Хранителна библиотека

Преимущества?

Биотинът е водно разтворим витамин В, който  е нужен при освобождаване на енергията от приетата храна в организма. Причината за това е, че той играе ролята на коензим при разграждането и оползотворяването на протенина, мазнините и въглехидратите. Биотинът е важен и за растежа на клетките и тяхното делене, защото помага при производството на DHA, RNA и мастни киселини. Необходим е в големи количества за здравата коса и кожа, помага при регулиране на нивата  инсулин и активността на ензимите включени в процеса на глюкозния  метаболизъм.

Естествени източници?

Биотинът се съдържа в почти всички храни. Банани, яйца и  бяла риба са по- богатите източници, но той се съдържа и в млякото, месото, пълнозърнестите храни, ядките и много други.

Какво количество е необходимо?

Препоръчителната дневна доза е 0,15 милиграма дневно. Тъй като е водно разтворим всяко прието свръх количество се изхвърля от организма чрез урината. Това е причината да не се страхуваме от предозирането на този витамин.

Страдате ли от липса на биотин?

Липсата на биотин е много рядък случай, тъй като той се произвежда от бактериите в  червата. При бебетата и подрастващите недостигът на биотин може да се свърже със състояние известно  като „себореен дерматит“, който се характеризира със сух скалп. При възрастните липсата на биотин може да доведе до анемия, депресия, загуба на коса, високо ниво на  кръвната захар, кожни раздразнения, недоспиване, загуба на апетит, болки в мускулите, гадене и болки в езика.

Дали не приемате повече от необходимото?

Не е познато натравяне с биотин. Дълго приемане на 500милиграма дневно няма да доведе до отрицателни ефекти.

Има ли някакви взаимодействия?

Суровите яйца съдържат протеин наречен АВИДИН, който пречи на разтварянето на биотина. Естрогенът и алкохолът може да доведат до повишаване нуждите от биотин, дългото приемане на антиконвулсанти също може да доведат до повишена нужда от биотин. Продължителният прием на антибиотици може да навреди на баланса на храносмилателната система и да намали или спре производството на биотин от бактериите в червата.

Биотин може да откриете в неоходимите ежедневни количества:

Перфектил Оригинални таблети

Биотин се съдържа и в другите продукти на Витабиотикс, но в по- ниски от ежедневно нужните нива.

Каротеноиди

Преимущества?

Каротеноидите са голяма група от жълти, оранжеви и червени пигменти в растенията, които им помагат да се предпазят от слъчевите лъчи. Те работят по подобен начин и в нашия организъм, действащи като мощни антиоксиданти, които помагат при неутрализиране на свободните радикали, освободени в следствие на слънчевата светлина или други фактори на заобикаляката ни среда. Свободните радикали са странични продути на химически реакции случващи се в организма ни. Те причиняват вреди при взаимодействие с клетъчната мембрана, протеина и клетъчното ДНК. Най- известните 6 каротеноида са: бетакаротин, алфакаротин, криптокстантин, зеаксантин, ликопен и лутеин. Тъй като свободните радикали са един от основните причинители на стареенето, каротеноидите са особено важни при поддържането на човешкото здраве. Те помагат при поддържане на здрава имунна система, особено клетъчния имунитет, където свободните радикали нападат клетъчната ДНК, причинявайки промени в клетките. Каротеонидите са важни и за обмена на информация между клетките, което спомага тяхния правилен растеж и делене. Нормалните клетки растат и се делят с контролирана скорост.

Естествени източници?

Между 500 и 600 каротеноиди могат да се изброят, въпреки, че само приблизително 20 са в нашата ежедневна диета. Колкото е по- ярък цвето на плода или зеленчука, толкова повече каратеноиди има в него.  Основни източница са доматите, дините, спанак, броколи, грах, портокали, тиква, портокали, праскови, червени чушки и манго.

Какво количество е необходимо?

Няма препоръчителна дневна доза, но е полезно да се приемат максимално количество плодове и зеленчуци дневно.

Страдате ли от липса на каротеноиди?

