1. Маг-фарм. Джованова, защо препоръчвате витамините Pregnacare?


Pregnacare е най- популярната и ползваща се с доверие във Великобритания добавка, служеща като допълнение към хранителния режим на жените плануващи да имат бебе или вече бременни, през целия период на бременността и след нея по време на кърмене и за общо възстановяване. Научно разработена формула съдържаща 19 незаменими витамина и минерала,

Pregnacare съдържа витамин В 12, фолиева киселина с точно препоръчваното количество за развитието на плода.

Pregnacare е внимателно разработена от експерти, така че всички съставки да са с нива напълно безопасни както за бременната, така и за плода.

Важно: Много пренатални витамини не включват в своята формула необходимите витамин D и минерали като Желязо и Цинк, които са налични в Pregnacare.

 

 

 

 1. Какви трябва да са стойностите на дневен прием на Фолиева киселина ?

Препоръчително съдържание на фолиева киселина от 400 mcg

Министерството на здравеопазването на Великобритания препоръчва на жените, които планират да имат бебе, да приемат хранителна добавка, съдържаща 400mcg фолиева киселина от момента, от който започват да правят опити за забременяване до дванайстата седмица от бременността. Точно това е количеството на фолиева киселина, която се съдържа в Pregnacare, като се има предвид, че фолиевата киселина е важна също и след първите дванадесет седмици. Освен че подпомага нормалното развитие на невралната тръба и нервната система, фолиевата киселина е необходима и за растежа плода и е жизненонеобходима за деленето на клетките от една единствена клетка до напълно добре развито бебе.

 1. Защо е важен приема на витамин В12?

По време на бременност дефицитът и на В12 може да предизвика дефекти на невралната тръба (ДНТ) – двата най-често срещани дефекта са спина бифида и аненцефалия. По-високият хранителен прием на витамин В12 при бременни по време на последните 6 месеца на бременността е свързан с намален риск от развитие на остра лимфобластна левкемия при децата.

Направихме сравнение на състава и количеството на някои от важните съставки на най-продаваните пренатални витамини. Ето и резултата:

Ясно се вижда, че количеството витамин D3 е максимално само в три от марките, като една от тях е PREGNACARE!

 1. Кое отличава Pregnacare от останалите витамини на пазара?

Комплексният подход е това, което отличава серията продукти Pregnacare.

Гамата включва Pregnacare Зачеване, специално създадени за жени, които се опитват да заченат, Pregnacare Оригинал, Сироп, Плюс и Макс за периода на бременността и Pregnacare за Кърмещи и Нова мама за постнаталното здраве.

 

В продуктите от гамата PREGNACARE се съдържа:

 • препоръчваната доза Фолиева киселина – 400 mcg,
 • необходимото количество  Витамин В12, без който фолиевата киселина не се усвоява пълноценно от организма,
 • Цинк – спомагащ за фертилността и репродуктивната дейност и участва в синтеза на ДНК,
 • Количеството Витамин D3 съответства на препоръчаните нива,
 • Витамин В6 и В12 – за образуването на червени кръвни телца и
 • Витамин В2 – спомага за тяхното поддържане,
 • Бетакаротен – прекурсор на Витамин А.

 

 1. Какво влияние оказва витамин D върху имунната функция на плацентата при бременни жени?

Витамин D може да засили имунните реакции за борба с инфекциите, действа също и противовъзпалително и може да бъде важен фактор за предотвратяване на отхвърлянето на плода от майката.

Вече има направени научни проучвания, които подчертават изключително важни нови съображения за важността на витамин D при бременност.

 1. Защо са важни ОМЕГА -3 мастните киселини?

Проучване, публикувано м. август 2018 година сочи, че приемът на Омега-3 мастни киселини от бременни жени понижава риска от преждевременно раждане*.

