pregnacare-orignal

Защо да изберем Pregnacare®?

preg_blue-topPregnacare® е най- популярната и ползваща се с доверие във Великобритания, а вече и в България, добавка, служеща като допълнение към хранителния режим на жените плануващи да имат бебе или вече бременни, през целия период на бременността. Научно разработена формула съдържаща 19 незаменими витамини и минерали, Pregnacare® съдържа витамин В 12, фолиева киселина с точно препоръчваното количество за развитието на плода. Други витамини и минерали необходими за протичането на здрава бременност също са намерили своето място в тази формула. Pregnacare® е внимателно разработена от експерти, така че всички съставки да са с балансирани нива напълно безопасни за бременната и плода.

Важно: много пренатални витамини не включват в своята формула необходимите витамин D и минерали като Желязо и Цинк, които са налични в Pregnacare®.

Препоръчително съдържание на фолиева киселина от 400 mcg и витамин D

Министерството на здравеопазването препоръчва на жените, които планират да имат бебе, да приемат хранителна добавка, съдържаща 400mcg фолиева киселина от момента, от който започват да правят опити за забременяване до дванайстата седмица от бременността. Точно такова е количеството  фолиева киселина, което се съдържа в Pregnacare®.  Фолиевата киселина е важна също и след първите дванадесет седмици. Освен че подпомага нормалното развитие на невралната тръба и нервната система, фолиевата киселина е необходима и за растежа на плода и е жизненонеобходима за деленето на клетките от една единствена клетка до напълно добре развито бебе.

Повече от само фолиева киселина – с Витамин В12 и други основни минерали

Голям брой изследвания показват колко е важно да се осигури правилния прием на различни витамини и минерали по време на цялата бременност и като част от грижите след това.  Pregnacare® предоставя гама от хранителни добавки с внимателно балансирани нива за общо поддържане на организма, включително витамин В2, В6 и В12 за нормалното формиране на червените кръвни телца. Някои мултивитамини за бременни жени не съдържат всички важни основни минерали като незаменимите цинк и желязо, но с Pregnacare® Вие можете да бъдете сигурни, че всички необходими  минерали за Вашия хранителен режим са осигурени и то в умерени нива.

Витамин D при бременност
Министерството на здравеопазването препоръчва на всички бременни жени и кърмачки да приемат добавка, съдържаща 10mcg витамин D, количеството което се съдържа в Pregnacare®.

В Pregnacare® е избегната високата доза желязо, която не е препоръчителна.

За разлика от много пренатални хранителни добавки с желязо, формулата на Pregnacare® е специално разработена с идеално, умерено съдържание на желязо. Високите нива на желязо не са препоръчителни, освен ако няма специални изисквания, поставени от Вашия доктор.

Преди зачеването

Pregnacare® се препоръчва и преди зачеване за изграждане на запаси от хранителни вещества, като например желязо, при жени, които правят опити да забременеят. Поддържането на правилен хранителен режим е важен за подготовката на тялото на жената за допълнителните изисквания, на които е подложено по време на бременност. Някои хранителни вещества като фолиева киселина, витамин B12 и цинк също са от голямо значение от първия момент на зачеването за развитието на невралната тръба и клетъчното делене.

Витамин E при бременност
Витамин E е основна добавка, жизненоважна за здрава кожа, нерви, сърце и кръвообръщение, мускули и червените кръвни клетки. Pregnacare® съдържа препоръчвания прием от 4mg. Присъства в натурална форма, която се абсорбира по-добре от майката и се транспортира до плода, отколкото синтетичния витамин Е.

През целия период на бременността

Правилният хранителен режим е жизненоважен по време на цялата бременност, не само през първите 12 седмици. Желязо, витамини от групата B и фолиева киселина са особено важни за кръвообразуването в по-късния период на бременността, когато майката трябва да произвежда допълнителни червени кръвни клетки за осигуряването на нова кръв за бебето. Приемът на Pregnacare® може да започне във всеки етап на бременността.

