„Разбрахме, че майчината част на плацентата е изключително богат източник на витамин D. При бременности с риск от дефицит на витамин D, като прееклампсия, задържането на витамин D в плацентата е значително променено. При бременните жени е трудно да се доставят достатъчно количество витамин D от слънчевата светлина, а осигуряването с нужното количество витамин D е особено важно. Ключов въпрос е дали бременните жени получават правилната доза витамин D в точното време? „- казва д-р Дженифър Тамблин, клиничен лектор по акушерство и гинекология в университета в Бирмингам.


Всяка година благотворителната организация WELLBEING OF WOMEN инвестира в специални изследователски проекти и заделя средства за специализирано обучение на лекари и акушерки. Изследванията са спомогнали за редица медицински разработки, включително фетален скрининг, IVF, витаминни добавки при бременност и скрининг на рак на шийката на матката.


През 2016 г. д-р Дженифър Тамблин с подкрепата на Vitabiotics Великобритания и WELLBEING of Women -изучава резултатите от дефицит на витамин D при бременност.


Изследователската група в женската болница в Бирмингам, с която работи д-р Тамблин, прави важното откритие, че „децидуа“ може да бъде ключова цел за действията на витамин D. Децидуа е майчината част на плацентата и данните показват, че тя съдържа много висок брой имунни клетки, най-често срещаната от които е Natural Killer (NK) клетка, която е от решаващо значение за нормалната плацентна имплантация и развитие на кръвоносните съдове. От особен интерес, е откритието, че когато Natural Killer клетките функционират необичайно в плацентата, това е свързано с усложнения на бременността, като прееклампсия и ограничаване на растежа на плода.


Natural Killers, които са в изобилие в плацентата, са в състояние да преобразуват неактивния витамин D в неговата активна форма.

Резултатите от изследванията на д-р Тамблин ясно показват за първи път, че витамин D играе важна роля за регулиране на имунната система на майката чрез плацентата по време на бременност. Това подкрепя доказателствата, че недостигът на витамин D при бременност може да повлияе на здравето на плацентата и повишава риска от други усложнения.


Витамин D може да засили имунните реакции за борба с инфекциите, действа също и противовъзпалително и може да бъде важен фактор за предотвратяване на отхвърлянето на плода от майката.


Резултатите подчертават две изключително важни нови съображения за нови изпитвания с витамин D при бременност.
• Първо, тъй като витамин D има ефект върху плацентата още в много ранен етап от бременността, добавка с витамин D трябва да се включи в клиничните изпитвания също в много ранен етап от бременността, а най-добре предконцептуално.
• Второ, вече не можем да разчитаме на просто измерване на майчиния серум 25-хидрооксивитамин D в кръвта на бременните жени за измерване на нивата на витамин D при бременност.

Необходили са други измервания – като витамин D в урината.
Новите опити за добавяне на витамин D по време на бременност, включващи тези нови подходи, могат да помогнат за революционизиране употребата на витамин D при бременност.


Vitabiotics Великобритания подкрепя WELLBEING of Women, чиято работа е толкова важна за здравето на жените и бебетата навсякъде по света. Проучването на д-р Тамблин е наистина новаторско и може да доведе до революция в разбирането ни за значението на витамин D за плацентата и здравето на бебето и майката.


Pregnacare е най- популярната и ползваща се с доверие във Великобритания добавка, служеща като допълнение към хранителния режим на жените плануващи да имат бебе или вече бременни, през целия период на бременността.


Научно разработена формула включваща 19 незаменими витамина и минерала, Pregnacare съдържа витамин В 12, фолиева киселина с точно препоръчваното количество за развитието на плода. Други витамини и минерали необходими за протичането на здрава бременност също са намерили своето място в тази формула.


Pregnacare е внимателно разработена от експерти, така че всички съставки да са с нива напълно безопасни както за бременната, така и за плода.


Важно: много пренатални витамини не включват в своята формула необходимите витамин D и минерали като Желязо и Цинк, които са налични в Pregnacare


Препоръчително съдържание на фолиева киселина от 400 mcg


Министерството на здравеопазването на Великобритания препоръчва на жените, които планират да имат бебе, да приемат хранителна добавка, съдържаща 400mcg фолиева киселина от момента, от който започват да правят опити за забременяване до дванайстата седмица от бременността.

Точно това е количеството на фолиева киселина, която се съдържа в Pregnacare, като се има предвид, че фолиевата киселина е важна също и след първите дванадесет седмици. Освен че подпомага нормалното развитие на невралната тръба и нервната система, фолиевата киселина е необходима и за растежа плода и е жизненонеобходима за деленето на клетките от една единствена клетка до напълно добре развито бебе.


Гамата включва Pregnacare Зачеване, специално създадени за жени, които се опитват да заченат, Pregnacare Оригинал, Сироп, Плюс и Макс за периода на бременността и Pregnacare за Кърмещи и Нова мама за постнаталното здраве.


По време на бременност дефицитът и на В12 може да предизвика дефекти на невралната тръба (ДНТ) – двата най-често срещани дефекта са спина бифида и аненцефалия. По-високият хранителен прием на витамин В12 при бременни по време на последните 6 месеца на бременността е свързан с намален риск от развитие на остра лимфобластна левкемия при децата.


Направихме сравнение на състава и количеството на някои от важните съставки на най-продаваните пренатални витамини. Резултатът може да видите тук


Ясно се вижда, че количеството витамин D3 е максимално само в три от марките, като една от тях е PREGNACARE!


Повече за всеки един от продуктите ни ще откриете ТУК