wellbaby-сироп

Внимателно балансирана добавка за бебета и деца

За една майка няма нищо по- важно от здравето и правилното хранене на бебето и подрастващо дете. Приемането на всички необходими витамини и минерали в балансирани количества от най- ранна възраст подсигуряват доброто здраве в дългогодишен план.

От създателите на продуктите Прегнакеър, сиропът Wellbaby за бебета и деца е идеален за бебета от 6 месеца до деца на 4 годишна възраст. Той доставя безопасна и балансирана формула от 14 жизненоважни витамини и минерали. Wellbaby за бебета и деца съдържа също така екстракт от швейцарски малц като естествен източник на енергия, правещ вкуса на сиропа особено приятен за вашето дете.

Сиропната формула на Wellbaby за бебета и деца включва важни витамини като А, С и D. Също и витамините от гамата В, минерали, желязо и цинк нужни за растежа на детето, отделянето на енергия и здрава имунна система.

Wellbaby за бебета и деца е създаден имайки предвид нуждите на подрастващия организъм, подсигурява хранителни добавки в нужните нива във времето, когато бебетата и децата имат завишени нужди от такива, за да подпомогнат бързия растеж на организма и изграждането на костната система, мускулите, кръвта и мозъка.

За да избегнете разливане на сиропа и за повече удобство, ние препоръчваме да смесите сиропа с млякото и водата на детето.

Мозък и Очи

Витамините от В групата заедно с желязото и цинка играят важна роля за правилното функциониране на мозъка. Желязото е от особено значение за нормалното развитие на мозъка, учението и паметта. Той е част от хемоглобина в червените кръвни тела, помага за придвижването на кислорода от дробовете до всички телесни тъкани, включително и мозъка. Желязото е и ко-фактор за редица ензими включени в енергийния метаболизъм.

Цинкът е включен в редица процеси на организма като синтезирането на ДНК, протеиновия и въглехидратния метаболизъм, растежа на костите, изграждането на кожата, играе важна роля за имунната система.

Освобождаване на енергия

Wellbaby за бебета и деца съдържа 500 милиграма екстракт от швейцарски малц като източник на енергия. Подрастващите имат нужда от витамините от В групата, за да преобразуват въглехидратите от храната в енергия.

Здрави  кости

Wellbaby за бебета и деца включва във формулата си витамин D3 и минерали като цинк за подпомагане на бързия растеж на детския организъм, изграждане на здрава костна система, растеж на зъбите. Нуждата от калций в този период е значителна поради бързото израстване на костите. Абсорбцията на калций и фосфор в организма е повлияна от редица други нутриенти, включително витамин D.

Изграждане на кръвта

Желязото, витамин В12 и фолиевата киселина са важни за хемоглобина и изграждането на здрава кръв, пренасянето на кислород и други хранителни добавки през кръвоносната система.

Какво е когнитивно развитие?

baby02Лесно е да забележим промените в теглото и ръста на бебето и детето в процеса на растежа. Но не е така лесно да видим какво се случва с мозъка, а той се развива от момента на раждането с невероятна бързина.

С времето мозъкът на бебето ще развие уменията на възприятие, мислене, памет, език и физическа координация на движенията и процесът на постепенното усвояване на тези умения се нарича когнитивно развитие.

Още доводи да дадете мултивитаминния сироп Wellbaby на детето си:

 • Формула базирана на най-новите научни изследвания, с безопасни нива на нутриенти внимателно подбрани за специфичните нужди на растящите деца.
 • Мултивитаминният сироп  Wellbaby за бебета и деца е произведен спазвайки високите стандарти за качество на добрата производствена практика GMP (Good Manufacturing Practice).
 • Не съдържа никакви изкуствени оцветители, овкусители и подсладители.
 • Не съдържа лактоза, сол, алкохол или мая.
 • Подходящ за вегетарианци.
 • Не е тестван върху животни.

