ULTRA® Витамин D 400 IU

Британската марка №1 за витамин D

УЛТРА витамин D3 400IU, съдържа 10 μg витамин D, препоръчителното ниво за ежедневен прием.

Продуктът доставя препоръчителните нива на витамин D, нутриент, който играе важна роля в човешкия организъм. Той не само участва в поддържането на здрави кости и зъби, но и подкрепя работата на имунната система, нормалното делене на клетките и функционирането на мускулите.

Витамин D се синтезира от тялото при излагане на пряка слънчева светлина. Но много райони по света получават недостатъчна слънчева светлина и дори в райони с достатъчно слънцегреене, много хора избират да ограничат излагането си на слънце поради негативните ефекти от прекомерното излагане на UV лъчите върху здравето. Тези фактори водят до широко разпространени ниски нива на витамин D в редица части на света.

Много национални правителства сега препоръчват прием на добавки с витамин D за цялото население, поради многото предимства на това ключово хранително вещество. Особено когато излагането на слънчевата светлина е много малко /есен-зима/ или е ограничено поради различни причини, организмът има нужда от допълнителен прием на витамин D.

Какво е Витамин D?

Витамин D е мастноразтворим витамин, който се съдържа в някои храни като мазните риби, маслото, жълтъка на яйцата или се синтезира при излагане на кожата на въздействието на UV слънчева светлина.

Витамин D има функции и ползи, които вероятно са по-широки от тези на всеки друг витамин.

Напоследък има огромен подновен интерес към витамин D, като нови международни изследвания показват, че ползите за цялостното здраве са много повече от  считаното единственото до момента  поддържане здравето на костите. Има все повече доказателства за полезните ефекти от витамин D, които показват и приноса му към:

 • Поддържане на нормално здраве на костите и зъбите
 • Нормално абсорбиране и усвояване на калция и фосфора от организма
 • Нормално функциониране на мускулите
 • Поддържане на нормални нива на калций в кръвта
 • Нормална функция на имунната система
 • Процесът на клетъчно делене

Препоръчителна биоактивна форма на витамин D

УЛТРА витамин D 1000 IU доставя нужните нива от витамина под формата на D3 /холекалциферол/. Чистотата на продукта отговаря на изискванията за качество на Британската Фармакопея. D3 е препоръчителната активна форма на витамина. Тя е специфичната форма, която се създава в човешкия организъм и поради това е по- ефективна от D2, която се открива в някои добавки.

Витамин D- Слънчевият витамин

Нашият организъм произвежда Витамин D при излагане на слънчева светлина. Интензитетът и продължителността на излагане в много държави са занижени поради дългите зимни месеци. Това е причината, човешкият организъм да произвежда значително по- ниски нива на витамин D през тези периоди. Населението на много държави в Европа има нужда от допълнителен прием на витамин D чрез хранителни добавки, за да се поддържат нужните нива през цялата година.

Като допълнение, човешкият организъм не произвежда витамин D, когато стоим зад прозореца, в колата или у дома, защото UV лъчите не могат да преминат през стъклото. Дори и най- малките и тънки прегради, имащи за цел да предпазят кожата от слънчевите лъчи, значително намаляват възможността за естествено производство на витамин D.

Витамин D в хранителната диетата и ползите за здравето

Витамин D присъства естествено в някои храни (напр. мазна риба като херинга, сардини, яйчен жълтък, масло) и в няколко храни, които са обогатени (напр. маргарин, някои зърнени храни, някои кисели млека). Витамин D е мастноразтворим и съветите за консумиране на храни с по-ниско съдържание на мазнини могат да допринесат до намален прием чрез храната и следователно може да е необходимо допълнителна суплементация чрез хранителна добавка. Във Великобритания обикновения хранителен режим осигурява 3-4 µg витамин D на ден и само малко повече, ако е включена и мазна риба в менюто.

Има изключително много причини, поради които се препоръчва допълнителен прием на Витамин D:

 • Съветите за намаляване на излагането на слънце през лятото водят до намаляване на синтезирането на нужните нива от витамин D по естествен път.
 • Намалено излагане на слънце при определени групи хора, напр. – възрастните, хора, които покриват с дрехи кожата си, поради болести или определени професии, хора с по- тъмна кожа /меланинът в тъмната кожа може да намали способността на произвеждане на витамин D/.
 • Повишени нужди през определени етапи от живота, напр. възрастното население, чиято кожа може да не е в състояние да синтезира витамин D толкова ефективно.
 • Определени диети, нетолерантност към млечни продукти, алергии.

