Цинкът е основен минерал, който тялото не произвежда самостоятелно и не може да складира. Поради това ние трябва да си го набавяме чрез храна или хранителни добавки. Среща се в около 300 специфични ензима, играе важна роля при репликацията на ДНК и е важен за здравето на кожата и производството на протеини. В протеините, цинковите йони често са свързани във веригите на аминокиселините.

Какви са ползите от прием на цинк?

  • Подобрява имунитета, тъй като е  мощен антиоксидант.

Цинкът е ефективен противовъзпалителен и антиоксидантен агент.

Особено при хора в напреднала възраст, ползите се изразяват в способността му да поддържа здравословно клетъчно делене.

Има свойствата да облекчи оксидативния стрес и да подобри имунния отговор, като засили активността на клетките, които помагат за защитата на тялото от инфекция.

  •  Цинкът ускорява зарастването на рани и помага при проблемна кожа.

Той е често използван в болниците като лечение при изгаряния, при определени язви и други кожни наранявания. Докато дефицитът на цинк може да забави зарастването на рани, то допълнителният прием с хранителна добавка доказано ускорява възстановяването.

Около 5% от цинка в нашето тяло е концентриран в кожата.

Цинкът участва в процесите на регенериране на кожата и образуването на колагенови влакна.  Важен е за красотата на кожата, забавя процесите на преждевременно стареене, предпазва от алергични кожни реакции, поддържа кожата еластична и гладка, подпомага зарастването и заличаването  на белези.

Проучванията сочат, че както локалните, така и оралните лечения с цинк могат ефективно да подобрят акнето, като намалят възпалението, инхибират растежа на бактериите P. acnes и потиснат активността на мастните жлези.

Хората с акне често имат и по-ниски нива на минерала. Следователно, хранителни добавки и храни с цинк могат да помогнат за намаляване на симптомите.

  • Помага за хормоналното и репродуктивно здраве

Цинкът играе важна роля в производството на хормони, включително за естественото повишаване на тестостерона.

Цинкът е може би един от най-важните минерали за мъжката репродуктивна система, защото спермата съдържа 100 пъти повече цинк отколкото кръвта. В действителност всяка еякулация има около 5mg цинк; което е половината от препоръчителния дневен прием.

Оказва влияние и върху женските полови хормони.

Ниските нива на цинк намаляват и нивата на прогестерона, което от своя страна предизвиква зависимост към сладко и солено.

Нуждите на женския организъм от цинк се увеличават при бременност и кърмене и затова е много е важно да се подсигурят необходимите нива на минерала през първите три месеца на бременността.

Промените във вкусовите и обонятелни сетива, наблюдавани при някои бременни, често са поради дефицит на цинк.

Ниските нива на цинк при бременност се отразяват на развитието на мозъка и нервната система на пренаталното развитие на бебето.  

  • Цинкът помага и при диабет

Цинкът е необходим за балансиране на повечето хормони, включително инсулина, основният хормон, участващ в регулирането на кръвната захар и като естествено лечение на диабет.

Цинкът се свързва с инсулина. Така той се съхранява адекватно в панкреаса и се освобождава, когато глюкозата навлезе в кръвообращението.

Също така, позволява ефективното използване на храносмилателните ензими, които са необходими, за да се свърже инсулин с клетките, така че глюкозата да се използва като гориво за тялото, вместо да се съхранява като мазнини.

  • Грижи се за сърцето

Осигурява здравето на сърцето чрез поддържане на здравословен циркулационен цикъл, помагайки като естествено средство срещу високо кръвно налягане и регулиране нивата на холестерола при запушени или повредени артерии.

 

  • Спомага абсорбцията на хранителните вещества при подут стомах

Дефицит на цинк е често свързван с проблеми като подут стомах и диария.

Добавянето му е доказано ефективно, както при профилактиката, така и при лечението на проблеми с храносмилането, газове, диария.

Цинкът влияе върху протеиновия синтез и се ползва от организма, за да абсорбира аминокиселините от храната.

Участва в разграждането на въглехидратите, които са един от основните източници на енергия. Поради тази причина дефицитът на цинк може да причини ниски нива на енергия и да допринесе за хронична умора.

Прием на достатъчно цинк осигурява на тялото необходимата му енергия и поддържа здравословен метаболизъм.

  • Подкрепя здравето на черния дроб

Добавянето на цинк намалява честотата на инфекции и подобрява работата на черния дроб.

Може да спомогне с детоксикацията, което от своя страна да намали всяко възпаление, както и да намали увреждането от свободни радикали.

  • Помага при растежа и възстановяването на мускулите

Цинкът играе решаваща роля в клетъчното делене и клетъчния растеж и така помага за възстановяване и растеж на мускулите, като дава възможност на организма да се лекува и да поддържа сила в мускулните и скелетните системи.Също спомага при освобождаването на тестостерон, растежен хормон и инсулиноподобен растежен фактор-1 (IGF-1), всички от които изграждат мускулна маса и здравословен метаболизъм. 

От колко цинк се нуждаем дневно?

Според USDA, хранителните референтни количества за цинк трябва да се основават на възраст и пол. Това е тяхната препоръка:

Това са стойности, които е необходимо да бъдат покривани всеки ден за безпроблемното функциониране на процесите в тялото, в които цинкът участва.

Когато има наличен дефицит или заболяване, приемът може да бъде многократно по-висок, като най-често е необходимо и препоръчително да се консултирате с лекар за точен и индивидуален прием от този изключително полезен и важен за организма ни минерал.