Винаги четете указанията за прием на продукта. Не надвишавайте препоръчителната дневна доза. Както и при употребата на други хранителни добавки потърсете професионален съвет преди използване, ако детето ви страда от някаква форма на хранителна алергия или епилепсия или е под специално лекарско наблюдение. Хранителните добавки не могат да заменят разнообразната и балансирана хранителна диета и здравословен начин на живот и не са предназначени да лекуват заболявания. Ако разлеете течността върху детето, избършете я веднага. В много редки случаи, деца с определена висока чувствителност може да изпитат слабо временно зачервяване на кожата; ако това се случи, като предпазна мярка преустановете приема.

Разговарямe с д-р Хитрова за Мултивитаминната подкрепа при бебета и деца до 4 годишна възраст

https://www.youtube.com/watch?v=Uk–6QeWy1w&fbclid=IwAR31Y-X7EBm5aGlCM3w3MJjXa9cWNd4n0XDLwcqrLE8XyrDfYIdmSsE2E9M

Мултивитаминен сироп Wellbaby за бебета и деца

Сироп с витамини и минерали и екстракт от малц за бебета и деца

Съставки В 5 ml % ПДД
Витамин А – 443IU 133mcg 17
Витамин D3 (D3 400IU) 10mcg 200
Витамин Е 5mg α-TE 42
Витамин С 30mg 38
Тиамин (Витамин В1) 0.5mg 45
Рибофлавин (Витамин В2) 0.8 mg 57
Ниацин (Витамин В3) 6mg NE 38
Витамин В6 0.5mg 36
Фолиева киселина 80mcg 40
Витамин В12 1mcg 40
Пантотенова киселина 2mg 33
Цинк 2.5mg 25
Желязо 4mg 29
Мед 150mcg 15
Малцов екстракт 500mg

mg – милиграми, mcg/ µg – микрограми, ПДД– Препоръчителна дневна доза (EC)

Препоръчителен прием

Използвайте мерителната лъжичка за отмерване на необходимото количество. Смесете с млякото или водата на детето.

Бебета и деца ( 6 месеца  – 4 години)- 5 милилитра- една чаена лъжичка дневно.

При желание, за деца от 3 до 4 години, сиропът може да се приема директно от мерителната лъжичка.

Не превишавайте препоръчителния дневен прием. Сиропът Wellbaby може да се приема непосредствено преди хранене и така всяко останало количество в устата на детето (по зъбите или венците) ще се преглътне с храната. Мийте лъжичката след всеки прием (не използвайте стерилизатор или миялна машина). Wellbaby е специално създаден за бебета и малки деца. Не използвайте, ако предпазния пръстен на капачката е счупен или повреден в момента на покупката.

Съхранявайте в хладилник след отваряне и използвайте в рамките на 8 до 10 седмици.

РАЗКЛАТЕТЕ ДОБРЕ ПРЕДИ УПОТРЕБА.

Никакви изкуствени оцветители не са използвани в мултивитаминния сироп Wellbaby и поради това някаква промяна в цвета дължаща се на естествените съставки като малц, може да се появи.

Естествено потъмняване на цвета на сиропа може да се появи след отварянето му и това се дължи на съдържащото се в него желязо. Това не влияе по никакъв начин на активността на съставките или качеството на продукта. Произведен на място, което може да обработва ядки.

 • Без изкуствени подсладители, оцветители или овкусители
 • Без сол или мая
 • Без алкохол
 • Без лактоза
 • Подходящ за вегетарианци
 • Мултивитаминният сироп за бебета и деца Wellbaby не е тестван върху животни

Хранителните добавки не са заместител на разнообразното и балансирано хранене и здравословния начин на живот. Както и при употребата на други хранителни добавки потърсете професионален съвет преди използване, ако детето ви страда от някаква форма на хранителна алергия или е алергично към някоя от съставките (ЕЧЕМИК), има епилепсия, хемохроматоза или е под специално лекарско наблюдение. Хранителните добавки не могат да заменят разнообразната и балансирана хранителна диета и здравословен начин на живот и не са предназначени да лекуват заболявания. Ако разлеете течността върху детето, избършете я веднага. В много редки случай, деца с определена висока чувствителност може да изпитат слабо временно зачервяване на кожата; ако това се случи, като предпазна мярка преустановете приема. Избягвайте контакт с дрехи или материи, които може да се оцветят.

