Може би сте чували за остеопорозата и преди, но знаете ли кого засяга и признаците, за които трябва да внимавате? А може да не знаете абсолютно нищо за остеопорозата – в такъв случай тази информация е добро начало, за да научите повече за болестта.

Остеопорозата е здравословно състояние, което отслабва костите, като улеснява много счупването им, дори след леко чукване, удар или падане. Заболяването засяга около 2 милиона души във Великобритания и всяка година около 300 000 от тях счупват кост като резултат на остеопороза.

Мнозина вярват, че само възрастните хора са засегнати от остеопороза, а всъщност много от по-младите хора също страдат от това състояние. Средно всеки пети мъж развива остеопороза в сравнение с около половината от жените.

Признаци и симптоми на остеопорозата

Много малко симптоми се проявяват, докато остеопорозата се развива незабелязано и много хора не осъзнават, че я имат, докато не счупят първата си кост, обикновено е засегната тазобедрената, китката или гръбначния стълб. Продължаващите болки в гърба при хората над 50 години често са издайнически знак и нещо, за което си струва да посетите Вашия лекар.

Ако смятате, че смаляването на височината е нещо, което естествено идва с възрастта, грешите. Всъщност загубата на височина обикновено се свързва с развитието на остеопороза и именно счупването на костите кара човек да изглежда по-нисък.

Кралското дружество за превенция на остеопороза (ROS) също заявява, че остеопорозата може да се предава в семейството, така че ако има анамнеза за състоянието, засягащо предишни поколенията или роднини, споделете с Вашия лекар  всички притеснения, които имате.

Независимо дали има фамилна обремененост или не, всеки трябва да следва добрите съвети как да се намалят шансовете за развитие на остеопороза в бъдеще.

Как да подобрим здравето на костите и да намалим вероятността за развитие на остеопороза?

Точно както бихте се опитали да се грижите за сърцето и ума си, трябва да се стараете да поддържате здравето на костите си, за да предотвратите развитието на състояния като остеопороза в бъдеще.

Никога не е рано да започнете да мислите за здравето на костите – всъщност е много по-малко вероятно да развиете състоянието, ако предприемете необходимите стъпки в по-млада възраст. ROS препоръчва да „изградите своята костна банка“, преди да достигнете 30-ия си рожден ден, за да увеличите наистина шансовете си да избегнете състоянието.

Поддържането на здравословна балансирана диета и добро телесно тегло са първите стъпки към укрепване на здравето на костите. Калцият е съществена част от здравословната балансирана диета и всеки, който е веган или не консумира млечни продукти, трябва да обърне особено внимание на включване в менюто си на калций от други източници.

Намерете време за 30 минутни упражнения всеки ден. Независимо дали това е бърза разходка до работа, джогинг по залез слънце, HIIT тренировка във фитнеса или дори забавно и вълнуващо занимание с батут или аеробика и др., редовните физически упражнения работятръка за ръка със здравословната, балансирана диета, за да поддържат тялото толкова щастливо и здраво, колкото е възможно.

Избягвайте да пиете твърде много алкохол и да пушите изобщо, и двете могат да увредят цялостното здраве и способността на тялото да се бори с опасни и вредни състояния.

Помислете дали да добавите Osteocare към ежедневната си диета, витаминна добавка от Vitabiotics, която е специално разработена за подкрепа на мъже и жени от всички възрасти за поддържането на здрави кости.

Също така е важно да се има предвид, че в някои случаи рисковите фактори не могат да бъдат предотвратени или намалени. Ако състоянието е унаследено във семейството и генетиката предполага, че сте по-податливи на остеопороза, за Вас е също толкова важно да следвате здравословен начин на живот, но също така да говорите с лекар за възможностите и да помислите за бъдещето. Специалистите ще Ви дадат най-компетентен съвет и препоръки.

Витабиотикс предлага гамата Osteocare- науката за добра костна структура в борбата и превенцията на остеопороза и остеопения  https://vitabiotics.bg/osteocare/