Предоставената тук информация не е заместител на професионален медицински съвет, диагноза или лечение. Винаги търсете съвет от Вашия лекар или друг квалифициран професионалист относно здравословното си състояние. Както и при употребата на други хранителни добавки потърсете професионален съвет преди използване, ако страдате от някаква форма на хранителна алергия или сте под специално лекарско наблюдение. Хранителните добавки не могат да заменят разнообразната и балансирана хранителна диета и здравословен начин на живот и не са предназначени да лекуват заболявания.

Pregnacare Оригинални таблети 

Микронутриенти Средно в 1 таблетка % ПДП
Витамин D (като D3 400 IU) 10 mcg 200
Витамин E (Естествен източник) 4 mg α-TE 33
Витамин С 70 mg 88
Витамин В1 (Тиамин) 3 mg 273
Витамин В2 (Рибофлавин) 2 mg 143
Витамин В3 (Ниацин) 20 mg NE 125
Витамин В6 (Пиридоксин) 10 mg 714
Фолиева киселина 400 mcg 200
Витамин В12 6 mcg 240
Бетакаротен (естествен източник) 2 mg
Витамин K 70 mcg 93
Желязо 17 mg 121
Селен 30 mcg 55
Магнезий 150 mg 40
Цинк 15 mg 150
Йод 150 mcg 100
Пантотенова киселина 6 mg 100
Биотин 150 mcg 300
Мед 1 mg 100

mg – милиграм, mcg/ µg – микрограм, ПДП – Препоръчителен дневен прием (EC)
IU – международни единици

Продуктът е в блистерна опаковка като всяка таблетка е индивидуална, за да се предпази свежа от прикосновение с въздуха.

Продуктът е предназначен за жени в детеродна възраст.

vegi
• Без изкуствени оцветители
• Без консерванти
• Без лактоза
• Без глутен, мая и желатин
• Не са тествани върху животни
• Подходящ за вегетарианци

Pregnacare® не съдържа упойващи вещества или хормони и се произвежда в съответствие с високите фармацевтични стандарти за контрол на качеството, допълнително към тези, които обикновено се изискват за хранителните добавки.

Прием

Една таблета дневно по време на или веднага след основното хранене. Изпийте с пълна чаша вода или друга студена напитка. Pregnacare® трябва да се приема само на пълен стомах. Да не се дъвчат. Да не се превишава препоръчаната дневна доза. Приемът на продукта е подходящ на всеки етап на бременността

Прегнакеър Оригинал е комплексна хранителна добавка и замества приема на друг продукт от гамата Прегнакеър или друг мултивитамин.

Както и при употребата на други хранителни добавки потърсете професионален съвет преди използване, ако страдате от някаква форма на хранителна алергия или сте под специално лекарско наблюдение. Хранителните добавки не могат да заменят разнообразната и балансирана хранителна диета. Продуктът съдържа витамин К и ако приемате орални антикоагуланти не приемайте Прегнакеър Оригинал освен в случаите, когато имате разрешението от вашия наблюдаващ лекар.

Хранителна добавка

Хранителните добавки не са заместител на разнообразното и балансирано хранене и здравословния начин на живот. Консултирайте се с лекар преди прием на хранителни добавки, в случай че сте под медицинско наблюдение, имате епилепсия, проблеми с щитовидната железа, хемохроматоза, страдате от хранителни алергии или имате непоносимост към някоя от съставките. Произведено на място, което може да обработва и ядки.

Този продукт съдържа желязо, което приемано в превишени дози, може да е вредно за много малки деца.

Да се съхранява в сухо помещение под 25°C, на недостъпно за деца място.

Защо е създаден Pregnacare®?

През периода на бременността Вашето бебе изцяло зависи от това с какво се храните Вие, тъй като това е основния му източник на храна. Ето защо дори и с добър хранителен режим наличието на допълнително количество от определени нутриенти може да бъде необходимо през този период. Pregnacare® е създаден с цел майките да подсигурят наличието на тези необходими добавки, без да се замислят какви други витамини да поемат през този период. Pregnacare® съдържа 19 внимателно подбрани нутриенти, включително витамин В12 и фолиева киселина. Научните изследвания доказват, че те са изключително важни за развитието на нероденото ви бебе.

