Не беше твърде отдавна, когато преместихме стрелките на друго часово време. Астрономическата есен настъпи, а неизменно с нея и … есенната умора, а може би не само тя? Случва ли ви се често да се оплаквате от липса на сила, работите едва-едва, концентрирате се доста трудно? Можете да споделите, че се чувствате доста минорно и дори депресивно?

Ако описаните по-горе оплаквания не отзвучат след приемане на подходящите за целта витамини и минерали, тогава по-скоро не се касае за преекспонирания термин „есенна умора“, а може би за изчерпани железни резерви на организма или понижен хемоглобин в кръвта. Когато храненето ви е лишено от необходимата доза желязо, витамин B12 и фолиева киселина, се нарушава синтеза на червените кръвни телца, а това води дори до анемия. Всичко това може да бъде открито много лесно с целенасочени лабораторни изследвания. Или казано накратко: “ Не бъркайте желязодефицитната анемия с есенна умора“.

Няколко предпоставки за хроничен железен дефицит:

– Недохранване, дисбалансирано хранене, ексклузивно избягване на месо и продукти от животински произход;
– Прекомерна консумация основно на растителна храна;
– В някои периоди от живота, телата ни се нуждаят от по-голям прием на желязо от обичайния и не може да се набави достатъчно единствено за сметка на храна, богата на елемента.

Основни причини за развитие на желязодефицитна анемия:

– Диети, бедни на желязо;
– Ниска абсорбация и утилизация на желязото в резултат на ниска киселинност в стомаха, хронични диарии, атрофичен гастрит (при възрастни хора), операции на червата;
– Повишени физиологични потребности в периоди на активен растеж и усилен синтез на нови тъкани (при кърмачета и малки деца, юноши, бременни жени);
– Повишени загуби по време на месечен цикъл, стомашна и дуоденална язва, колит, паразитни състояния и ракови заболявания.

Ето кои са неприятните последствия, в случай, че не откриете навреме желязодефицитната анемия:

Ниските нива на хемоглобин в кръвта са само една от проявите на желязодефицитната анемия, но последствията от това състояние са много по-сериозни. Например анемия в ранна детска възраст може да доведе до забавяне на физическото развитие и психически увреждания, при бременните жени повишава риска от преждевременно раждане или раждане на дете с ниско тегло.

Железният дефицит и неговата по-тежка проява – желязодефицитната анемия имат най-сериозни последствия върху новородените и кърмачетата на възраст 0-12 месеца, както и при децата от една до пет години. Децата с анемия са бледи, апатични, с понижена двигателна активност, нежелание за установяване на социални контакти, ограничена способност за концентрация на вниманието.

Как да се справим с вече установен железен дефицит и какви са подходите:

Дори и да не сме информирани достатъчно в тази посока, първото нещо, което би ни хрумнало е да увеличим приема и подбора на храни, богати на желязо. Най-вече на тези продукти, които се усвояват най-добре, както и допълване на недостига му с хранителни добавки и фармацевтични препарати. За съжаление в някои състояния, например като бременност, дори най-добре структурираната диета не може да задоволи повишените нужди на организма от желязо.

На пазара съществуват редица модерни хранителни добавки, които не дразнят храносмилателния тракт, но най-ефективното сред тях е Фероглобин.

Тази хранителна добавка спокойно можем да препоръчаме като тествана и наистина ефикасна, защото комбинира желязо и важни витамини и минерали, съдействащи за протичането на нормалния процес на кръвотворене и производство на хемоглобин и червени кръвни клетки. Feroglobin B12 на Vitabiotics се прилага изключително добре в следните случаи:

– дефицит на желязо;

– страдащи от анемия;
– жени в месечен цикъл, за бременни жени;
– деца в периода на растеж;
– спортисти, вегетарианци;
– хора, претърпели операция.

Този продукт намалява чувството за умора и отпадналост, повишава тонуса и доставя оптималната доза желязо, необходима на органзима за нормалното производство на кръв. Да не забравим да напомним, че това е продукт, който щади стомаха и за разлика от други подобни препарати, които се предлагат на пазара, съдържа и цинк и витамини от група B в специална формула.

 

Плюсовете на Feroglobin B12

– Може да се използва не само от вас, но и от най-малките (сиропът е подходящ за деца над 3 годишна възраст);
– Специалната формула на продукта щади стомаха и не съдържа изкуствени оцветители, консерванти, лактоза, сол и мая;
– Изключително ефективен при хора, претърпели кръвозагуба например след скорошна операция, тъй като подпомага нормалното образуване на червени кръвни клетки, хемоглобин и преноса на кислород в тялото;
– Продуктът може да се намери под формата на таблетки, а за тези, които предпочитат друг начин на прием, може да се открие като сироп, който е с приятен вкус и децата го приемат лесно.

Повече информация за самия продукт може да намерите ТУК: