Компанията Vitabiotics създава формулата    Pregnacare®    Зачеване, която да отговори на повишените нужди от определени хранителни вещества, необходими на жената при опитите за зачеване.

conceptionВеднъж взели решение да заченете, Вие трябва да подготвите тялото си, подсигурявайки  здравословна хранителна диета и да водите природосъобразен начин на живот, за да увеличите своите шансове за зачеване. Специалната формула на Pregnacare®  Зачеване е създадена на базата на международни проучвания, доказващи, че определени микроелементи могат да играят важна роля за изграждането на хранителните запаси при подготовката за бременността. Pregnacare® Зачеване е внимателно балансирана комбинация от микронутриенти за поддържане на репродуктивното здраве при жената, включваща Инозитол, Ко-ензим Q10, N- ацетилцистеин, Селен, Витамин В 12 и Фолиева киселина.

Фолиева киселина – Pregnacare® Зачеване доставя 400 mcg фолиева киселина, точното количество препоръчвано за всички жени, които се опитват да заченат. Приемът на фолиева киселина под формата на хранителна добавка подобрява общото фолатно състояние на бъдещата майка. Ниското съдържание на фолиева киселина в организма е рисков фактор за развитието на дефекти на невралната тръба в растящия фетус. Фолиевата киселина може да се приема през цялата бременност, защото подпомага растежа на майчината тъкан в този период и участва в процесите на клетъчното делене.

Женското репродуктивно здраве

Някои хранителни вещества могат да подпомогнат репродуктивното здраве при жените. Pregnacare® Зачеване включва цинк, който допринася за нормална фертилност и репродуктивна функция и витамин В6 за регулирането на хормоналната активност. Формулата включва също витамин В12, желязо, магнезий и 15µg витамин D, които имат роля в процеса на делене на клетките.

Пълноценна хранителна подкрепа

Pregnacare Зачеване осигурява комплексна подкрепа с допълнителни хранителни вещества, включително биотин и мед, които допринасят за нормалното отделяне на енергия и желязо, което допринася за нормалната функция на имунната система и образуване на червените кръвни клетки и хемоглобина. Витамините B6 и B12 също са важни за подпомагане поддържането на нормалното функциониране на нервната система. Формулата включва и други ключови хранителни вещества като Ко-ензим Q10, Инозитол, N-ацетилцистеин и бетакаротен.

Инозитол – Подпомага овулацията и  оказва влияние върху плодовитостта.  Включен е в обмяната на информация между клетките, което рефлектира върху фертилността и растежа им.

N-ацетилцистеин – Прекурсор на глутатион, важен антиоксидант в организма. N-ацетилцистенът е важен също за секрецията на шийката на матката.

Витамин В 12 – като част от В комплекс е доказано, че витамин В 12 оказва положителен ефект върху репродуктивността и овулацията като цяло.

Месечен цикъл и зачеване

Знаете ли, че някои жени могат да изпитат нередовен цикъл при спиране на противозачатъчните хапчета, като това може да продължи до шест месеца? Менструалният цикъл също може да бъде нарушен от загуба или наддаване на тегло, прекомерно количество фитнес упражнения, физическо или емоционално разстройство.

Някои жени забелязват промяна в месечния цикъл едновременно с използването на този продукт. Ако имате закъснение или промяна в месечния си цикъл, това може да не означава непременно, че сте бременна и се препоръчва да направите тест за бременност и да говорите с Вашия лекар или медицински специалист.
Pregnacare Зачеване е научно обоснована формула хранителни вещества без лекарства или хормони. Не съдържа съставки, за които е известно, че причиняват нарушения в месечния цикъл.

Винаги четете листовката на продукта. Не превишавайте препоръчителната дневна доза. Както и при други добавки, ако страдате от някакви алергии, имате заболявания като диабет, епилепсия или хипертония първо се консултирайте с Вашия  лекар. Хранителните добавки нямат за цел да заместват лекарски съвет, диагноза или лечение. Те не могат да заместват балансираната хранителна диета и здравословен начин на живот.