Хора, които не ядат препоръчваното количество от минимум 5 плода или зеленчука дневно е възможно да не приемат необходимото количество. Няма симптоми за нисък прием, но наличието на такъв се отразява на здравето в дългосрочен план.

Дали не приемате повече от необходимото?

Каротеноидите не са токсични и могат да се приемат от бременни жени. Предозирането може да доведе до жълто- оранжева пигментация на кожата, но това не е вредно.

Има ли някакви взаимодействия?

Използването на добавки съдържащи бетакаротениоди за дълъг период трябва да це приемат и с витамин Е, тъй като бетакаротениодите могат да намалят нивата на витамин Е в тялото. Не се препоръчват на хора, които пушат много.

Каротеноиди може да откриете в необходимите ежедневни количества в:

Вижънейс, Прегнакеър Оригинални таблети.

Каротениоди се съдържат и в другите продукти на Витабиотикс, но в по- ниски от ежедневно нужните нива.

Фолиева Киселина

Преимущества

Фолиевата киселина е водно разтворим витамин В9 необходим за производството на енергия в организма и формирането на червените кръвни тела. Тя помага и при правилното формиране и функциониране на белите кръвни телца.

Естествени източници

Фолиевата киселина е налична в много храни включително зеленолистни зеленчуци, черен дроб, пшеничени зърна, ядки, яйца и варива.

Какво количество е необходимо?

Стандартното количество препоръчвано за ежедневен прием е 200 микрограма. Въпреки това бременните жени и тези планиращи забременяване трябва да приемат 400 микрограма, за да се предпазят от възникване на дефекти в невралната тръба на развиващото се бебе, като спина бифида.

Страдате ли от липса на фолиева киселина?

Обикновено хората не приемат  нужното количество фолиева киселина. Недостигът й и е особено забелижим при алкохолици, хора  живеещи бедно, жени ползващи противозачатъчни.

Дали не приемате повече от необходимото?

Дълго приемане на фолиева киселина до 1 милиграм не е вредно.

Има ли някакви взаимодействия?

Фолиевата киселина е нужна за организма при използването на витамин В12. Протеолитични ензими, антиацидни средства и алкохол водят до намаляване количеството фолиева киселина в организма. Не е препоръчително  употребата на високи дози при наличие на нарушена конвулсия или ракови заболявания на хормонална основа.

Фолиева киселина може да откриете в неоходимите ежедневни количества:

Перфектил Оригинални таблети, Прегнакеър, Вижънейс.

Фолиева киселина се съдържа и в другите продукти на Витабиотикс, но в по- ниски от ежедневно нужните нива.

Пара амино бензоенова киселина / PABA /

Преимущества

ПАБК е един от основните градивни елементи при производството на фолиева киселина.Действа като коензим при разграждането и използването на протеина, помага при формирането на червените кръвни тела. Може също така да забави разграждането на кортизона, естрогена и други хормони в черния дроб. PABA може да играе роля в поддържане на здрава имунна система.

Естествени източници

Открит е в храни с животински произход, мляко, гъби, спанак, и пълнозърнести храни.

Какво количество е необходимо?

Няма препоръчителна дневна доза.

Страдате ли от липса на PABA?

Не е познат подобен проблем и затова повечето специалисти не я смятат за важна добавка. Може да се асоциира с посивяването на косата.

Има ли някакви отрицателни реакции?

Няма странични ефекти. Повишеното приемане може да доведе до понижаване нивото на кръвната захар, обриви, треска.

PABA може да откриете в неоходимите ежедневни количества:

Менопейс Оригинал, Менопейс Калций, Wellman Оригинал, Wellman Plus

Витамин А

Преимущества?

Познат още като ретинол, е мастно разтворим витамин за поддържане на отлично зрение, красива кожа, силна имунна система. Витамин А е необходим при изграждането на някои протеини включени във възстановяването на клетките и затова е важне при растежа и развитието на организма. Важен е за растежа, защото ролята му е осезаема при поддържането на отлична щожа, коса и нокти, тъй като тези клетки постоянно се подновяват и заменят. Използва се и при изгражданеот на субстанция наречена Ретинал, нужна за доброто зрение, особено при слаба светлина.

