Д-р Станислава Хитрова-Николова дм СБАЛАГ,,Майчин дом ”-София, Клиника по неонатология,
Медицински университет – София

 

 

 

bgДетството е най-уникалният период от човешкото развитие. Здравето, пълноценното хранене, грижите и физическата активност на детето са отговорни за растежа и развитието му. Профилактиката, закаляването, двигателната активност, спортуването и игрите на открито са изключително важни за пълноценното отглеждане.

Витамините и минералите са от съществено значение за растежа и поддържането на здраво тяло и имат роля във функционирането на почти всички органи и процеси в човек. Първите 1000 дни от човешкото развитие са уникален период за изграждане на по-здравословно бъдеще, с голям потенциал върху развитието на имунитета и чревния микробиом. Това е периодът от концепция до двегодишна възраст, който рефлектира върху цялото детство.

В нашата болница изследвахме над 130 недоносени деца, при които се установи при раждането им витамин D недостиг и дефицит в повече от 80 %. Въведохме по-ранен внос на дози от 1000U/l витамин D, за да нормализираме този пренатален дефицит.

Витамин А също е особено важен за предтерминно родените деца, защото той подпомага оздравяването и растежа на белия дроб и ретината. При деца с бронхопулмонална дисплазия и ретинопатия е необходимо да се приема допълнително.

Суплементацията с мултивитаминни препарати, като част от храненето и грижата за недоносените деца трябва да бъде широко дискутирана от неонатолози, педиатри, и общо практикуващи лекари, както в болничната помощ така и след изписването на детето.

Какъв е Вашият опит с Wellbaby капки при недоносени деца?

Препаратът Wellbaby капки използваме в Клиниката по неонатология на СБАЛАГ „Майчин дом“ при недоносени деца. Нашият опит е от няколко години и мога да споделя, че е изключително добре толериран от нашите пациенти. Така се доставя оптималния дневен внос, по лесен начин за децата, през устата, без нежелани ефекти. Прилагаме го при недоносени над едномесечна възраст, със стабилно ентерално хранене и с тегло ≥1500 гр. Приемът продължава до момента на изписване. Особено ценен е препаратът по-ради наличието на витамин А и Е, които се приемат енте-рално. Други важни съставки са витамини от групата В, цинк, мед, фолиева киселина. Цинкът е основен микроеле-мент, който е свързан с растежа и развитието. Бързият темп на растеж на недоносените бебета води до повишени нуж-ди от цинк. От друга страна при недоносените деца има повишен риск от развитие на дефицит на цинк, тъй като той също се натрупва главно през третия триместър. Има редица проучвания, че добавянето на цинк подобрява наддаването на тегло и има позитивен ефект върху недоносени с бронхопулмонална дисплазия.

Мултивитамините Wellbaby съдържат 14 есенциални витамини и минерала за подкрепа на здравето, растежа и развитието. Те са специално формулирани да подпомагат хранителния внос при бебета и малки деца. Уелбейби доставя дневните нужди от витамини при здравите кърмачета и малки деца, както и нуждите на деца, родени с ниско тегло, при нарушение в хранене и апетита, интеркурентни или хронични заболявания.

Препоръчваме и при изписване на малките ни пациенти ние даваме предписание приемът на Уелбейби капки да се продължи по лекарско наблюдение до края на първата годинка.