Мултивитаминни таблетки с фолиева киселина

Микронутриенти Средно в 1 таблетка % ПДП
Ко-ензим Q10 20 mg
Инозитол 50 mg
N Ацетилцистеин 50 mg
Витамин D (като D3 800 IU) 20 mcg 400
Витамин E (естествен източник) 4 mg  α-TE 33
Витамин С 90 mg 113
Витамин В1 (Тиамин) 8 mg 727
Витамин В2 (Рибофлавин) 5 mg 357
Витамин В3 (Ниацин) 20 mg NE 125
Витамин В6 (Пиридоксин) 10 mg 714
Фолиева киселина 400 mcg 200
Витамин В12 20 mcg 800
Бетакаротен (естествен източник) 3 mg
Пантотенова киселина 6 mcg 100
Желязо 14 mg 100
Селен 50 mcg 91
Магнезий 60 mg 16
Цинк 15 mg 150
Йод 150 mcg 100
Биотин 150 mcg 300
Мед 1 mg 100

mg – милиграм, mcg/ µg – микрограм, ПДП – Препоръчителен дневен прием (EC)
IU – международни единици
Продуктът е в блистерна опаковка като всяка таблетка е отделна, за да се предпази свежа от прикосновение с въздуха.

vegi
• Без изкуствени оцветители
• Без алкохол-съдържащи консерванти
• Без желатин
• Без глутен или мая
• Не са тествани върху животни
• Подходящ за вегетарианци

Препоръчителен прием

Една таблета дневно по време на или веднага след основното хранене. Изпийте с пълна чаша вода или друга студена напитка. Не дъвчете таблетките. Не превишавайте препоръчителния дневен прием. Pregnacare® трябва да се приема само на пълен стомах. Pregnacare® не съдържа упойващи вещества или хормони и се произвежда в съответствие с високите фармацевтични стандарти за контрол на качеството, допълнително към тези, които обикновено се изискват за хранителните добавки. Продуктът е предназначен за жени в детеродна възраст.

Както и при употребата на други хранителни добавки потърсете професионален съвет преди използване, ако страдате от някаква форма на хранителна алергия или сте под специално лекарско наблюдение.

Хранителна добавка

Хранителните добавки не са заместител на разнообразното и балансирано хранене и здравословния начин на живот. Консултирайте се с лекар преди прием на хранителни добавки, в случай че сте под медицинско наблюдение, имате епилепсия, проблеми с щитовидната жлеза, хемохроматоза, страдате от хранителни алергии или имате непоносимост към някоя от съставките. Произведено на място, което може да обработва и ядки.
Този продукт съдържа желязо, което приемано в превишени дози, може да е вредно за много малки деца.

Да се съхранява в сухо помещение под 25°C, на недостъпно за деца място.

Защо е създаден Pregnacare® Зачеване?

Pregnacare® Зачеване e създаден специално да отговори на нуждите от определени елементи за организма на жената, която прави опит да зачене. Формулата е създадена в съответствие с международните проучвания в тази област, разкриващи особеното значение на добавките, играещи роля при създаването на хранителни депа готови да отговорят на завишените изисквания по време на бременността. Pregnacare® Зачеване съдържа само елементи подпомагащи зачеването и овулацията на безопасни балансирани нива. В състава на продукта има ключови хранителни вещества като L-аргинин, инозитол, N-ацетилцистеин и селен, витамини В12 и D, плюс 400mcg фолиева киселина.

Кога се препоръчва приема на Pregnacare® Зачеване?

Приемът на Pregnacare® Зачеване се препоръчва от момента, в който решите да започнете с опитите да имате бебе. Продуктът може да се приема от три до шест месеца преди това, за да се натрупат полезните нутриенти. След установяване на бременност може да продължите с приема на останалите таблети в опаковата, ако има такива, преди да преминете към използване на Pregnacare® Оригинал или Pregnacare® Плюс, които отговарят по- точно на нуждите Ви в периода на бременността.

Какво трябва да знам преди да започна приема на Pregnacare® Зачеване?

