Менопаузата е нещо, което всички жени изпитват в даден момент от живота си. Тъй като менопаузата се среща най-често при жени на възраст между 45-55 години, е важно да се вземат мерки, преди симптомите да започнат да се проявяват.

Така може да си помогнем да преминем през менопаузата малко по-лесно  и да се облекчим симптоми ѝ.

Поддържането на здравословна и добре балансирана диета е важно за цялостното здраве на всяка възраст, но може да бъде от съществено значение, когато тялото ви преминава през такава огромна промяна като менопаузата.

Нашата модерна гама от добавки за менопауза, Menopace, е разработена от експерти, за да осигури ефективна хранителна подкрепа за тези, които преминават през „промяната“.

Гамата Menopace включва витамин В6, който помага да се поддържа нормалната хормонална активност, и много други съставки, които са от съществено значение през този период на промяна.

Има обаче и няколко ключови храни, които бихте могли да включите в диетата си, за да подпомогнете допълнително тялото си през менопаузата.

1. Приемайте достатъчно калций по време на менопаузата

Не забравяйте калция, когато планирате храненето си. Млечните продукти като мляко, сирене и кисело мляко (или различни варианти на растителна основа) трябва да са част от храненето ви всеки ден.

С напредването на възрастта, и особено по време на и след менопаузата, костната плътност може да пострада в резултат на намаленото производство на естроген в организма, така че е особено важно приемът на калций да бъде защитен през това време.

Menopace Калций е специално създаден, за да осигури подкрепа за жените по време на менопаузата, със 700 mg калций, плюс магнезий, цинк и витамин D, които допринасят за поддържането на нормалните кости.

Най-добрият съвет: Изпробвайте различни източници на калций – от бадемово мляко до тофу. Налични са толкова много различни възможности, особено ако спазвате веган или безмлечна диета.

2. Увеличете приема на желязо по време на менопаузата

Желязото допринася за когнитивната функция, нормалната функция на имунната система и намаляването на умората и отпадналостта. Това го прави изключително важно за организма ви, докато преминавате през менопаузата. Като поддържате нивото на желязото повишено, може да успеете да се преборите с умората по-ефективно и да имате енергия, за да сте активни по време на „промяната“.

Ако спазвате вегетарианска диета, разбираме колко трудно може да бъде да сте сигурни, че получавате достатъчно желязо от хранейки се без месо.

Най-добрият съвет: Опитайте да въведете по-тъмни листни зеленчуци, червено месо или боб във вашата диета за допълнителна хранителна подкрепа.

Докато червеното месо е чудесен източник на желязо, не забравяйте да му се наслаждавате умерено и комбинирайте с желязо и от други храни.

3. Добавете и повече фибри по време на менопаузата

Менопаузата и увеличаването на теглото могат да вървят ръка за ръка. За да помогнете за регулирането на теглото си през това време, опитайте се да ползвате повече храни, пълни с фибри. Не забравяйте голямата ежедневна порция плодове и зеленчуци, както и боб и пълнозърнести въглехидрати в седмичното си меню. Фибрите могат да ви помогнат да сте по-сити, така че има по-малък шанс да се чувствате „освирепели от глад“ .

Ако все пак се чувствате гладни между храненията, здравословните, леки закуски и лакомства, могат да ви заситят за по-дълго.

4. Пийте много вода по време на менопаузата

Поддържането на хидратация и пиенето на препоръчителното количество вода всеки ден е от съществено значение за ежедневното здраве. Уверете се, че поддържате тялото си добре хидратирано по време на менопаузата, така може да си помогнете и да получите енергия за борба с най-тежките симптоми.

Опитайте да изпиете половин литър вода, приблизително две чаши, веднага щом станете от леглото или чаша с всяко хранене. Можете дори да включите някои по-сочни зеленчуци в диетата си и така ще приемете допълнителни течности, без дори да забележите.