Естествени източници?

Витамин А се складира в черния дроб и затова той е отличен източник. Открива се и в яйцата, херинга и пълномастни храни.

Какво количество е необходимо?

Дневната доза е 800микрограма.

Страдате ли от липса на Витамин А?

Недостига от витамин А може да доведе до проблеми със зрението, дезориентация, загуба на чувствителност към светлината. Други симптоми са мазна кожа, окапващ скалп, рядка коса, загуба на апетит, сухи и чуствителни очи, афти в устната кухина.

Дали не приемате повече от необходимото?

Дълго приемане на колечства до 2300 микрограма дневно не се считат за вредни. В огромни дози може да доведе до главоболие, умора, болки в мускулите и ставите, сухи устни, зачервени очи, диария и загуба на коса. Бременните жени не бива да ядат черен дроб и да приемат витамин А.

Има ли някакви взаимодействия?

Тялото има нужда от цинк и протеини за абсорбирането и използването на витамин А. Затова високи дози витамин Е може да доведе до повишена нужда от тези витамини. Алкохола намалява ефективността на организма при отделянето на витамин А,  когато е в повишени количества. Витамин А помага при абсорбирането на Желязото от организма.

Витамин А може да откриете в неоходимите ежедневни количества:

Вижънейс.

Витамин А се съдържа и в другите продукти на Витабиотикс, но в по- ниски от ежедневно нужните нива.

Витамин В1

Преимущества?

Познат още като Тиамин е нужен при разпределение и използване на въглехидратите. Този „ метаболизъм“ на въглехидрати помага за правилното разпределение на енергията в тялото. Витамин В1 е важен за изграждането на кръвта, правилното храносмилане, проводимостта на определени нервни сигнали, поради което играе важна роля при когнитивната активност и някои мозъчни функции.

Естествени източници?

Открива се във всички зърнени храни, свинското месо, картофи, портокали, ядки.

Какво количество е необходимо?

Препоръчителната дневна доза е 1,4 милиграма. Тъй като е водно разтворим, превишаването на дозата води до изхвърляне на ненужните количества чрез урината.

Страдате ли от липса на Витамин В1?

Най- често срещано е това явление при алкохолиците и хора с проблеми в абсорбцията. Симптомите включват загуба на апетит, умора, безсъние, загуба на тегло, слаби болки, ментална депресия, запек и сърдечни проблеми. Функционирането на нервната система се афектира при недостиг в нивата от витамин В1 в мозъка под 20%.

Дали не приемате повече от необходимото?

Дълго приемане на 100милиграма дневно не е вредно.

Има ли някакви взаимодействия?

Алкохол и високогазираните напитки повишават нуждата от витамин В1. Антибиотиците и оралните  контрацептиви могат да доведат до спад в нивата на тиамин в организма.

Витамин В1 може да откриете в неоходимите ежедневни количества:

Перфектил, Прегнакеър, Вижънейс

Витамин В1 се съдържа и в другите продукти на Витабиотикс, но в по- ниски от ежедневно нужните нива.

Витамин В12

Преимущества?

Витамин В12 е важен за формирането на червените кръвни нелца и нормалната активност на нервните клетки. Това се дължи на факта, че В12 помага при поддържането на субстанцията Миелин, покриваща и предпазваща нервните клетки по начина по който гумата предпазва и изолира електропроводник. Витамин В12  помага при използването на желязото и е нужен за правилоното храносмилане  и  абсорбирането на храната, синтезирането на протеини и използването  на въглехидратите и мазнините. Заедно с фолиевата киселина, Витамин В6 и В12 спомагат за поддържане на здравословни ниски нива на кръвните  амино киселини наречени хомоцистеин, които са важен фактор за човешкото здраве.

Естествени източници?

Витамин В12 се произвежда от бактерия, която живее в нашата храносмилателна система и в тази на животните. Поради това основен източник са всички животински продукти.

Какво количество е необходимо?