Този продукт съдържа желязо, което приемано в превишени дози може да е вредно за много малки деца. Да се съхранява в сухо помещение с температура под 25 °С, на недостъпно за деца място. За да отворите бутилката, натиснете и завъртете обезопасената капачката. Съхранявайте шишето здраво затворено и в хладилник след отваряне. Да се използва в рамките на 8 до 10 седмици след отваряне. Не използвайте, ако предпазната капачката е счупена или повредена в момента на покупката.

Винаги четете указанията за прием на продукта. Не превишавайте препоръчителната дневна доза. Както и при употребата на други хранителни добавки потърсете професионален съвет преди използване, ако детето ви страда от някаква форма на хранителна алергия или е алергично към някоя от съставките (ЕЧЕМИК), има епилепсия, хемохроматоза или е под специално лекарско наблюдение. Хранителните добавки не могат да заменят разнообразната и балансирана хранителна диета и здравословен начин на живот и не са предназначени да лекуват заболявания. Ако разлеете течността върху детето, избършете я веднага. В много редки случаи, деца с определена висока чувствителност може да изпитат слабо временно зачервяване на кожата; ако това се случи, като предпазна мярка преустановете приема.

Защо се счита, че децата и бебета може да имат полза от хранителна подкрепа?

Проучвания показват, че някои деца не получават необходимото количество от определени нутриенти като желязо, цинк, витамин А и D. Много подрастващи, които са достатъчно големи за твърда храна не приемат препоръчителните 5 порции плодове и зеленчуци на ден и така може да не получат всички важни нутриенти, от които се нуждаят за добро здраве и развитие в дългосрочен план. Някои храни може да имат по-ниска хранителна стойност на нутриенти, отколкото очакваме поради редица фактори, вкл. съвременнитите селскостопански практики, продължителността на съхранение на свежите храни в магазините или прекалената термична обработка, която унищожава някои нутриенти. Затова е важно да насърчаваме здравословното хранене и начин на живот на по-малките деца като отправна точка за добро здраве и положителни хранителни навици за по-късно в живота.

От създателите на продуктите Pregnacare, сиропът Wellbaby е създаден специално за бебета от 6 месеца до деца на 4 годишна възраст. Той доставя безопасна и балансирана формула от 14 жизненоважни витамини и минерали. Wellbaby за бебета и деца съдържа също така екстракт от швейцарски малц като естествен източник на енергия.
Хранителните добавки не са заместител на разнообразното и балансирано хранене и здравословния начин на живот.

Колко милилитра е мултивитаминният сироп Wellbaby за бебета и деца?

Едно шише съдържа 150 милилитра, достатъчно за 30 дневен прием от 5 мл на ден.

Кога и как трябва да се приема мултивитаминния сироп Wellbaby за бебета и деца?

Бебета и деца от 6 месеца-до 4 години: 5 мл на ден, смесени с млякото или водата на детето.

По желание, за деца от 3 до 4 години, сиропът може да се приема директно от мерителната лъжичка.

Важно е да не се превишава препоръчителната дневна доза.

Сиропът Wellbaby може да се приема непосредствено преди хранене и така всяко останало количество в устата на детето (по зъбите или венците) ще се преглътне с храната.

Има ли някакви неблагоприятни странични ефекти при използването на мултивитаминния сироп Wellbaby за бебета и деца?

Продуктът няма познати странични ефекти при условие, че бъде ползван в съответствие с указанията за прием. Не надвишавайте препоръчителните дози. При предозиране веднага потърсете съвет от Вашия лекар. Както и при употребата на други хранителни добавки потърсете професионален съвет преди използване, ако детето Ви страда от някаква форма на хранителна алергия или е алергично към някоя от съставките (ЕЧЕМИК) или е под специално лекарско наблюдение.

Може ли да се използва едновременно с други продукти от гамата на Витабиотикс?

