В ежедневието често сме чували определението: „Железен си!“ – от приятели, на които си направил спешна услуга до колеги, които са доволни от работата ти. Малко от нас обаче си дават сметка, какво всъщност означава да си железен – да си непоклатим, стабилен, в кондиция, с добра концентрация, в добро емоционално състояние. Всички тези положитени характеристики, обаче, са резулатът от един здрав и добре поддържан организъм. Това осъзнаване в забързаното ежедневие обикновено идва, когато вече не се чувстваме „железни“.

Един от тези моменти е, когато децата ни се разболеят.

И аз съм една от многото майки, за които болно дете у дома е равносилно на „извън равновесие“. Обикновено в трудните моменти обръщаме поглед към хранителните добавки и прибягваме до тяхната употреба. Задаваме си въпросите храним ли се добре, спортуваме ли достатъчно и въобще запознаваме ли децата си с правилното отношение към самите нас от малки?

В късния следобед на април, детето ми отново бе с хрема и температура, а аз – в болничен. Гледахме „Попай Моряка“. Досещате се, нали?

„Аз съм Попай моряка, силен съм като юнак, защото изяждам своя спанак!“

Някъде там се замислих над въпрос:

Колко желязо се съдържа в спанака? Бърза проверка показва, че цялата теза на Попай е един от полезните митове – онези, които не ни залъгват, а ни подстрекават да вършим нещо добро. Като да ядем повече зеленчуци, например.

Дълго време спанакът е смятан за храна с изключително голямо съдържание на желязо. Оказва се, че това не е съвсем така. И макар грешката да е разкрита още през 30-те години на XX в., митът трайно се е настанил в съзнанието на много хора.

А тази грешка идва от една проста, печатна грешка, с която на спанака всъщност е предписано 10 пъти по-високо съдържание на желязо, отколкото в действителност съдържа. В действителност в 100 гр. спанак се съдържат 3.8 мг желязо (при термчина  обработка тази стойност намалява до 2.9 мг). Дори и при това положение спанакът е изключително полезен, но не може да бъде единствен източник на желязо и витамини за организма.

Мит е и че децата ни могат да си набавят важните хранителни вещества само чрез здравословното меню. Тук вече говорим за заблуждение. Всички добре знаем съмнителното качество на храните, които консумираме. Със сигурност последния спанак, който сте яли или е внос, или е бил замразен.

Едва ли е от градината на баба!

Което прави нуждата ни от допълнителна грижа за организма чрез стомаха още по-голяма.

Витамините от В група подобно на желязото, подкрепят кръвотворенето и подобряват когнитивните функции. Голяма част от населението страда от дефицит на тези витамини, особено при съвременния, западен модел на хранене с бързи, рафинирани храни. На практика, едни от най-разпространените хранителни дефицити са тези на желязото и на витамини от В група. Наличието в една добавка едновременно на желязо и витамини от В група гарантира синергичен ефект по отношение на кръвотворенето, емоционалното състояние и когнитивните функции: памет, концентрация, бодрост, настроение.

Често пъти поради капризния апетит, характерен за децата с железен дефицит (т. нар. „злояди деца“), не се консумират храните, които са източник на витамин С, витамини от група В, както и магнезий, цинк и др. Известно е, че витамин С благоприятства усвояването на желязото. Модерният начин за една майка да се справи с тази ситуация е достъпен и лесен – хранителните добавки.

Сиропът Фероглобин е богат на желязо, но съдържа също така вит. С, вит. В9 и В6, както и някои други минерали, благоприятстващи кръвотворенето и пълноценното функциониране на имунната система. Често пъти всички тези микронутриенти са дефицитни, особено в детска възраст. Приемането им под формата на добавката Фероглобин подкрепа както железния статус, така и имунната система, и растежа в детска възраст.

Сиропът Фероглобин е с добавен лизин. Тази незаменима аминокиселина е важна за растежа, необходима е за синтеза на антитела и подобрява апетита при децата. Приятният вкус на Фероглобина се дължи на добавения малц. Препаратът не съдържа изкуствени оцветители, консерванти, лактоза и мая, което го прави чудесен избор при бременни жени и възрастни хора с по-чувствителна храносмилателна система.

Важно е да знаем, че  абсорбцията на желязо през стомаха не е еднаква при всички хора! Според лекарите, най-щадящи за стомашната лигавица и съответно най-лесно усвоими са течните форми на добавките с желязо. Затова и са най-препоръчвани не само при деца, но и при възрастни хора и бременни жени.

 

Сиропът Фероглобин е един от вариантите, с които да доставим нужното количество ежедневно на децата си. Децата между 1 и 3 години се нуждаят от 6,9 мг желязо на ден, за да се поддържа здравословно кръвообращение. Желязото е важна част от хемоглобина, който се намира в червените кръвни телца и пренася кислород през тялото му към мускулите и органите.

Желязото спомага за отделянето на енергия от клетките и при спортистите това е от особено значение, защото високо интензивните тренировки са свързани с увеличаване продукцията на червени кръвни телца, а за да бъдат изградени те, е нужно желязо. Без значение дали е кардио тренировката или силова, започне ли процес на потене, с потта се изхвърля и голяма част от желязото. Комбинацията на железен прием с витамини от група В6 и В12 увеличават ефективността на тренировката, спомагат за правилното изразходване на енергия и ускоряват възстановителния процес.

Твърде голямо количество желязо може да навреди на детето ви.

Винаги се консултирайте се с педиатър, ако имате притеснения дали вашето дете се нуждае от допълнителни източници на хранителни вещества.