Препоръчителната дневна доза е 1 микрограм дневно.Тъй като е водо разтворим витамин ненужното количество се изхвърля през урината. Дълго приемане на количества до 500 микрограма не се считат за вредни.

Страдате ли от липса на Витамин В12?

Това е рядко срещано. Вегитарианците които избягват дори яйца могат да имат подобен недостиг. Симптоми- анемия, слаб апетит, проблеми с растежа при децата, умора, депресия и проблеми с балансирането.

Има ли някакви взаимодействия?

Употребата на алкохол може да доведе до повишена нужда от витамин В12. Медикаменти за борба с подаграта, антикоагуланти и такива съдържащи калий могат да попречат при абсорбирането на витамин В12.

Витамин В12 може да откриете в неоходимите ежедневни количества:

Перфектил, Прегнакеър, Вижънейс.

Витамин В12 се съдържа и в другите продукти на Витабиотикс, но в по- ниски от ежедневно нужните нива.

Витамин В2

Преимущества?

Познат още като рибофлавин този витамин е жизнено важен при формирането на червените кръвни тела и две субстанции познати като FAD ( диноклеотид аденин флавин) и FMN( мононуклеотид флавин). И двата са важни за разграждането и използването на въглехидратите, мазнините и протеините, които произвеждат енергията в организма. Витамин В2 играе роля в производството на антитела, важен е за здравето на клетките и техния растеж. Тъй като клетките на косата, кожата и ноктите се подменят постоянно витамин В2 е важен за поддържане на тези части от нашето тяло. Помага при абсорбирането на желязото и витамин В6, както и за доброто зрение и изграждане на фетуса по време на бременност.

Естествени източници?

Откираваем е в много храни, но въпреки това най- лесен за абсорбиране от организма е при употребата на животински продукти. Други източници са банани, пилешки продукти, треска, спанак , зърнени закуски.

Какво количество е необходимо?

Препоръчителната дневна доза е 1,6 милиграма дневно. Тъй като е водо разтворим витамин ненужното количество се изхвърля през урината. Дълго примане на количества до 200 микрограма не се считат за вредни.

Страдате ли от липса на Витамин В12?

Симптоми са напукани устни в краищата, проблеми със зрението, кожни проблеми, загуба на коса, недоспиване, проблеми с храносмилането, бавни умствени реакции.

Има ли някакви взаимодействия?

Усилени тренировки, антибиотици, алкохол и орални контрацептиви водят до повишена нужда от витамин В2.

Витамин В2 може да откриете в необходимите ежедневни количества:

Перфектил, Прегнакеър и Вижънейс.

Витамин В2 се съдържа и в другите продукти на Витабиотикс, но в по- ниски от ежедневно нужните нива.

Витамин В3

Преимущества?

Познат още като Ниацин, витамин В3 е нужен за формирането на елемнти важни за освобождаването на енергия от кръвта; за синтезирането на половите хормони, нормалната секреция на жлъчката и стомашните течности, функционирането на нервната система. Заради тази своя роля е важен при функционирането на мозъка и особено при паметта.

Естествени източници?

Плилешко месо, пълнозърнести хлябове, грах, броколи и моркови.

Какво количество е необходимо?

Препоръчителна доза е 18 милиграма. Тъй като е водо разтворим витамин ненужното количество се изхвърля през урината. Дълго примане на количества до 500 милирама не се считат за вредни.

Страдате ли от липса на Витамин В3?

Симптоми- пелагра, рани гангрена, деменция или депресия, диария, виене на свят, умора, лош дъх на устата, главоболие, лошо храносмилане, безсъние, болки в крайниците, загуба на апетит, ниска кръвна захар и кожни обриви.

Има ли някакви взаимодействия?

Бременни и страдащи от диабет, глаукома, чернодробни болести трябва да внимават с приема на витамин В3.

Витамин В3 може да откриете в неоходимите ежедневни количества:

Перфектил, Прегнакеър и Вижънейс.

Витамин В3 се съдържа и в другите продукти на Витабиотикс, но в по- ниски от ежедневно нужните нива.