Кога се препоръчва приема на Pregnacare®?

Препоръчително е да започнете приемането на продукта от момента, в който опитвате да заченете, за да започне натрупването на определени витамини и минерали за момента, в който те ще са необходими в по- високи количества за Вас и бебето. Приемът трябва да продължи през периода на бременността, както и по време на кърменето (Прегнакеър за кърмещи), защото тогава е завишена необходимостта от определени добавки. Продуктът е подходящ за всеки етап на бременността и може да се ползва толкова дълго, колкото е необходимо.

Какво трябва да знам преди да започна приема на Pregnacare®?

Pregnacare® е специално разработена формула от експерти и високо квалифицирани фармацевти и медицински консултанти. Базира се на залъбочени научни изследвания. Pregnacare® е добавка съдържаща витамини и минерали внимателно подбрани, за да допълнят Вашия хранителен режим с необходимите за периода на бременността вещества нужни за Вас и бебето. Pregnacare® замества напълно други ползвани в това време ежедневни мултивитамини. Вашият лекар може да прецени изписването на допълнително прием на желязо след 13-тата седмица, което да приемате заедно с Pregnacare®.

Може ли Pregnacare® да се приема едновремено с други лекарства?

Pregnacare® може да се приема едновременно с други медикаменти, защото съдържа само препоръчителни дози  витамини и минерали. Въпреки това, ако вече приемате други предписани витамини или лекарства, потърсете съвета на Вашия лекар. Тъй като Pregnacare® съдържа витамин К, ако примате антикоагуланти не приемайте Pregnacare® с изключение на изричния съвет на Вашия лекар.

Колко таблети съдържа една опаковка Pregnacare®?

Pregnacare® съдържа 30 таблети необходими за един месец прием. Препоръчва се приемането на една таблета дневно.

Кога и как трябва да се приема Pregnacare®?

Приема се една таблета дневно по време или веднага след основното хранене с пълна чаша вода или друга студена напитка. Приемането на таблетата заедно с голямо количество храна забързва процеса на усвояване на нейното съдържание и намаля вероятността от гадене, което може да се появи при приемането на мултивитамини на празен стомах. Не дъвчете таблетките. Приемайте таблетките винаги с достатъчно количество вода за по- бързото ѝ достигане в стомаха. Pregnacare®е подходящ за вегетарианци.

Има ли някакви странични ефекти по време на приема на Pregnacare®?

Не са познати странични ефекти при приема на продукта. Не превишавайте препоръчителния дневен прием.

Някои от Препоръчителните дневни дози ПДД са над 100%. Това безопасно ли е?

ПДД са изчислени за предпазване организма от предозиране на някои витамини и минерали. Нивата на нутриентите в Pregnacare® са специфични, защото необходимостта по време на бременността е различна. Въпреки това всички нива са напълно безопасни.

Съдържа ли Pregnacare® витамин А, защото предозирането му може да е вредно по време на бременността?

Pregnacare® съдържа бетакаротен, про- ретинол, който се преобразува във витамин А, когато организма има нужда от него. Той не е токсичен.

Защо Pregnacare® не съдържа Калций, който е необходим по време на бременността?

Калцият е много необходим по време на бременноста, за да поддържа здравината на Вашите кости и тези на бебето. Не е включен в състава на Pregnacare® Оригинал, защото не е възможно да бъде доставен в необходимите нива. Вместо да се приемат минимални количества, Pregnacare® Оригинал е разработен така, че Вие да може да си набавите необходимия калций с приема на някой от продуктите от гамата на Osteocare.

Моят лекар ми препоръча да приемам Pregnacare® само през първите 12 седмици от бременността. Безопасно ли е приемането му след този период?

Напълно безопасно е приемането на 400 mcg фолиева киселина през периода на цялата бременност.

Какво се случва, ако забравя да вземе дневната си доза Pregnacare®?