Pregnacare® Зачеване е създаден като хранителна добавка за жени, които правят опити да заченат, от екип експерти, включващ високо квалифицирани фармацевти, консултанти и диетолози и е базиран на научни изследвания. Продуктът напълно заменя други  ежедневни нужди от мултивитамини.

Някои жени споделят за нарушения в месечния си цикъл по време на приема на Pregnacare® Зачеване. Това обезпокоително ли е? 

Pregnacare® Зачеване съдържа само умерени нива на витамини и минерали без никакви лекарства или хормони. Нашите изчерпателни търсения в световната литература показват, че хранителните вещества в състава не причиняват нарушения или промени в месечния цикъл.
Стотици хиляди жени в света изпитват прекъсвания или закъснения в цикъла си всяка година; от тях огромното мнозинство никога няма да използва Pregnacare® Зачеване, но разбира се, малцинство (макар и все още значителен брой) ще го използват. Поради голямата извадка от потребители, за някои жени времето на възникване на този проблем може да съвпада с началото на използването на Pregnacare® Зачеване.
Моля, обърнете внимание, че това не трябва да се разглежда като заместител на професионалните медицински съвети, предоставени от Вашия лекар или други здравни специалисти, и Ви препоръчваме да се консултирате с Вашия лекар за конкретни указания.

Провеждани ли са клинични изпитвания с Pregnacare® Зачеване?

Наскоро беше извършено научно изследване от проф. Марк Бринкат FRCOG, FRCPI, старши акушер-гинеколог, експерт в тази област, за да прецени дали редовната употреба на Pregnacare® Зачеване може да се свърже с нарушения в менструалния цикъл. Витабиотикс Великобритания нямаше никакво участие в процеса на преглед на литературата, при оценката или писането на експертния доклад. В заключението на този доклад се посочва:

„Няма доказателства, че различните компоненти в Pregnacare® Зачеване биха могли да причинят нередовност в цикъла при жени с нормален цикъл. Различните му съставки са доказани като безопасни и ползотворни.
Следователно, всяко нарушение в цикъла, докато някой приема Pregnacare® Зачеване, вероятно е случайна и несвързана с добавката и подсказва някакво друго съществуващо състояние. Това налага да се свържете с лекар и да си направите изследвания“.
След стотици имейли с положителни оценки от жени и доклади през годините, Pregnacare® Зачеване също беше подложено на рандомизирано контролирано клинично изпитване, публикувано през 2011 г. в Reproductive BioMedicine¹. То показа, че жените със затруднения при зачеването са имали значително по-висок процент на бременност при приемане на Pregnacare® Зачеване в сравнение с тези, които приемат само фолиева киселина Това изпитване също показа, че жените, приемащи Pregnacare® Зачеване, са забременели след значително по-малко опити в сравнение с жените, приемащи само фолиева киселина. Не са открити отрицателни ефекти върху месечния цикъл. Всъщност друго проучване показва, че месечният цикъл е бил по-редовен по време на приема на добавки с мултивитамини².

¹Prospective randomized trial of multiple micronutrients in subfertile women undergoing ovulation induction: a pilot study. Reprod Biomed Online Agrawal R, Burt E, Gallagher AM, Butler L, Venkatakrishnan R, Peitsidis P. 2011.
² The effect of preconceptional multivitamin supplementation on the menstrual cycle. Randomized Controlled Trial. Dudas I. Rockenbauer M. Czeizel AE. Archives of Gynecology & Obstetrics. 256(3):115-23, 1995.  

Какво да направите, ако забележите промяна или закъснение на месечния цикъл?

Менструалният цикъл може да се промени с течение на времето и да бъде повлиян от други фактори, включително загуба или наддаване на тегло, прекомерно количество упражнения и физическо или емоционално разстройство. Изследванията показват, че спирането противозачатъчните хапчета също може да причини нарушения в продължение на няколко месеца. Забавянето на цикъла може да бъде свързано и с други проблеми.

Може ли Pregnacare® Зачеване да се приема едновременно с други лекарства?