Витамин С

Преимущества?

Витамин С е антиоиксидантен витамин, помагащ при неутрализирането на ефекта от свободните радикали в организма. Свободните радикали са странични продути на химически реакции случващи се в организма ни. Те причиняват вреди при взаимодействие с клетъчната мембрана, протеина и клетъчното ДНК. Витамин С е нужен за колагена, протеин, който помага за еластичността на кожата. Колагена има и други структороизграждащи роли особено при възстановянате на кожата от рани, изграждането на тъканта и възстановяването на костите, зъбите, венците и малките кръвоносни органи.  Помага при абсорбирането на желязото и поддържане на здрава имунна система.

Естествени източници?

Открит е във всички плодове и зеленчуци, но изчезва след готвене и затова е важно да се употребяват сурови. Отличен източник е портокаловия сок, цитрусови плодове, зелени зеленчуци, праскови, ябълки, банани и домати.

Какво количество е необходимо?

Дневната доза да е до 60 милиграма. Тъй като е водо разтворим витамин ненужното количество се изхвърля през урината. Дълго примане на количества до 2000 милирама не се считат за вредни.

Страдате ли от липса на Витамин С?

Тъй като този витамин не се произвежда от организма той трябва да се набавя през храната. Скорбут е много рядка болест приченена от липсата на витамин С и се характеризира с бавно възстановяване на рани, меки венци, голяма умора, точкови кръвоизливи под кожата. По често срещани симптоми са кървене на венците, липса на достатъчно енергия, лесна заболеваемост особено от настинки, бронхеални инфекции, загуба на зъби. Стреса води до липса на витамин С.

Свръхприем на витаминС?

Бременните не трябва да приемат повече от 500 милиграма дневно. В противен случай може да се стигне до пристрастяване на детето към витамин С и в последствие нуждата му да зависи от прием на високи дози. Високите дози водят до показване на нулеви данни при тестовеза кръв в изпражненията.

Има ли някакви взаимодействия?

Витамин С въздейства  с някои медикаменти.Стреса, алкохола, аналгетиците, антидепресантите, антикуаголантите и орални контрацептиви също водят до намаляване на нивата му в организма.

Витамин С може да откриете в необходимите ежедневни количества:

Перфекли, Прегнакеър и Вижънейс.

Витамин С се съдържа и в другите продукти на Витабиотикс, но в по- ниски от ежедневно нужните нива.

Витамин D

Преимущества?

Това е мастно разтворим витамин нужен за абосрбцията и използването на калция и фосфора. Важен е и за нормалния растеж и развитие на костната система, зъбите и мускулите. Важен е и за имунната система на човек.

Естествени източници?

В повечето случаи нужните ни количества се доставят при допира на кожата ни със слънчевите лъчи. Естествени източници са млечните продукти, яйца, мляко и рибно масло.

Какво количество е необходимо?

Препоръчителната дневна доза е 5 микрограма, но дълго приемане до 20 микрограма не е вредно. Витамин D приеман през храната или добавки не е пълно активен и трябва да се преработи от черния дроб и бъреците преди да може да се използва пълноценно.

Страдати ли от липса на Витамин D?

Недостатъчен прием на този витамин води до рахит при децата и остеомалация при възрастните пора. Симптоми са загуба на апетит, неприятно изгарящо чувство в гърлото и устата, диария, проблеми със зрението и загуба на тегло.

Свръхприем на ВитаминD?

Приемането на големи дози витамин D води до невъзможност от пълна абсорбция на калция и неговото складиране в меките тъкани като сърцето и белите дробове. Това води до пробем с тяхното функциониране.

Има ли някакви взаимодействия?

Медикаменти за понижаване нивото на холестерола, препарати срещу киселини, стероидни хормони може да доведат до проблеми с абсорбирането на витамин D.

Витамин D може да откриете в неоходимите ежедневни количества:

Остеокеър, Прегнакеър, Вижънейс, Перфектил.

Витамин D3 се съдържа и в другите продукти на Витабиотикс, но в по- ниски от ежедневно нужните нива.