Регулярния прием на продукта се препоръчва, но неприемането на една таблета няма да навреди. Просто приемете таблетата на следващия ден по време на основното хранене. Не трябва да приемате повече от препоръчителната доза в следващите дни, за да компенсирате всеки ден, който сте пропуснали. Макар че е важно да приемате добавката всеки ден, ако пропуснете един ден, това не е проблем, защото полезното въздействие на витамините и минералите се изгражда с течение на времето.

Моля обърнете внимание, че здравните съвети в този сайт не трябва да заместват професионалните съвети на Вашия лекар или здравен консултант.

Изследователско проучване на Д-р Дженифър Тамблин, Университетът в Бирмингам с партньорството на Pregnacare

„Това проучване може да доведе до революция в начина, по който анализираме витамин D ”

Джеръми Барат, Ръководител на отдел в WELLBEING of Women, Януари 2020 г.

Благотворителната здравна организация WELLBEING OF WOMEN инвестира в съвременни научни изследвания и разработки целящи поддържане на добро здраве на жената във всяка възраст.

Vitabiotics подкрепя WELLBEING of Women от 1997 г. като финансира изследвания и повишава осведомеността за работата на WELLBEING of  Women. През 2016 г. Vitabiotics отпуска стипендия на д-р Дженифър Тамблин в университета в Бирмингам и финансиране за изследване на WELLBEING of Women, за да даде възможност да се проучат резултатите на дефицит на витамин D при бременност. *

Д-р Дженифър Тамблин, Клиничен лектор по акушерство и гинекология в университета в Бирмингам, заявява: „С подкрепата на WELLBEING OF WOMEN показахме, че при бременност действията на витамин D се разширяват далеч отвъд поддържането на здравето на костите. Разбрахме, че майчината част на плацентата е изключително богат източник на витамин D. При бременности с риск от дефицит на витамин D, като прееклампсия, задържането на витамин D в плацентата е значително променен. През зимните месеци може да е трудно да се получи достатъчно количество витамин D от слънчевата светлина, а осигуряването на бременните жени с нужното количество витамин D е особено важно. Ключов въпрос става дали бременните жени получават правилната доза витамин D в точното време “.

Джеръми Барат, ръководител на отдел „WELLBEING of Women“, казва:

Изследванията на д-р Тамблин ясно показват това, че витамин D играе важна роля в плацентата. Дефицитът на витамин D по време на бременност може да доведе до ненормално здраве на плацентата и от своя страна влияe върху здравето на майката и детето“.

Проект: Витамин D и бременност:

Влияние на Витамин D върху имунната функция на плацентата

Д-р Дженифър Тамблин

 • Дефицитът на витамин D е особено често срещан при бременни жени и е свързан с усложнения по време на бременността като прееклампсия и ограничаване на растежа на плода.
 • На бременните жени се препоръчва редовно да приемат добавки с витамин D.

Остава обаче неясно как точно работи витамин D и дали бременните жени получават правилна доза в точното време.

 • Настоящите изследвания разкриха важната роля на витамин D за регулиране на имунната система.
 • Изследователската група в женската болница в Бирмингам, с която работи д-р Тамблин, прави важното откритие, че „децидуа“ може да бъде ключова цел за действието на витамин D. Децидуа е майчината част на плацентата и данните показват, че тя съдържа много висок брой имунни клетки, най-често срещаната от които е Natural Killer (NK) клетка, която е от решаващо значение за нормалната плацента имплантация и развитие на кръвоносните съдове. От особен интерес е откритието, че когато Natural Killer клетките функционират необичайно в плацентата, това е свързано с усложнения на бременността, като прееклампсия и ограничаване на растежа на плода.