Pregnacare® Зачеване може да се приема едновременно и с други медикаменти. В случай, че страдате от някакво по- специфично заболяване е необходимо да се консултирате с Вашия лекуваш лекар.

Колко таблети съдържа една опаковка Pregnacare® Зачеване?

Pregnacare® Зачеване съдържа 30 таблети в една опаковка и препоръчителният дневен прием е 1 таблета.

Имате затруднения да преглътнете таблетката?

Затрудненията при поглъщането на таблетки се среща доста често. Витабиотикс изследва проблема задълбочено и препоръчва след като сте сдъвкали малко храна, напр. банан, точно преди да го глътнете, сложете таблетката в устата си и тогава преглътнете всичко заедно, след което пийнете малко течност. Гърлото се отваря по-широко, за да поеме храната и така таблетката трябва да премине по-лесно през него. Таблетките също може да се приемат и с по-гъсти течности, напр. кисело мляко, различни йогурти и кефири или смутита.

Кога и как трябва да се приема Pregnacare® Зачеване? 

Препоръчителната дневна  доза е една таблета дневно. Тя трябва да се приема по време или веднага след основното хранене с пълна чаша вода или друга студена напитка. Не дъвчете таблетките. Приемането на таблетата заедно с голямо количество храна ускорява  усвояването  и намалява вероятността от гадене, което може да се появи при приемането на мултивитамини на гладно. Приемайте таблетките винаги с достатъчно количество вода или течност за по- бързото й достигане в стомаха. Pregnacare® Зачеване е подходяща за вегетарианци.

Има ли някакви странични ефекти по време на приема на Pregnacare® Зачеване?

Не са познати някакви нежелани странични ефекти, ако се спазват указанията за прием на продукта. Не надвишавайте препоръчителния дневен прием. В случай на предозиране потърсете веднага съвета на лекуващия Ви лекар.

Има ли нещо, което може да приема и моя партньор?

Да. Двойната опаковка Pregnacare® Зачеване за него и нея съдържа необходимите елементи в помощ на репродуктивната система при мъжа. Основна роля в тази насока играят Цинк и антиоксиданти.

Какви са активните съставки на Pregnacare® Зачеване?

Моля, вижте информацията за формулата на продукта.

Някои от препоръчителните дневни дози са над 100%. Това проблем ли е?

ПДД са изчислени, за предпазване организма от предозиране на някои витамини и минерали. Нивата на нутриентите в Pregnacare® са специфични, защото нуждите на организма през този период са завишени. Въпреки това всички нива са напълно безопасни и балансирани.

Какво ще се случи, ако забравя да взема дневната си таблета?

Регулярният прием на продукта е препоръчителен, но неприемането на две таблети и една капсула няма да навреди. Просто ги вземете на следващия ден по време на основното хранене. Не трябва да приемате повече от препоръчителната доза в следващите дни, за да компенсирате всеки ден, който сте пропуснали. Макар че е важно да приемате добавката всеки ден, ако пропуснете един ден, това не е проблем, защото полезното въздействие на витамините и минералите се изгражда с течение на времето.

Важно е да подготвите организма си и настроите Вашия начин на живот за повишаване на шансовете за зачеване. Ето няколко съвета, които настина могат да помогнат на вашата фертилност.

Вода – когато се опитвате да заченете е препоръчително приемането на много вода (около 8-10 чаши). Това помага на бъбреците да се справят по- лесно с пречистването на организма и повишат качеството на цервикалната слуз.

Избягвайте алкохола – препоръчваме Ви да не употребявате алкохол или да намалите максимално неговия прием, защото той намалява фертилността. Министерството на здравеопазването съветва да преустановите използването на алкохол преди зачеването и по време на бременността.

Кофеин – установено е, че кофеинът пречи на растежа на бебето чрез свиване на кръвоносните съдове и намаляване на прихода на кръв към фетуса. Съветваме ви да намалите ежедневния прием на кафеин до под 300mg дневно, което се равнява на 4 чаши разтворимо кафе, 3 чаши еспресо или 6 чаши чай.