Балансирани хранителни навици придобити в по-ранен етап от живота, не само ще ви дадат по-голям шанс да се справите с по-интензивните симптоми на менопаузата, но и ще помогнат за подобряване на цялостното ви здраве.

Спазването на здравословна диета може да бъде трудно, особено когато сме изправени пред изкушение на всяка крачка, независимо дали това са офис бисквитите или храна за вкъщи през уикенда. Въпреки това, колкото по-рано преминете към здравословна диета, толкова по-лесно ще бъде в дългосрочен план.

Разработени от експертите на Витабиотикс, гамата продукти Имунейс подпомагат нормалната функция на имунната система като осигуряват екстра високо ниво на хранителна подкрепа на имунитета само в една таблетка.

Кои са ключовите витамини, съдържащи се в Имунейс и какво е тяхното действие ?

Витамин D e от ключово значение за здравето на човека. Той насърчава абсорбцията на калций в червата, има ефект върху калциевата хомеостаза и костната плътност, предпазвайки от остеопороза, рахит и костни фрактури. В допълнение към това витамин D има много механизми, чрез които намалява риска от микробна инфекция, като може да модулира вродения и адаптивния имунен отговор. Известно е, че витамин D подобрява функцията на имунните клетки, включително Т-клетките и макрофагите, които защитават тялото от патогени. Ниските нива и дефицитът на витамин D са свързани с повишена чувствителност към инфекция, болести и редица автоимунни заболявания, както и с повишен риск от респираторни заболявания, включително туберкулоза, астма и хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), както и вирусни и бактериални респираторни инфекции.

Въпреки, че повечето хора започват да осъзнават невероятните ползи, които дава витамин D и го приемат малцина знаят, че оптималните нива на витамин D в организма изискват повече от здравословна диета и прием на добавки.

В сложната мрежа от биологични процеси, които управляват здравето ни, малко хранителни вещества действат изолирано. Един от най-пренебрегваните елементи при стартиране на терапия с витамин D е наличието на адекватни количества от кофакторите, без които синтезът на витамин D би бил невъзможен.

Магнезият е основен кофактор за синтеза на витамин D. Той позволява усвояването на витамин D като активира дейността на клетъчните ензими. При магнезиев дефицит обмяната на витамин D не протича по правилния начин, витамин D остава неактивен в организма и не може да окаже благотворното си действие. Неправилно усвоеният вит. D може да бъде опасен и да повиши нивата на калций, вместо да ги регулира, каквато е една от основните му функции. Проблемът се състои в това, че вместо в костите, калцият започва да се отлага в кръвоносните съдове и в меките тъканите, което може да е причина за образуване на атеросклеротични плаки, камъни в бъбреците и др., ако нивата на магнезий не са достатъчно високи, за да предотвратят тези усложнения.

Ресвератролът помага на организма да постигне дълголетие, има противовъзпалителни и противоракови свойства, намира приложение и при сърдечносъдови заболявания.

Има го в изобилие в ципата на червеното грозде, фъстъците и шам фъстъка, в плодове като сини и червени боровинки, малини и черници, какаови зърна и червеното вино.

Ресвератролът помага на тялото да неутрализира молекулите, които окисляват другите молекули и тъкани. На база на редица изследвания се приема, че ресвератролът има следните предимства:

  • Противовъзпалително действие

  • Антиоксидантен ефект

  • Предотвратява атеросклероза чрез няколко механизма: предотвратява окисляването на LDL холестерола; потиска агрегацията на тромбоцитите и образуването на съсиреци; потиска специфични клетъчни адхезионни молекули, които са необходими за натрупване на атеросклеротична плака; стимулира работата на ензима eNOS, който произвежда азотен оксид – мощен вазодилататор, който спомага за подобряване на хипертонията

  • Предотвратява узряването на раковите клетки и деленето им, спомага за програмираната клетъчна смърт на раковите клетки