Цели на проекта

 • Основната цел на проекта на д-р Тамблин е да разбере по-добре как витамин D влияе на бременната, за да се определи най-добрата доза за приемане по време на бременност. При извършване на изследвания, планирани в този проект, основната цел на д-р Тамблин е да предостави доказателства за подобрено наблюдение и лечение на дефицит на витамин D по време на бременност. Много скорошни проучвания са изследвали разпространението на ниския витамин D статус при бременност, но много малко са се занимавали с последствията за майката и детето.
 • В този проект д-р Тамблин прави предположение, че една важна функция на витамин D по време на бременност е това, че той играе ключова защитна роля в имунната система на майката и бебето в плацентата. Витамин D може да засили имунните реакции за борба с инфекцията, но също така действа противовъзпалително и може да бъде важен фактор за предотвратяване отхвърлянето на плода от майката.
 • Както прееклампсия, така и ограничаване на растежа на плода възникват, когато плацентата, която координира обмена на хранителни вещества и кислород между майката и бебето, функционира ненормалноПлацентата следователно се смята, че е от ключово значение за нашето разбиране за действията на витамин D при бременност.
 • Д-р Тамблин предполага, че имунните клетки в плацентата, включително Natural Killer клетки, се таргетират от витамин D и ниските нива на витамин D определят способността на бременните жени да се борят с инфекциите, но също така засягат и ранното развитие на плацентата.
 • Проучването на д-р Тамблин изследва имунните клетки в плацентата, за да открие дали те реагират към витамин D и как той влияе върху тяхната функция. Това е първото по рода си проучване на действието на витамин D върху отделни имунни клетки в плацентата (decidua.)
 • Дългосрочната цел на този проект е да информира текущите изпитвания за суплементация с витамин D, за да може да се определи оптималната доза на витамин D за лечение на редица често срещани и сериозни усложнения по време на бременност.

 

Нови изследвания – ключови открития

 1. Natural Killers, които са в изобилие в плацентата, са в състояние да преобразуват неактивния витамин D в неговата активна форма, което поддържа хипотезата на д-р Тамблин, че имунните клетки Natural Killer играят ключова роля и са целеви обект за витамин D.
 2. Natural Killer и другите имунни клетки от плацентата (decidua) реагират на витамин D, както и той повлиява техните функции.
 3. Доказателствата категорично предполагат, че витамин D също играе роля в регулирането на производството на проактивен възпалителен фактор, интерферон-гама, в имунните клетки в плацентата.
 4. Концентрациите на витамин D са особено високи в майчината част на плацентата.
 5. Концентрациите на витамин D са значително различни в плацентата на жени с диагноза прееклампсия.
 6. Маточните клетки Natural Killers положително експресират рецептора на витамин D и концентрациите му се увеличават в отговор на предизвиканото възпалително имунно предизвикателство.
 7. Клетките Natural Killers на матката реагират на неактивен витамин D и могат да го превърнат в активната форма на витамин D.
 1. Маточните клетки Natural Killer са много различни от клетките Natural Killer, циркулиращи в кръвта на майката и демонстрират уникални реакции на витамин D.

Основни констатации и въздействие от тази работа

 • Резултатите от изследванията на д-р Тамблин ясно показват за първи път, че витамин D играе важна роля за регулиране на имунната система на майката чрез плацентата по време на бременност. Това подкрепя доказателствата, че недостигът на витамин D при бременност може да повлияе на здравето на плацентата и повишава риска от други усложнения.
 • Резултатите подчертават две изключително важни нови съображения за бъдещи изпитвания с витамин D при бременност.
 • Първо, тъй като витамин D има ефект върху плацентата, много рано по време на бременността, то добавка с витамин D трябва да се включи в клиничните изпитвания също в много ранен етап от бременността, а най-добре предконцептуално.
 • Второ, вече не можем да разчитаме на просто измерване на майчиния серум 25-хидрооксивитамин D в кръвта на бременните жени за измерване на нивата на витамин D при бременност. Необходими са други измервания – като витамин D в урината.
 • Следващи изпитвания за добавяне на витамин D по време на бременност, включващи тези нови подходи, могат да помогнат за революционизиране употребата на витамин D при бременност.
 • Д-р Тамблин успешно защитава докторска степен в университета в Бирмингам.