Тютюнопушене – Тютюнопушенето намалява с 40% шансовете за зачеване. Пушенето намалява количеството сперма и повишава анормалността в спермата.

Спортуване– Жените, които спортуват редовно по- рядко се сблъскват с неприятните странични ефекти на бременността ( болки в гърба, отекли колена и други), не наддават свръхкилограми и се чувстват по- добре с променящото се тяло. Тези жени по- лесно се справят и със самото раждане. Въпреки това не прекалявайте със спорта, когато се опитвате да заченете, защото това може да доведе до нередовен цикъл.

Стрес– толкова много хора се притесняват прекомерно относно зачеването и веднъж освободили се от този стрес тяхното тяло много по- лесно може да създаде нов живот. Затова не се притеснявайте и се наслаждавайте на радостта от опитите за зачеване.

Добавки – приемането на добавки, създадени за периода на зачеването ще Ви набавят необходимите 400mcg фолиева киселина и други елементи като l- аргинин и витамин В12, оказващи положителен ефект върху фертилността.

Секс – Правете секс често, поне три пъти седмично. Колкото по- често опитвате, толкова по- високи са шансовете да забременеете.

Почивка след секс – останете легнала след секс, поне 5 минути, за да повишете шанса сперматозидите да се срещнат с  яйцеклетката.

Полово предавани инфекции– напревете си изследване за ППИ.

Медикаменти – ако приемате някакви лекарствени средства или ОТС медикаменти се посъветвайте с лекуващия Ви лекар или специалист до колко те могат да се приемат когато правите опити да заченете. Приемането на контрацептиви, антибиотици или аналгетици не би трябвало да рефлектират по някакъв начин на показанията на тестовете за бременност.

Календар – следете дните на Вашия цикъл, за да знаето каго са по- високи шансовете да забременеете.

Игра на числа – знайте че правенето на бебе е игра на числа. Дори и да направите всичко необходимо вие отново имате 25- 30% шанс да заченете между всеки цикъл.

Диети – Не следвайти стриктни диети! Те рефлектират на Вашата овулация и фертилност.

ПРОВЕДЕНО КЛИНИЧНО РАНДОМИЗИРАНО ПРОУЧВАНЕ ПРОСЛЕДЯВАЩО ЕФЕКТА НА МУЛТИМИКРОНУТРИЕНТИТЕ /ММН/  ПРИ СУБФЕРТИЛНИ ЖЕНИ ПОДЛОЖЕНИ НА ЛЕЧЕНИЕ ЧРЕЗ ИНДУЦИРАНЕ НА ОВУЛАЦИЯТА

1.Цел на проучването:

1.1 Сравняване степента на клинична бременност и кумулативната честота на зачеване между две групи жени. Първата група включва жени приемащи ММН, като допълнение към стандартната терапия индуцираща овулацията, втората група включва жени, които не приемат хранителни добавки или приемат само фолиева киселина.

1.2 Сравнителен анализ и оценка на циркулиращите концентрации на вит. В12, вит.D, фолати, хемоглобин, хематокрит и феритин, между двете групи жени включени в това проучване.

2. Място на провеждане: Фертилен център Royal Free/University College London Hospitals, UK.

3. Нормативна база: Проучването е проведено при спазване на установените законови изисквания. Получено е информирано съгласие от всеки участник включен в проучването и одобрение от Националната изследователска служба по етика, (реф. ном 08/H0720/154). Проучването е стартирало съгласно изискванията на NHS Research Governance.

4. Информация за използвания в проучването ММН: Използваният в проучването мултимикронутриент е Pregnacare Conception (Vitabiotics, London, UK), който съдържа балансирана комбинация от микроелементи и е разработен специално за периода преди зачеване.

5. Участници в проучването: Петдесет и осем жени/58/ на средна възраст 32.3 г. (range 19–40) с ановулаторно безплодие (среден лутеален прогестерон <30 nmol/l) или поне 12 месеца неуточнено безплодие са взели участие (30 в ММН групата и 28 в групата с фолиева киселина). Петдесет и шест/56/ са завършили проучването, от които 29 са били в MMН групата и 27 – в тази с фолиевата киселина. Всички жени са били планирани за индукция на овулацията като са използвани стандартни схеми на лечение с кломифен цитрат или човешки менопаузален гонадотропин.