Витамин В6

Преимущества?

Този витамин е въвлечен в повечето от функциите на организма  отколкото всеки друг елемент. Използва се при производството на серотонин, мелатонин, допамин и трите елемента са важни за мозъка, както и RNA  и DNA нуклеидни киселини, съдържащи генетична информация за репродуктивността и растежа на клетките. Витамин В6 играе роля и при синтезирането на антитела в имунната система и хемоглобина в червените кръвни тела. Помага да се произведата и разделят много амино киселини и затова е важен за разграждането на въглехидратите, протеина и мазнините. Помага за поддържане на здравословни ниски нива на хомоцистиени- независим фактор за здравото сърце.

Естествени източници?

Моркови, пилешко месо, бъбреци, яйца, риба, спанак, бадеми и ядки са основни източници.

Какво количество е необходимо?

Дневната доза е 2 милиграма. Тъй като е водо разтворим витамин ненужното количество се изхвърля през урината. Дълго примане на количества до 200 милирама не се считат за вредни.

Има ли някакви взаимодействия?

Антидепресанти  и  орални контрацептиви могат да доведат до повишена нужда от витамин В6.

Витамин В6 може да откриете в неоходимите ежедневни количества:

Прегнакеър, Перфекли и Вижънейс.

Витамин В6 се съдържа и в другите продукти на Витабиотикс, но в по- ниски от ежедневно нужните нива.

Витамин Е

Преимущества?

Витамин Е е мастно разтворим витамин помагащ при неутрализиране ефекта от свободните радикали в организма. Свободните радикали са странични продути на химически реакции случващи се в организма ни. Те причиняват вреди при взаимодействие с клетъчната мембрана, протеина и клетъчното ДНК. Витамин Е е осоено важен за здравата кожа тъй като замърсяването на околосната среда оказва пагубен ефект върху нея. Поддържа мазнините в кръвта във форма, която не е вредна за организа, а именно – неоксидирани. Така Витамин Е помага при работата на сърцето и кръвообръщението.

Естествени източници?

Ядки, олио, семена, масло са богати източници на витамин Е. Други източници са замразените зеленчуци, тъмнозелени зеленчуци, кафяв ориз, яйца и мюсли.

Какво количество е необходимо?

Препоръчителната дневна доза е 10 милиграма, но дълг прием на нива до 800 милиграма не се счита за вредно.

Страдати ли от липса на Витамин Е?

Остра липса на витамин Е може да доведе до нарушаване на червените кръвни тела, унищожаване на нерви.  Други симптоми са безплодие / както при жената така и при мъжа /, проблеми с цикъла при жените, спонтанни аборти.

Има ли някакви взаимодействия?

Ако имате диабет, ревматизъм или сърдечни заболявания не се препоръчва приемане на по- високи дози.

Витамин Е може да откриете в необходимите ежедневни количества:

Перфектил, Прегнакеър, Прегнакеър крем и Вижънейс.

Витамин Е се съдържа и в другите продукти на Витабиотикс, но в по- ниски от ежедневно нужните нива.

Витамин К

Преимущества?

Витамин К е нужен при производството на някои протеини важни за съсирването на кръвта. Важен е и за формирането и възстановяването на костите и зъбите. Това се дължи на факта, че е нужен за синтизирането на остеокалцин, протеина в костната тъкан върху който калция кристализира.

Естествени източници?

Зеленчуците са основен източник на витамин К, предимно зеленолистните, аспержи и други.

Какво количество е необходимо?

Няма специфицирано количество, но възрастните имат нужда от 60-80 микрограма дневно.

Страдати ли от липса на Витамин К?

При употреба на зеленчуци не може да е наличен недостиг на витамин К. Симптоми все пак са значително кръвотечене при възрастните.

Има ли някакви взаимодействия?

Антибиотиците може да доведат до повишена нужда от витаминК

Витамин К може да откриете в неоходимите ежедневни количества:

Прегнакеър и Вижънейс.

Витамин ВК се съдържа и в другите продукти на Витабиотикс, но в по- ниски от ежедневно нужните нива.