Жените с ниски нива на DHA и ЕРА имат десетократно по-висок риск от раждане преди 34 г.с. от тези с нормални нива. Омега-3 намалява риска от прееклампсия и следродилна депресия. Омега-3 e важен за развитие на когнитивните способности, зрението на бебето и имунитета, както в утробата, така и в периода на кърмене.1 В първите месеци след раждането приемът на Омега-3 от страна на бебето е възможен само чрез кърмата от майката.

* 1 Hoffman DR, Theuer RC, Castañeda YS, Wheaton DH, Bosworth RG, O’Connor AR, Morale SE, Wiedemann LE, Birch EE

 1. Кога препоръчвате различните видове продукти?

PREGNACARE  ОРИГИНАЛ е първата формула съдържаща 19 незаменими витамини и минерали. Съдържа витамин В9 / Фолиева киселина/ в препоръчваното количество за развитието на плода – 400 mcg. Съдържа необходимите дози от витамини В2 и В6.

Не съдържа Витамин А, а неговият прекурсор Бетакаротен.

PREGNACARE  СИРОП е разработен като алтернативен вариант за тези, които може да изпитват затруднения при приемането на таблетки или предпочитат течни добавки.  Формулата на продукта е създадена, така че всички нива на неговите съставки да са безопасни за периода на бременността, със средни, а не прекалено високи стойности. Сиропът има прекрасен портокалов вкус и е щадящ за стомаха.

PREGNACARE Плюс Омега 3

Надградена формула на Pregnacare с добавени препоръчителните и необходими за майката и растящия плод Омега-3 мастни киселини.

Pregnacare Плюс съдържа 600 mg фармацевтично тествано рибено масло от Норвегия доставящо 300 mg DHA и 60 mg EPA.

PREGNACARE  Макс

Pregnacare Макс е „формула от следващо поколение“ с L- метилфолат, специално за жените, които не могат да усвояват фолиева киселина. L- метилфолат гарантира много по – висока бионаличност на фолиева киселина в организма.

Pregnacare Макс  съдържа Инозитол, който е много важен за инсулиновите рецептори във всяка клетка на човешкото тяло. Приемът на инозитол помага на рецепторите да работят по-ефективно, за да може да не се достига до такова нездравословно състояние и инсулинът в тялото да бъде в необходимите здравословни количества. Приемът на инозитол спомага и за преустановяване на инсулиновия ефект върху клетката.

 

PREGNACARE за КЪРМЕЩИ

Формулата осигурява идеалния продукт- продължение за майки след раждането, като част от пълната гама Pregnacare, от зачеването до периода на кърмене.

Pregnacare за кърмещи е внимателно балансирана всеобхватна формула от микроелементи с цел запазване на производството на здравословна кърма при жените, включваща необходимите витамини, минерали и DHA за общо добро здраве и  виталност, вкл. и Желязо за нормалното освобождаване на енергия.

Pregnacare за кърмещи може да бъде приемана като основна постнатална добавка от 6 до 9 месеца след раждане, за подсигуряване на изчерпаните хранителни вещества, както и в помощ на възстановяване на тялото след бременност.

За майки, които избягват приемането на млечни продукти, формулата съдържа Калций за поддържане на здрави кости.

Необходимостта от прием на определени добавки се засилва през периода на лактация. Pregnacare за кърмещи съдържа препоръчваните от международни експерти 10 mcg витамин D3, пълната ПДД от 700 mg Калций и 300 mg DHA.

 

PREGNACARE НОВА МАМА

За да подпомогне възстановяването на родилата жена Прегнакеър НОВА МАМА съдържа:

–  Витамин В12 и желязо, които способстват за намаляване на умората и отпадналостта, за повече виталност и енергия.

– Морски колаген, цитрусови биофлаваноиди и екстракт от семена на грозде, плюс жизнено важни витамини и минерали, които подпомагат здравата коса и кожа след бременността.

– Биотин, Ниацин, витамин С, цинк, йод и мед, които поддържат нормална и здрава кожа.