Колагенът e най-богатият протеин, който се открива в човешкото тяло.Открива се в костите, мускулите, кожата и сухожилията. Ролята му е от особено значение и за кръвоносните съдове, храносмилателната система и други жизненоважни органи и системи. Съставлява близо 1/3 от всички белтъчини в човешкия организъм, изпълнявайки ролята на суперлепило, което придава структура на тъканите. Това означава, че недостигът на най– изобилния  протеин в организма има пряко въздействие върху всички органи и системи.

Именно спада в нивата на колагена е главен прекурсор на видимите признаци на стареене. Още повече, недостигът на ценния протеин предшества развитието на редица заболявания на опорно – двигателния апарат. Това се дължи най – вече на факта, че колагенът участва в състава на синовиалната течност и дефицита му се отразява негативно върху нейното количество и качество, причинявайки ставна болка.

На базата на всичко споменато до сега е логично да се замислим дали има начин да предотвратим дефицита на колаген. Истината е, че синтеза на ценния протеин от организма започва да спада естествено с напредване на възрастта. В допълнение, има още редица фактори, които могат да ускорят този процес. Въпреки че нормалните биологични промени не могат да бъдат спрени, те със сигурност могат да бъдат забавени.

Видове колаген

Разграничават се поне 16 вида, сред тези, за които най-често става дума, са тип I, II, III, V и X. Ето и кратка информация за най-разпространените видове:

Тип I

Колагенът изгражда колагенови влакна!

Най-често колагенът в човешкото тяло принадлежи към тип I. Състои се от еозинофилни влакна и образува някои части от тялото, например сухожилия, ставни връзки, органи и кожа. Съществена е ролята му и за здравината на костите.

От него в голяма степен зависи еластичността на кожата и заздравяването на раните.

Тип II

За изграждането на хрущялите и за тяхното нормално състояние от значение е колаген тип II. Хрущялите, на свой ред, са основна съставна част на ставата и на опорно-двигателната система като цяло. Именно поради това наличието на колаген от втори тип е решаващо за възможността на човешкото тяло да се движи.

Тип III

Колаген тип III, на свой ред, е основен компонент на извънклетъчната матрица, съставляваща органите. Той представлява ретикуларни влакна, откриващи се в единство с тези на колаген от тип I. От взаимодействието помежду им зависи еластичността и здравината на кожата.

Колагенът от тип III също така има съществена роля за образуването на кръвоносните съдове и тъканите на сърдечно-съдовата система. Именно поради това изчерпването му се свързва с повишен риск от сърдечни заболявания и дори от преждевременна смърт.

Тип IV

Колаген тип IV е от съществено значение за образуването на базална ламина. Става дума за мрежа от различни белтъци и базални гънки, разположена в ендотелните клетки. От нея се образуват тъкани, обграждащи органите, мускулите, мазнините. Съществена е ролята им за правилното функциониране на нервната, храносмилателната, кръвоносната системи.

Най-често базалната ламина се открива между най-горния кожен слой и най-долния. Наподобява подобна на гел течност, осигуряваща омекотяващо действие.

Тип V

Открива се в косата, в клетъчните повърхности и в плацентата на жените.

Тип Х

Ролята на колаген тип Х се свързва най-вече с производството на кости и ставен хрущял. Взема участие в процеса на заздравяване при травми и фрактури.

Изключително интересен е моментът от какво може човек да си набави липсващите му количества колаген.

Телешки колаген

Колагенът от говеда или още телешкия колаген се добива от кожата, костите и мускулите. Представлява приоритетно колаген от тип I и тип III, които по правило се откриват в най-големи количества в човешки организъм. Съдържа глицин и пролин в изобилие, подпомага изграждането на мускулите, производството на креатин и естествения синтез на колаген в тялото.

 

Пилешки колаген

Тип II в най-голяма степен е разновидността, която се открива в пилешкия колаген. Той играе съществена роля за възстановяването и изграждането на ставния хрущял. Именно поради това е най-подходящият вариант при проблеми със ставите. Съдържа глюкозамин и хондроитин сулфат в големи дози.

Рибен колаген

Колагенът, който се получава в голямата си част от рибни хрущяли, се абсорбира изключително лесно.

Яйчен колаген

Разновидност на колагена е и т.нар. яйчен колаген или колаген на яйцевидната мембрана. Той се открива в черупките и в белите яйца и представлява приоритетно колаген от тип I. Набавя необходимите на организма дози глюкозаминм сулфат, хондроитин сулфат, хиалуронова киселина и редица други аминокиселини.

Джоинтейс Колаген е уникална комбинация от микроелементи, витамини и минерали, създаден специално за хора, които се грижат активно за ставите си.

С висококачествен колаген тип II за поддържане на структурата и свързаността между клетките.

Какъв тип колаген се съдържа в Джоинейс и защо е избран? Продуктът включва Пилешки колаген.

Висококачественият колаген тип II използван в Джоинтейс е хидролизиран специално, за да се подобри абсорбцията му в организма. Комбинацията на съставките в продукта е насочена да подкрепи ставите в човешкия организъм и дава непобедима сила в тази насока предоставяйки комбинация от глюкозамин сулфат в предпочитаната форма на калия и висококачествена LMW (ниско молекулно тегло) форма на хондроитин.

Глюкозамин сулфатът е много важен за здравето на ставите и не трябва да се забравя факта, че способността на тялото да го произвежда по естествен път намалява с напредването на възрастта. Той също играе ключова роля при производството на колаген, естествената възглавница за хрущяла и Джоинейс Колаген доставя необходимата балансирана комбинацията от Колаген, Глюкозамин и Хондроитин, за да подкрепи хрущяла и здравето на ставите.

Продуктът е идеален за хора, които водят активен начин на живот, включително и занимаващите се със спорт професионално или любителски, както и за всички грижещи се за своите стави и кости.

САМО сега може да закупите ПРОМО пакет Джоинтейс Колаген и Джоинтейс магнити с -10% отстъпка – тук