Участниците са разпределени на случаен принцип в две групи като едната приема ММН добавка (Pregnacare Conception) веднъж дневно, в препоръчителна дневна доза (n = 30), а другата приема съответно фолиева киселина (n = 28), като допълнение към стандартната терапия за индукция на овулацията. Приблизително 4 седмици след началото на приема на ММН или съответно фолиева киселина и двете групи жени са приемали или кломифен цитрат 50–150 mg на 2–6 дни от цикъла или ЧМГ 75 IU на 4 ден от цикъла ден, по преценка на проследяващите специалисти. Всички жени са били наблюдавани с тазов ултразвук за потвърждаване на оптималния отговор от лечението. На всички жени включени в проучването са били направени предварителни изследвания на нивата на определени хормони (FSH, LH, естрадиол, пролактин, тестостерон, изграждане на полови хормони, глобулин, андростендион, дехидроепландростерон и средно лутеален прогестерон, тестови функции на щитовидната жлеза и др.).

6. Резултати от проведеното проучване:

Кумулативният процент на зачеване след три цикъла овулаторна индукция при жени, които са завършили проучването (n=56) е бил 69.0% (20/29) в MMH групата, срещу 40.7% (11/27) в групата с фолиева киселина (P < 0.013). Анализирайки данните от проведеното лечение (n=58), процентът бременност при жените приемащи MMH добавки е бил 66.6% (20/30)   срещу 39.3% (11/28) (P = 0.013) при жените приемащи фолиева киселина. Растящият процент на бременност при жените приемащи MMH добавки e бил 60.0% (18/30) срещу 25% (7/28) (P < 0.02) при групата с фолиева киселина. Не е имало разлики в процента на спонтанен аборт или извънматочна бременност между двете групи жени. Жените, които са били на MMН са предприели по-малко опити да забременеят (15 жени са заченали от първи опит; 4 от втори опит и 1 от трети опит) сравнено с тези от групата с фолиева киселина (2 са заченали от първи опит, 2 от втори и 7 от трети опит); (P < 0.001). Диетичните дневници са потвърдили, че и двете групи жени са били на адекватна балансирана диета. По време на проучването параклиничните изследвания  на Хемоглобин (13.2 срещу 12.5g/dl), хематокрит (0.37 срещу 0.35%), феритин (34 срещу 56μg/l), витамин B (536 срещу 444ng/l) и витамин  D (49.8 срещу 35.2μg/l) са показали тенденция към по-високи стойности при жените от MMH групата, сравнено с тези от групата с фолиева киселина, макар че стойностите не са достигнали статистическа значимост.

7. Заключение:

Това проучване предоставя факти, доказващи още веднъж ,че храненето съществено влияе на биологичните процеси и на репродукцията. Проучването доказва, че допълнителния прием на ММН влияе положително, на плодовитостта, ембриогенезата, плацентацията и служи като превенция на някои от рисковете на бременността. Това проучване доказва, че приемът на Pregnacare Conception, като допълнение към стандартната терапия за индукция на овулацията, съществено подобрява степента на забременяване. Използването на Pregnacare Conception, като помощно средство при лечение на фертилитет може да има положителни резултати при опити за забременяване. Ползите от приема на ММН може да са били медиирани не само от наличието на множество витамини и минерали, но и благодарение на антиоксидантите. Инсулиновата чувствителност е повлияна чрез приема на инозитол, а Л-аргинин подобрява притока на кръв.

В заключение, жените трябва да бъдат по-внимателни към своето хранене и начин на живот, не само по време на бременността, но и по време на забременяването. Жените, които имат дефицит на микронутриенти е необходимо да приемат допълнително хранителни добавки, за да оптимизират своето репродуктивно здраве.

Pregnacare® Зачеване за него и нея