Калцият е особено важен минерал за поддържането на здрава костна система и бързо растящите деца имат голяма нужда от него. Мултивитаминният сироп Wellbaby е формулиран по такъв начин, че може да се приема от деца над 3 години заедно с продукта Osteocare Сироп на Витабиотикс.

Кои са активните съставки?

Вижте информацията за състава на продукта.

Продуктът подходящ ли е за вегетарианци?

Да, Wellbaby Сироп за бебета и деца е подходящ за вегетарианци. Моля, обърнете внимание, че  Wellbaby не е подходящ за вегани поради използвания в продукта витамин D (холекалциферол), който се набавя от естествен ланолин от овча вълна.

Продуктът тестван ли е върху животни?

Не. Както всички други продукти на Витабиотикс сиропът Wellbaby не е тестван върху животни.

 

Винаги четете указанията за прием на продукта. Не превишавайте препоръчителната дневна доза. Както и при употребата на други хранителни добавки потърсете професионален съвет преди използване, ако детето ви страда от някаква форма на хранителна алергия или е алергично към някоя от съставките (ЕЧЕМИК), има епилепсия, хемохроматоза или е под специално лекарско наблюдение. Хранителните добавки не могат да заменят разнообразната и балансирана хранителна диета и здравословен начин на живот и не са предназначени да лекуват заболявания. Ако разлеете течността върху детето, избършете я веднага. В много редки случаи, деца с определена висока чувствителност може да изпитат слабо временно зачервяване на кожата; ако това се случи, като предпазна мярка преустановете приема.

За важността от приема на витамини

разговаряме с Д-р Станислава Хитрова,

неонатолог и главен асистент в

Клиниката по Неонатология към СБАЛАГ “ Майчин Дом“

      Д-р Хитрова, какво е важно да знаят родителите за пълноценното отглеждане на децата, така че те да се развиват правилно – физически и нервно – психически?

Детството е най-уникалният период от човешкото развитие. Здравето, пълноценното хранене, грижите и физическата  активност на детето са отговорни за растежа и развитието му. Профилактиката, закаляването, двигателната активност, спортуването и игрите на открито са изключително важни за пълноценното отглеждане. За съжаление те понякога остават на втори план, особено през настоящата година. Утежнената епидемиологична обстановка в страната сякаш измести акцента на здравословния начин на живот за децата и техните родители. Но всички ние-лекари, родители трябва да се стремим ежедневно към възможно най-пълноценен модел на живот за тях.

Витамините и минералите са от съществено значение за растежа и поддържането на здраво тяло и имат роля във функционирането на почти всички органи и процеси в човек. Първите 1000 дни от човешкото развитие са  уникален период за изграждане на по-здравословно бъдеще, с голям потенциал върху развитието на имунитета и чревния микробиом. Това е периодът от концепция до двегодишна възраст, който рефлектира върху цялото детство.

     Какво означава за Вас, като специалист пълноценно хранене на детето?

То се залага още по време на бременността на жената. Храненето в този период е важен фактор свързан както с майчиното, така и с детското здраве. Хранителният статус има сигнификантно влияние върху изхода на бременността, развитието на плода, новороденото и кърмачето. Трансплацентарният транспорт и акумулирането на витамини и минерали в плода се осъществява през цялата бременност. Някои аспекти на майчиния хранителен статус, които се отразяват са именно витамини от група В  (конкретно фолиевата киселина), витамин Д, желязо, омега-3 мастни киселини, йод. Смята се, че адекватният майчин внос на цинк и витамин А действат оптимално върху майчиното и детско здраве. Вносът на витамин Д и омега-3 мастни киселини  е важен, защото трябва да посрещнат повишените нужди на майчиния организъм и развиващия се фетус. ДНА се натрупва във феталния мозък и ретина в последния триместър, тя стимулира неврологичното развитие, зрението и когнитивните функции през ранното детство.

Най-доброто хранене в кърмаческия период е кърменето. Периодът на захранване трябва да бъде навременен, с последователно въвеждане на немлечните храни, да се избягва добавяне на захар, да се стимулира приема на плодове и зеленчуци. Здравословният модел на хранене се изгражда още в периода на захранването между 4 и 6 тия месец.