1. Цел на проучването:

Наблюдението е проведено с цел проучване на ефикасността на Pregnacare съдържащ мултимикронутриенти по време на бременност. Известно е, че приемът на хранителни вещества по време на бременността играе важна роля за здравето както на майката, така и на детето. Съответно недостатъчният прием на хранителни вещества, в хода на бременността, може да повлияе неблагоприятно както на здравето на майката, така и на здравето на бебето.

2. Място на провеждане:

Клиничното проучване е проведено в Хакни, Източен Лондон, Великобритания. Районът е известен с присъствие на мултиетническо население.

3. Вид на проучването:

Клиничното проучване е регистрирано, като първото рандомизирано, двойно-сляпо и плацебо-контролирано  проучване с хранителна добавка с мултимикронутриенти.

4. Участници в проучването:

В проучването са включени само участници-доброволци, представители на мултиетническо население. В периода от м.юни 2002 г. до м.май 2004 г. в проучването са включени жени при тяхната първа консултация в пренаталната клиника в Омъртън и две общински клиники в района на Хакни, Източен Лондон, Великобритания. Одобрените за участие доброволки, покрили задължителните условия за включване в проучването са на възраст между 16 и 42 години; с гестационна възраст при набиране между 35 и 125 дни; с единична бременност, представителки на мултиетнически етнос. Това са изисквания заложени в документите за включване и провеждане на това проучване. Проучването е стартирало с включени общо 402 бременни жени, с регистрирана бременност през първия триместър.

5. Нормативна база:

Настоящото изследване е проведено в съответствие с насоките, изложени в Декларацията от Хелзинки на Световната Медицинска Асоциация. Всички процедури, предмет на това проучване, включващи човешки субекти са били предварително одобрени от Комитета за научна етика на градското здравно управление в Източен Лондон. Информирано, писмено съгласие е получено от всички участници-доброволци /т.е.бременните жени одобрени за участие в проучването/.

6. Етапи на проучването:

Първи етап

Събиране и попълване на данни за бременните включени в проучването

Антропометрични, демографски и етнически данни.

В началото – измерена височина с точност до 1 см, измерено тегло, без обувки, с леки дрехи с точност до 1 кг. Прогнозната дата за раждане и гестационна възраст към настоящия момент са определени от квалифициран сонографист, чрез ултразвук. Определени са участници от няколко етнически групи: африканска, азиатска, кавказка, западно индийска и др.

Клинични данни

Hb и PCV се определят рутинно върху стабилизирани проби от пълна кръвна картина в началото, в 26-тата и 34-тата гестационна седмица. Серумният феритин и еритроцитният фолат са измерени с помощта на анализатор DPC. Взета е една допълнителна кръвна проба от спазващите условията участници; литий-хепарин се стабилизира в цялата кръв, а еритроцитите и плазмата се съхраняват опаковани при -70°С. Използвана е плазмата за измерване на 25-хидрокси холекалциферол /витамин D3/ директно. Витамин D е измерен в началото, както и при 26-та и 34-та гестационна седмица. Сезонът за събиране на проби се определя като лято (април до септември) и зима (октомври до март).

Втори етап

Рандомизиране на участниците

Участниците са  рандомизирани да получат или мултимикронутриентна хранителна добавка Pregnacare, или визуално идентично плацебо, съдържащо нишесте с желязооксидно покритие. Всички таблетки са осигурени от Vitabiotics (Лондон, Великобритания) опаковани, за да позволят двойно ослепяване. Само производителят Vitabiotics знае кода, той не е разкрит до момента, когато статистическият анализ е завършен. Всеки участник е инструктиран да приема по една таблетка дневно с храна и много вода от началото на експеримента до самото раждането.

Трети етап

Акушерски данни

Веднага след раждането е определено теглото на бебето, с точност до10 g, чрез везни за измерване, а обиколката на главата на бебето е измерена с помощта на измервателна лента с точност до 0,5 cm. Всички мерки са взети и регистрирани от акушерка. Бебетата с тегло под 2500 g при раждането са определени като LBW. Като преждевременно раждане се определя раждането на бебетата преди 37 гестационна седмица (данни от ултразвук).