* Министерството на здравеопазването на Обединеното кралство препоръчва на всички да приемат добавка от 10 μg (400 IU), съдържаща витамин D, особено през есента и зимата.

Тази информация не е предназначена да замести професионален медицински съвет, диагноза или лечение. Винаги търсете съвет от Вашия лекар или други квалифицирани здравни специалисти по отношение на всяко медицинско състояние.

Хранителна добавка витамин D таблетки

Нутриенти Средно в 1 таблетка % ПДП
Витамин D (D3 400 IU) 10 µg 200

mg – милиграм, mcg/ µg – микрограм, ПДП – Препоръчителен дневна прием (EC), IU – международни единици

Съставки

Maltodextrin, Bulking Agent: Microcrystalline Cellulose, Vitamin D3 (Cholecalciferol [Carriers: Sucrose, Acacia, Corn Starch, Medium Chain Triglycerides, Antioxidant: DL-Alpha Tocopherol]), Tablet Coating (Hydroxypropylmethylcellulose, Glycerin, Colour: Titanium Dioxide), Anti-Caking Agents: Silicon Dioxide, Stearic Acid & Magnesium Stearate.

Прием:

Една- две таблетки на ден с основното хранене. Приемайте винаги на пълен стомах. Изпийте с чаша вода или студена напитка. Не дъвчете. Не превишавайте препоръчителната дневна доза. Продуктът може да се ползва без ограничение във времето.

• Без изкуствени оцветители
• Без консерванти
• Без лактоза, мая
• Не е тестван върху животни
• Подходящ за вегетарианци

Хранителна добавка

Хранителните добавки не могат да заменят разнообразната и балансирана хранителна диета и здравословен начин на живот и не са предназначени да лекуват заболявания. Консултирайте се с лекар преди прием на хранителни добавки, в случай че сте бременна, кърмите, под медицинско наблюдение, имате епилепсия, страдате от хранителни алергии или имате непоносимост към някоя от съставките.

Произведено на място, което може да обработва и ядки.

Не е подходящо за деца.

Съхранявайте под 25°C на сухо място, извън обсега на деца.

Защо е създаден УЛТРА™ Витамин D 400 IU?

УЛТРА™ Витамин D 400IU е разработен като удобен начин за допълване на хранителната диетата с витамин D. Продуктът съдържа витамин D3, предпочитаната форма на витамин D, произведен естествено от организма при излагане на слънчева светлина.

Кога се препоръчва прием на УЛТРА™ Витамин D 400 IU?

Много национални правителства препоръчват добавки с витамин D за цялото население поради наличието на широко разпространен дефицит. Министерството на здравеопазването на Обединеното кралство препоръчва на всички, от момента на раждане, да приемат добавка, съдържаща витамин D.

Има изключително много причини, поради които се препоръчва допълнителен прием на Витамин D:

 • Съветите за намаляване на излагането на слънце през лятото водят до намаляване на синтезирането на нужните нива от витамин D по естествен път.
 • Намалено излагане на слънце при определени групи хора, напр. – възрастните, хора, които покриват с дрехи кожата си, поради болести или определени професии, хора с по- тъмна кожа /меланинът в тъмната кожа може да намали способността на произвеждане на витамин D/.
 • Повишени нужди през определени етапи от живота, напр. възрастното население, чиято кожа може да не е в състояние да синтезира витамин D толкова ефективно.
 • Определени диети, нетолерантност към млечни продукти, алергии.

Какво е необходимо да знаете преди да започнете прием на УЛТРА™ Витамин D 400 IU?

УЛТРА™ Витамин D 400IU е хранителна добавка, съдържаща висококачествен витамин D3, по стандартите на Британската Фармакопея, специално формулиран като ежедневна хранителна подкрепа за мъже и жени от всички възрасти.

УЛТРА™ Витамин D 400 IU може ли да се приема едновременно с други лекарства?

Като цяло УЛТРА Витамин D може да се приема заедно с лекарства. За конкретни съвети относно приема на УЛТРА Витамин D с лекарства, препоръчваме да се свържете с Вашия лекар или фармацевт.

Кога и как трябва да се приема УЛТРА™ Витамин D 400 IU?

Приемайте по 1-2 таблетки на ден с основното хранене и поглъщайте с вода или студена напитка. Не превишавайте препоръчания прием.

Както при други хранителни добавки, консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт, преди да използвате, ако сте под лекарско наблюдение, бременна, кърмите, имате епилепсия, страдате от хранителни алергии или сте алергични към някоя от съставките.

Не е подходящо за деца.