Оптималният прием на хранителни вещества и витамини трябва да е възможен чрез здравословна балансирана диета. Детският организъм има повишени изисквания за своя растеж, затова храненето е от изключително значение.

Съществуват научни дебати дали вегетарианския и веганския модел на хранене са подходящи за децата, тъй като по време на растежа нуждите от енергия и хранителни вещества са по-високи, отколкото при възрастните отнесени спрямо телесното им тегло.

Липсват достатъчно медицински проучвания върху здравето, растежа и развитието на децата с този хранителен модел.

Но има категорично мнения за прием на допълнителни хранителни съставки при кърмачета и малки деца с вегетариански модел на хранене. Несуплементираната веганска диета увеличава риска от хранителни дефицити и може да доведе до  сериозни здравни последици.  ESPRHAN има специално становище за допълнителен прием на витамин В 12, калций, цинк, протеини, витамин Д при децата. Като възможни здравни ефекти се посочват ниска костна плътност, неврологични и хематологични нарушения. Изводът, който  можем да направим е, че несуплементираната веганска диета увеличава риска от хранителен дефицит и може да доведе до сериозни здравни последици.

    3ащо е важен допълнителният прием на поливитаминни продукти?

Детският организъм има специфични физиологични и метаболитни особености в различните периоди на детството. Новородените акумулират витамини изцяло от майчиния организъм. През първите месеци витамините К и Д например изискват допълнителен внос при кърмачето. Доносените бебета имат достатъчно количество витамин Д от майката само до втората седмица. След този период се започва ежедневния внос на витамин Д, който осигурява оптималните серумни нива на витамин Д, този прием продължава през цялата първа годинка.

Тази профилактика е необходима, независимо от начина на хранене- изключително кърмене, смесено или изкуствено хранене. Кърмаческият период се характеризира с най-интензивно физическо и нервно психическо развитие. Годишният прираст през първата година е 24-25 см, а през втората година се прибавят още 12 см, което говори за значителна скорост и промени в организма. Теглото на кърмачето в края на първата годи се утроява спрямо рожденното, последвано от средно 2 кг/годишно наддаване.

При налични рискови фактори за недостиг на витамини през ранното детство е препоръчителен вноса им до 4-годишна възраст.

Балансираното хранене и приемът на витамини играят критична роля и в прехода от юношеството към здравия възрастен. В периода 10-18 години също се среща малнутрицията, водеща до нарушения в растежа, конгитивните функции, по-ниски интелектуални резултати- IQ, различни поведенчески проблеми. От друга страна затлъстяването, липсата на спорт и физическа активност, повишаване на артериалното налягане, повишен риск за захарен диабет зачестяват при подрастващите и продължават при възрастните.

През периода на пубертета суплементацията с желязо с или без фолиева киселина биха подобрили концентрацията на хемоглобина. Приемът на витамин Д и калций да оптимизират костната плътност, узряването на костите и посрещнат пубертетния растежен скок. В периода на пубертета растежът на височина средно годишно при момчетата е 10-15 см, а при момичетата 8-10 см.

Антропометричните измервания, които трябва да се осъществяват през определени интервали предоставят важна информация за растежа и състоянието на хранене на детето.

     При кои случаи бихте препоръчали допълнителен прием на поливитаминни продукти?

Мултивитаминните препарати съдържат всички витамини, минерали и микроелементи в оптимални дози за детския организъм. Те не заменят здравословното хранене на детето, а са допълнителна подкрепа на растящия детски организъм.

Съществуват рискови групи деца нуждаещи се от витаминна подкрепа. Това са всички преждевременно родени деца. Особено тези от тях, които имат хронични заболявания като БПД, ретинопатия, остеопения, недоносени прекарали оперативно лечение на храносмилателната система поради НЕК или аномалии.

Подходящи за витаминна подкрепа са често боледуващите кърмачета, деца със слаб тегловен прираст, малнутриция, с различни хронични заболявания на храносмилателната система, с хронична бъбречна недостатъчност.