7. Резултати от проведеното проучване:

От включените в проучването общо 402 бременни, 207 (51%) са разпределени в третираната група приемаща допълнително хранителни добавки, а 195 (49%) в плацебо групата. Учатнички съобщаващи за прием на пет или повече таблетки седмично до срещата проведена през 34 седмица, се считат за спазващи условията на проучването. Обобщено само 39% от участниците са спазили изискванията по време на проучването и са завършили участието си. Останалите бременни по ред причини, неспазване, отказване, загуба на интерес и др., са прекратили  участието си. Родените бебета са общо 353; като няма значителни разлики между третираните и плацебо бебета по отношение на средното тегло при раждане, гестационната възраст при раждането или броя на бебетата. Въпреки това, сред спазващите изискванията майки, жените от групата на плацебо със значително по-голяма вероятност биха могли да имат дете SGA в сравнение с тези в третираната група

Данни от клиничното наблюдение:

Изследванията на нивата на Hb в хода на бременността показват  съществена разлика между двете групи, в полза на бременните приемащи Прегнакеър, спрямо плацебо групата. Анализът на спазващата изискванията група показа като цяло разлика в серумните концентрации на феритин при бременните и въздействие при третираните. Има обща разлика в концентрациите на еритроцитни фолати при бременните. Posthoc анализа показва, чe концентрациите на еритроцитни фолати са значително по-ниски в групата на плацебо в сравнение с третираната група при началото(P=0·026), 26-та гестационна седмица (P<0·001) и 34-та гестационна седмица (P<0·001). Също така регистрирана е обща разлика в концентрациите на витамин D при бременните. Posthoc анализът показва, че концентрациите на витамин D са значително по-ниски в групата на плацебо в сравнение с третираната група на 26-та гестационна седмица (P=0·018) Приемането на хранителни добавки осигурява 10mcg холекалциферол витамин D3 на ден, това води до подобрен статус на витамин D.

ВИТ.В1/ТИАМИН/ В настоящото проучване 12% от участниците са имали дефицит на тиамин през първия триместър. Настоящото третиране е предоставило 3 mg тиамин/ на ден.

Проучването показва, че дори жените с добър статус на желязо могат да се възползват от ниско дозовите добавки на желязо по време на бременността.

Ежедневното добавяне на  желязо от средата на бременността намалява честотата на LBW и преждевременното раждане[16].

Серумният феритин обикновено намалява с напредването на бременността [15]. В настоящото проучване с напредване на бременността броят на участниците с ниски запаси от желязо се е увеличил; въпреки това увеличението е по-малко при жените приемащи Pregnacare.

8. Заключение:

Проучването предоставя още едно доказателство в полза на твърденията, че начина на живот, хранителния режим и допълнителен прием на Pregnacare, съществено влияят върху здравословното състояние на майката и на бебето. Настоящото проучване показва, че профилактичната употреба на Pregnacare от първия триместър подобрява състоянието на хранителния статус, количеството на желязо, фолат, витамин D и тиамин сред мултиетническото население. Освен това потвърждава твърдението, че третирането с профилактична и ниска доза желязо може да бъде за предпочитане пред използването на високи дози по време на бременността. Имайки предвид само участниците, които са спазили изискванията по време на цялото проучване, добавката намали броя на SGA бебета.

Въпреки слабото спазване на условията на изследването от страна на участниците-доброволци, проучването показва значително подобрение на хранителния статус на участниците приемащи допълнително Pregnacare, в сравнение с плацебо групата.

Референции

 1. Kaufer M & Casaneuva E (1990) Relation of pregnancy serum ferritin levels to hemoglobin levels throughout pregnancy. Eur J Clin Nutr 44, 709–715.
 2. Cogswell ME, Parvanta I, Ickes L, et al. (2003) Iron supplementation during pregnancy, anemia, and birth weight: a randomized controlled trial. Am J Clin Nutr 78, 773–781.
Pregnacare Оригинал
Pregnacare Гамис
Pregnacare Плюс
Pregnacare Макс
Pregnacare Сироп