  • Намалява риска от алцхаймер чрез предотвратяване на образуването на плаки

  • Повишава чувствителността на клетките към инсулина

  • Предпазва от вредното въздействие на затлъстяване и стареене

Ликопенът е каротиноиден пигмент, който придава цвета на редица оцветени в червено плодове като доматите, динята, розовата гуава, папаята, годжи бери и шипката. Маслините също са богати на ликопен. Основната причина за прием на ликопен е неговата антиоксидантна дейност. Смята се, че червената му молекула има 100 пъти по-силна активност да улавя кислорода в сравнение с витамин Е.

Астаксантинът (или астазантинът) е каротиноид, принадлежащ към същия клас вещества (терпени), към който приравняваме и бета-каротина, лутеина, ликопена. Както и другите каротиноиди, астаксантинът е цветен, липидоразтворим пигмент. За разлика от повечето каротиноиди, астаксантинът не се конвертира до витамин A (ретинол) в човешкото тяло. Прекомерните количества витамин А са токсични за човек, но астаксантинът има по-ниска токсичност.

Алфа липоевата киселина (АЛК) е вещество, което притежава силна антиоксидантна защита. Приета перорално АЛК се превръща в редуцираната си форма дихидролипоева киселина (DHLA) и достига бързо до повечето тъкани в тялото. Това е ключова характеристика, благодарение на която АЛК се доставя бързо до тъканите, на които е необходима.

АЛК осигурява антиоксидантни ползи по два различни начина: директно и индиректно.
– Директни ползи – алфа липоевата киселина може директно да неутрализира свободните радикали, които са отговорни за множество здравни проблеми и участват във физическия процес на стареене. Това води до намалени нива на оксидативен стрес, причинен от множество окислителни фактори.
– Индиректни ползи – АЛК засилва и удължава действието на други антиоксиданти, едни от тях са витамините С и Е. АЛК може да регенерира витамин С (аскорбинова киселина) от неговата окислена форма (дехидроаскорбинова киселина) и по този начин увеличава нивата на витамин С в организма. По подобен начин АЛК регенерира и витамин Е, глутатиона и коензим Q10 като ги регенерира от окислените им форми.
Тези антиоксидантни ползи са съпроводени и от противовъзпалителен ефект.

Витамин С е мощен антиоксидант, водно-разтворим витамин, който допринася за функцията на имунната система, като подпомага различни клетъчни функции както на вродения, така и на придобития имунитет. Поддържа защитната бариера на организма срещу проникването на вируси и бактерии през телесните отвори, както и поддържа механизмите за вътрешна защита. Витамин С подпомага разпространението на Т & В-клетки, които синтезират антитела срещу антигените. В допълнение, Витамин С има благоприятен ефект при профилактиката и за облекчаването на обикновената настинка, като спомага за намаляване на тежестта и продължителността на симптомите по време на инфекцията.

Цинкът е съществен и незаменим микроелемент, който поддържа нормалната функция на имунната система чрез регулиране на вътреклетъчните сигнални пътища, както във вродените, така и в придобитите имунни клетки. Цинкът влиза в състава на ензимите, които укрепват лигавиците. Ако на организма не достига цинк, защитните сили отслабват. Появява се проблем с лигавиците, а това от своя страна води до лесно възпаляване на устата, носа, бронхите. Цинкът подпомага образуването на имуноглобулините – белтъците, които се грижат за изграждането на имунни антитела.

Селенът е основен микроелемент, който допринася за нормалната функция на имунната система, като влияе върху огромното разнообразие от тъкани и клетъчни типове, участващи във вродените и адаптивните имунни отговори. Подпомага имунните ни клетки в борбата им с болестотворните причинители. Той помага при блокирането на свободните радикали в организма – причинители на възпалителни процеси.

Всичко за продуктите от гамата Имунейс ще откриете тук: https://vitabiotics.bg/immunace/