Децата с хронични заболявания са най-уязвими към проблеми, свързани с храненето, което може да повлияе отрицателно на дългосрочния им растеж и развитие.

Отново се припомня, че децата в пубертетната възраст ( от 8-16 при момичетата до 10-18 години при момчетата) също имат нужда от прием на мултивитаминни препарати.

Приемът на витамини при по-големите деца и подрастващи обикновено остава на заден план, а витамин Д дефицита при тях е не рядък. Често храненето при тинейджърите има нездравословен модел, те прекарват повече време в затворени помещения, пред компютъра, често са с намалена двигателна активност, липса на спорт и тенденция към наднормено тегло. Можем да обобщим, че от първите седмици на живота до 18 годишна възраст витамините са в подкрепа на здравето и растежа на детето

     Какви нежелани лекарствени реакции, би могло да има след прием на витаминни комплекси? Възможни странични ефекти? Препоръчвате ли прием на добавки с мега дози на витамините?

Предозирането с мултивитамини е нежелателно и не бива да се допуска. Водоразтворимите витамини от група В и витамин С се отделят през бъбреците. Високите дози витамин С приемани продължително време (над 1 гр.дневно) биха могли да причинят преципитация и образуване на камъни в бъбреците (оксалатни, цистеинови, уратни), на практика обаче токсични нива в серума не се достигат.

Мастноразтворимите витамини A, D, E и K се натрупват при повишени нива в черния дроб и водят до нежелани странични ефекти. Особено това се отнася до витамин A и Д.

Предозиране с витамин D се среща рядко, симптомите са гадене, повръщане, загуба на апетит, прекомерно уриниране, слабост, нервност, сърбеж.

Разбира се, че не се препоръчва ежедневен прием на високи дози витамини. Но приемът на витамин Д, С, цинк в по-високи дози е част от протоколите за лечение на инфекция с Ковид-19, като това става след лекарско предписание при лица засегнати от това заболяване.

Съобразно препоръките на ESPGHAN, ААР, и както и националните такива, Wellbaby капки и сироп съдържат витамин Д₃ в доза от 400 IU. Тази доза покрива изцяло необходимия внос за адекватен костен растеж до 12 месечна възраст.

wellbaby-drops

      Какви са предимствата на Wellbaby капки/сироп? Кои са най- ценните съставки?

Мултивитамините Wellbaby® съдържат 14 есенциални витамини и  минерала за подкрепа на здравето, растежа и развитието. Те са специално формулирани да подпомагат хранителния внос при бебета и малки деца.

Уелбейби доставя дневните нужди от витамини при здравите кърмачета и малки деца, както и нуждите на деца, родени с ниско тегло, при нарушение в хранене и апетита, интеркурентни или хронични заболявания.

Предимството на Уелбейби капки е, че се прилагат по лекарско предписание и наблюдение при кърмачета от 1 месец до края на първата годинка. Формулата включва освен основните витамини като A, C и D, фолиева киселина, витамин В12 и желязо, за предотвратяване на анемия и цинк за стимулиране на имунната функция, и нормалното когнитивно развитие на децата. Те са източник на витамин А особено ценен за недоносените.

     Необходима ли е профилактика в зимните месеци?

Есенно-зимните месеци се характеризират с липса на достатъчно слънце, игрите и разходките на децата навън също намаляват, повишава се честотата на остри вирусни заболявания-това са фактори, които повлияват на детското здраве. Витамините С, D, Е, цинк, селен и омега 3 мастните киселини имат установен имуномодулаторен ефект върху острите вирусни заболявания.

За да повишим съпротивителните сили и имунитета на детския организъм се препоръчва през зимния период прием на мултивитаминни препарати, така се осигуряват напълно дневните нужди от тези малки, есенциални вещества.

wellbaby-сироп

Всичко за гамата продукти може да откриете тук: https://vitabiotics.bg/wellbaby/

Wellbaby® Капки
Wellbaby® Сироп