УЛТРА Витамин D може да се използва толкова дълго, колкото е необходимо. Редовният прием е препоръчителен, освен в случаите, когато има друго предписание от Вашия лекар. Таблетките не са формулирани като дъвчащи.

Колко таблети има в една опаковка?

УЛТРА Витамин D се предлага в опаковка от 96 таблетки. Препоръчително е да приемате 1-2 таблетки на ден, така че ако приемате по една на ден, една кутия ще е достатъчна за малко повече от 3 месеца, или ако приемате две таблетки на ден, една кутия ще е достатъчна за малко повече от месец и половина.

Има ли някакви неблагоприятни странични ефекти по време на приема на УЛТРА™ Витамин D?

Не са познати неблагоприятни странични ефекти, ако се спазват указанията за прием на продукта. Не надвишавайте препоръчителната дневна доза.

Какви са активните съставки на УЛТРА™ Витамин D 400 IU?

Продуктът съдържа 10 микрограма Витамин D3 (400 IU).

За хората, които имат проблеми с приема на таблети, има ли някакви съвети или препоръки, които да помогнат за по- лесното поглъщане?

Таблетите на продукта са изключително малки по размер, но ако имате затруднения с преглъщането, един от методите е да сдъвчете малко храна, след това да поставите таблетката в устата и да погълнете храната и таблетката заедно, последвано от много течност. Гърлото се отваря автоматично по-широко, за да погълне сдъвканата храна и следователно таблетката трябва да слезе по гърлото с по-голяма лекота. Алтернативно таблетките могат да се поглъщат с по-гъсти течности като кисело мляко или смути. Самите таблетки УЛТРА Витамин D 400IU не трябва да се дъвчат.

УЛТРА™ Витамин D 400 IU може ли да се приема едновременно с други продукти на Витабиотикс?

Принципно, УЛТРА Витамин D може да се използва заедно с други хранителни добавки, за да се увеличи приема на този основен витамин.

Някои от Препоръчителните дневни дози (ПДД) са над 100%. Това безопасно ли е?

Определени витамини могат да се приемат в нива надвишаващи десетократно или стократно препоръчителните дневни дози, докато за други нивото на безопасност е много по-близо до ПДД. Поради тази причина всеки витамин трябва да се разглежда на индивидуална основа от гледна точка на тяхното безопасно ниво. ПДД е количеството витамин или минерал, който е изчислен да помогне за предотвратяване на основни състояния на дефицит при преобладаващата част от населението. Въпреки това, някои витамини и минерали в оптимални нива надвишаващи ПДД многократно са показали, че имат положителни резултати в специфични области на здравеопазването. Това е причината, поради която някои елементи имат определени нива, по- високи от 100% ПДД. Всички продукти на Витабиотикс са разработени с помощта на най- новите научни изследвания и съдържат ефективни нива на витамини и минерали, като същевременно се избягват всякакви прекомерни количества, в съответствие с официалните горни безопасни граници на витамини и минерали. Витабиотикс избягва „мега дози“ на хранителни вещества и винаги подчертава важността на безопасните, умерени и разумни нива на витамини и минерали, внимателно балансирани, за да се максимизира комбинирания им ефект – подход, който се подкрепя от много експерти и изследователи през годините.

Какво означават 400 IU във Витамин D?

„IU“ е мерна единица и означава „международна единица“. Измерването на IU описва силата в милиграми на витамин D. 400IU на витамин D е еквивалентно на 10 μg.

Продуктът съдържа ли глутен?

Не, УЛТРА Витамин D не съдържа глутен.

Продуктът подходящ ли е за вегетарианци?

Да, УЛТРА Витамин D 400IU е подходящ за прием от вегетарианци.

От каква възраст е подходящ за прием?

УЛТРА Витамин D 400IU е подходящ за прием за лица над 12 години.

Продуктът съдържа ли соя?

Не, УЛТРА Витамин D 400IU не съдържа соя.

Продуктът съдържа ли мая?

Не, УЛТРА Витамин D 400IU не съдържа мая.

Продуктът тестван ли е върху животни?

Не, УЛТРА Витамин D 400IU не е тестван върху животни.

img_336
ULTRA® Витамин С
ULTRA® Витамин D 1000 IU
ULTRA® Витамин D 400 IU
ULTRA® ЦИНК
ULTRA® Витамин B Комплекс
ULTRA® Л-карнитин и Алфа Липоева к-на
ULTRA® Фолиева Киселина и витамин В12
ULTRA® ГИНКО БИЛОБА И ЖЕНШЕН
ULTRA® Коензим Кю10