включват черен кохош, червена детелина, гинко билоба. Уверете се, че приемате достатъчно витамини В6 и В12, за да поддържате когнитивната функция през менопаузата и след това.

Една качествена и доказала ефективността си хранителна добавка за подкрепа и облекчаване на симптомите в този период е Менопейс МАКС  на Витабиотикс.

Формулата включва нутриенти за пълноценна, балансирана хранителна подкре-па плюс добавен калций в нива за превенция на загубата на костна маса, допълнителни соеви изофлавони и Менофлавон – стандартизиран екстракт от червена детелина и екстракт от зелен чай. Съставките са разпределени в две таблети и една капсула на ден.

Meнопейс Maкс включва важните витамини В6 и В12 в помощ на регулирането на хормоналната активност. Пълният състав на продукта може да разледате  тук.

Особено преимущество на Менопейс Макс е това, че в него са съчетани изофлавони от два пълноценни източника соя и червена детелина. Изофлавоните от червена детелина в продукта са защитени с патент и са познати с името  Менофлавон®. Прибавени са и 25 мг полифеноли от Зелен чай.

Менопейс МАКС е пълноценен мултивитамин с експертна насоченост за справяне с дискомфорта на симптомите на менопаузата на МАКС!

 • Хормонална терапия при менопауза (МНТ). Известна също като хормонозаместителна терапия /ХЗТ/ се отнася до редица лечения, които могат да намалят симптомите на менопаузата. Може да се приема като хапчета, да се прилага като пластири или да се инжектира като имплант. Ако основният проблем е вагиналната сухота, естрогенът може да се използва локално като крем.

Живейте активно, обръщайте внимание на знаците, които тялото ви изпраща, четете, смейте се, хранете се здравословно и така ще преминете през менопаузата най-неусетно!

 

٭ В публикацията е използван редактиран откъс от „Как да запазите мозъка си млад“ от Kerryn Phelps AM, Pan Macmillan,